Ποιος θα πλουτίσει από το Twitter;
- 22/09/2013, 11:20
- SHARE
Η είσοδος του Twitter στο χρηματιστήριο σημαίνει «πολλά λεφτά» για μερικούς από τους ιδρυτές και αρχικούς επενδυτές στο δημοφιλές μέσο.
Ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Twitter ανακοίνωσε και επίσημα την πρόθεση του να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, κάτι που προαναγγέλλεται ως η περισσότερο αναμενόμενη εισαγωγή έπειτα από αυτή του Facebook. Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο Τύπο και τους ειδικούς, το Twitter αξίζει μεταξύ 10 και 15 δισεκατομμύρια δολάρια!
Διαβάστε ακόμη: Τα 10 δημοφιλέστερα ελληνικά brands στο Twitter
Τζακ Ντόρσεϋ
Βασικός συμμέτοχος στο Twitter εξαρχής, ο συνιδρυτής Tζακ Ντόρσεϋ αποδίδει την ιδέα για την πλατφόρμα μηνυμάτων στο ενδιαφέρον του για τους χάρτες και τη λειτουργία των πόλεων.
«Όταν ήμουν 15 ετών άρχισα να ενδιαφέρομαι σοβαρά για τους χάρτες και το πώς λειτουργούν οι πόλεις, και έτσι αποφάσισα να μάθω προγραμματισμό,» είχε πει ο συνιδρυτής στο CNNMoney σε μια παλαιότερη συνέντευξη. Ο Ντόρσεϋ μετακόμισε στο Μανχάταν για να δουλέψει σε μια εταιρεία αποστολών πριν αρχίσει να δουλεύει πάνω στην πλατφόρμα που στη συνέχεια θα εξελισσόταν στο Twitter.
Καθώς το Twitter άρχισε να μεταμορφώνεται από μια μικρή επιχείρηση σε κανονική εταιρεία, ο ρόλος του Ντόρσεϋ άλλαξε. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου το 2008 και έγινε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.Ο Ντόρσεϋ ξεκίνησε μια δεύτερη εταιρεία, την Square, με αντικείμενο τη μετατροπή των πληρωμών μέσω κινητών. Αργότερα επέστρεψε στο Twitter αφιερώνοντας το χρόνο του και στις δύο εταιρείες.
Ο Ντόρσεϋ έχει εκ νέου μειώσει την ενασχόληση του με το Twitter αλλά παραμένει πηγή επιρροής, οδηγώντας την εταιρεία σε αποφάσεις όπως την εξαγορά του ανταγωνιστή τους στο Instagram, Vine.
Εβ Ουίλιαμς
Ο συνιδρυτής του Twitter Έβαν Ουίλιαμς ήταν ο διευθυντής της Odeo, μιας εταιρείας που στη συνέχεια έγινε το Twitter. Η Odeo πάλευε να εδραιωθεί στην αγορά των πλατφόρμων podcast και έτσι ο Ουίλιαμς κάλεσε τους υπαλλήλους να σκεφτούν εναλλακτικές ιδέες. Κάπως έτσι προέκυψε το Twitter. Ο Ουίλιαμς έγινε διευθύνων σύμβουλος μετά την παραίτηση του συνιδρυτή του, Τζακ Ντόρσεϋ.
Καθώς οι εκτελεστικές θέσεις συνέχιζαν να μεταβάλλονται στην εταιρεία, ο Ουίλιαμς αντικαταστάθηκε από τον εκτελεστικό σύμβουλο Ντικ Κόστολο το 2010. Την ίδια χρονιά, σε συνεργασία με τον Στόουν ο Ουίλιαμς αποσύρθηκε από την καθημερινή ενασχόληση με τη στρατηγική της εταιρείας και ασχολήθηκε με την Obvious Coroporation και ακόμα μια πλατφόρμα για blogs.
Μπιζ Στόουν
Επίσης συνιδρυτής του Twitter, ο Μπιζ Στόουν ήταν από τους πιο προβεβλημένους αρχηγούς της εταιρείας στις αρχές της, εξαιτίας των προσωπικών αναφορών που δημοσίευε για την επέκταση του Twitter υπογράφοντας ως @biz.
Ο Στόουν ήταν επίσης καθοριστικός στη δημιουργία άλλων εφαρμογών blogging, όπως η Xanga και το Blogger.
Διαβάστε ακόμη: Η «μαύρη αγορά» του Twitter
Ο συνιδρυτής αποσύρθηκε από την καθημερινή ενασχόληση με το Twitter το 2011. Μαζί με τον Εβ Ουίλιαμς άρχισαν το 2006 να ασχολούνται με μια άλλη εταιρεία, την Obvious Coroporation. Αργότερα ανακοίνωσαν μια νέα πλατφόρμα για blogging, την Medium, που επιτρέπει στους χρήστες της να προτείνουν κομμάτια που τους αρέσουν. Όσα κομμάτια έχουν υψηλότερη βαθμολογία προβάλλονται περισσότερο.
Ντικ Κόστολο
Ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος του Twitter Ντικ Κόστολο είναι ο άνθρωπος χάρη στον οποίο η εταιρεία μεγεθύνθηκε από το αρχικό της στάδιο και οδεύει τώρα προς το χρηματιστήριο. Ο Κόστολο πήγε στην εταιρεία το 2009 στη θέση του εκτελεστικού συμβούλου, αφότου η προηγούμενη εταιρεία του διανομής ηλεκτρονικών ειδήσεων, η Feedburner, εξαγοράστηκε από τη Google. Το 2010 ο Κόστολο έγινε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
Ο Κόστολο, που διδάσκει σεμινάρια διοίκησης επιχειρήσεων στο twitter, βοήθησε την εταιρεία να γίνει κερδοφόρα βάζοντας τη διαφήμιση στα κινητά ως μέσο. Η εταιρεία πρόσφατα εξαγόρασε την εταιρεία διαφημίσεων σε κινητά AdMob έναντι περίπου 300 εκατομμυρίων δολαρίων.
Όμιλος επιχειρήσεων Union Square
O επιχειρηματικός όμιλος Union Square ήταν από τους πρώτους επενδυτές του Twitter. Ο μέτοχος Φρεντ Ουίλσον, που έχει ένα δημοφιλές blog -το A VC– ήταν φανατικός υποστηρικτής του Twitter εξαρχής. Ο όμιλος που έχει έδρα τη Νέα Υόρκη έχει επενδύσει σε αρκετές μικρές εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης – από το Foursquare μέχρι το Tumblr.
Ο Ουίλσον παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του Twitter το 2011.
Όμιλος επιχειρήσεων Τσαρλς Ρίβερ
Το 2006 ο όμιλος επιχειρήσεων Τσαρλς Ρίβερ αποφάσισε να ρισκάρει. Η επένδυση ήταν το 1% του Twitter στην πρώτη φάση συγκέντρωσης κεφαλαίων. Η εταιρεία τώρα αποτιμάται στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που σημαίνει ότι το ρίσκο απέδωσε.
Μετά από μεταγενέστερες φάσεις συγκέντρωσης κεφαλαίων υπάρχουν στην ουρά πληθώρα επενδυτών που περιμένουν να κερδίσουν λεφτά, μεταξύ των οποίων η Spark Capital, Bezos Expeditions και επενδυτές όπως ο ιδρυτής του Netscap Μαρκ Άντρισεν και ο Ρον Κόνγουεϊ της SV Angel.
Διαβάστε ακόμη: Ένα αστέρι γεννιέται στο Twitter