Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Ποιες χώρες δεν τα κατάφεραν
- 05/06/2014, 13:31
- SHARE
Τα ψηλά επίπεδα ρύπανσης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί το κύριο όχημα του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού για τα περιβαλλοντικά προβλήματα.
Τη στιγμή που παγκοσμίως γίνονται κινήσεις για να μειωθούν οι ατμοσφαιρικές ρυπάνσεις και η μόλυνση του περιβάλλοντος, κάποιες χώρες δε τα καταφέρνουν. Δείτε τις πιο μολυσμένες χώρες στον πλανήτη.
Πακιστάν
Η ρύπανση, η σκόνη και η επιβαρυμένη ατμόσφαιρα αποτελεί πρόβλημα για τη χώρα. Με το επίπεδο αερομεταφερόμενων σωματιδίων ( PM2.5) να ξεπερνάει τα 100.
Κατάρ
Η οικονομία συγκρούεται με το περιβάλλον, και η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνεται συνεχώς.
Αφγανιστάν
Η ρύπανση «πνίγει» την πρωτεύουσα της χώρας: από τα παλιά αυτοκίνητα, τα κακής ποιότητας καύσιμα, την καύση των απορριμμάτων ακόμη και στη μέση του δρόμου.
Μπανγκλαντές
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει ήδη δανειοδοτήσει το Μπαγκλαντές με το ποσό των 62,2 εκατομμυρίων δολαρίων για να μπορέσει να ελέγξει την αστική ατμοσφαιρική ρύπανση και να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε τομείς όπως οι μεταφορές και η πλινθοποιία.
Ιράν
Σοβαρή κρίση αντιμετωπίζει το Ιράν και ιδιαίτερα η Τεχεράνη εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που έχει κοστίσει τη ζωή σε ανθρώπους.
Ουκρανία
Η πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ το 1986 απελευθέρωσε 100 φορές περισσότερη ραδιενέργεια από αυτή που απελευθέρωσαν οι ατομικές βόμβες που έπληξαν τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.
Ινδονησία
Εξαιτίας της βιομηχανικής δραστηριότητας του ποταμού Citarum στη Δυτική Ιάβα εκατομμύρια άτομα πλήττονται από τη χημική ρύπανση.
Μαλάουι
Οι εξορύξεις μολύβδου στην περιοχή της Κάμπουε στη Ζάμπια έχουν δραματικά αποτελέσματα τόσο στο περιβάλλον όσο και στους κατοίκους.
Κίνα
Η ποιότητα του αέρα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια επικινδυνότητας, φθάνοντας τα 755 σε έναν δείκτη που μετράει τα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα με διάμετρο 2,5 μικρόμετρα (μm).
Ινδία
Στο Νέο Δελχί η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει «χτυπήσει» κόκκινο, με τα επίπεδα να ξεπερνούν εκείνα του Πεκίνο.