Οι πλουσιότεροι μετανάστες στις ΗΠΑ
- 05/11/2013, 18:18
- SHARE
Γεννήθηκαν αλλού, ήρθαν στη χώρα της ευκαιρίας και έγιναν δισεκατομμυριούχοι.
Στη χώρα όπου κανείς δεν νοιάζεται πού γεννήθηκες, αλλά μόνο για το τι μπορείς να κάνεις, πολλοί σημερινοί δισεκατομμυριούχοι έφτασαν έχοντας τίποτα. Χρησιμοποιώντας τις ικανότητές τους εκμεταλλεύτηκαν το σύστημα που ξέρει πολύ καλά να δίνει ευκαιρίες σε όποιον έχει σκοπό να βγάλει χρήματα.
Οι επιχειρηματίες που σας παρουσιάζουμε βρέθηκαν στις ΗΠΑ για διάφορους λόγους. Κάποιοι ήταν ανεπιθύμητοι στις χώρες τους λόγω καταγωγής ή ιδεολογίας. Άλλοι έφτασαν για σπουδές και έμειναν για πάντα. Και άλλοι απλώς επεξέτειναν εκεί τις ήδη μεγάλες επιχειρήσεις τους.
Οι δραστηριότητές τους καλύπτουν ευρύ φάσμα -τεχνολογία, media, επενδύσεις, διασκέδαση, αερομεταφορές- και είναι σχεδόν όλοι αυτοδημιούργητοι.
Leonard Blavatnik
Καταγωγή: Ουκρανία
Σημερινή περιουσία: $16 δισ.
Γεννημένος το 1957 στην, τότε, ΕΣΣΔ, πήγε πανεπιστήμιο στη Μόσχα και στη συνέχεια μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1978, όπου σπούδασε υπολογιστές στο Columbia και πήρε MBA στο Harvard. Το 1986 ίδρυσε την επενδυτική εταιρεία Access Industries η οποία κατέχει μερίδια σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες ορυκτών και χημικών, αλλά και το Warner Music Group.
Nicolas Berggruen
Καταγωγή: Γερμανία
Σημερινή περιουσία: $2 δισ.
Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1961 από Γερμανοεβραίους γονείς που είχαν φύγει από τη Γερμανία των ναζί. Σπούδασε οικονομικά και επιχειρήσεις στη Νέα Υόρκη και εργάστηκε σε επενδυτικές εταιρείες προτού, το 1984, ιδρύσει τη δική του με αρχικό κεφάλαιο $250.000 της οικογένειας. Από τα ακίνητα σε μετοχές και ομόλογα, καλύπτει πλέον όλο το φάσμα των επενδύσεων, από private equity μέχρι venture και hedge funds.
Η Berggruen Holdings έχει μερίδια στα καταστήματα Karstadt στη Γερμανία, στα Keys Hotels στην Ινδία, σε εκπαιδευτήρια στις ΗΠΑ και σε μια σειρά εταιρειών σε διάφορους κλάδους της βιομηχανίας και των media. Ο Τύπος τον έχει χαρακτηρίσει «άστεγο δισεκατομμυριούχο», καθώς δεν έχει στην κατοχή του κανένα ακίνητο και ζει σε ξενοδοχεία. Συμμετέχει στο Giving Pledge, την πρωτοβουλία του Γουόρεν Μπάφετ της οποίας τα μέλη έχουν υποσχεθεί πως θα διαθέσουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους σε κοινωφελείς σκοπούς.
Sergey Brin
Καταγωγή: Ρωσία
Σημερινή περιουσία: $24 δισ.
Γεννήθηκε στη Μόσχα το 1973 από γονείς επιστήμονες που, λόγω εβραϊκής καταγωγής, δεν ήταν δυνατόν να κάνουν σημαντική καριέρα. Μετανάστευσαν στις ΗΠΑ το 1979. Τελείωσε το σχολείο στο Μέριλαντ και συνέχισε με σπουδές στους υπολογιστές και τα μαθηματικά παίρνοντας πτυχίο το 1993. Στη συνέχεια πήγε στο Στάνφορντ όπου γνώρισε τον Λάρι Πέιτζ, έθεσαν τις βάσεις για αυτό που θα γινόταν η Google και από το 1996 μέχρι σήμερα αλλάζουν τον κόσμο.
Edgar Bronfman, Sr.
Καταγωγή: Καναδάς
Σημερινή περιουσία: $2,6 δισ.
Ο πατέρας του μετανάστευσε στον Καναδά από τη Μολδαβία -τότε μέρος της τσαρικής Ρωσίας- και έκανε περιουσία την εποχή της ποτοαπαγόρευσης. Από το Μόντρεαλ, όπου μπορούσε να παράγει νόμιμα αλκοολούχα ποτά, τα διένειμε σχεδόν σε ολόκληρη τη βορειοανατολική ακτή των ΗΠΑ.
Ο Edgar γεννήθηκε το 1929, από το 1950 συμμετείχε στην οικογενειακή επιχείρηση, τη Seagram’s liquor, και από το 1971 μέχρι το 1994 ήταν επικεφαλής της. Η εταιρεία πουλήθηκε το 2000 και ο ίδιος διατήρησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του, κυρίως μέσω επενδύσεων. Είναι από τους μεγαλύτερους δωρητές της παγκόσμιας εβραϊκής κοινότητας.
Bharat Desai
Καταγωγή: Κένυα, Ινδία
Σημερινή περιουσία: $2 δισ.
O 60χρονος σήμερα επιχειρηματίας γεννήθηκε στην Κένυα από Ινδούς γονείς και σπούδασε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Βομβάης. Το 1976 πήγε να εργαστεί στις ΗΠΑ όπου σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων και το 1980 ίδρυσε τη Syntel, συμβουλευτική εταιρεία για θέματα τεχνολογίας. Σήμερα η Syntel απασχολεί 21.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο και έχει κεφαλαιοποίηση $3,57 δισ.
Min Kao
Καταγωγή: Ταϊβάν
Σημερινή περιουσία: 2,1 δισ.
Γεννημένος το 1949 σε μια μικρή πόλη της Ταϊβάν, σπούδασε ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος προτού πάει στις ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο του Τενεσί όπου απέκτησε master και Ph.D στο ίδιο αντικείμενο. Το 1989 ίδρυσε τη Garmin, την κορυφαία εταιρεία συσκευών GPS, της οποίας είναι μέχρι σήμερα πρόεδρος.
Vinod Khosla
Καταγωγή: Ινδία
Σημερινή περιουσία: $1,5 δισ.
Ο 58χρονος σήμερα επιχειρηματίας, θυμάται πως έμπνευση για να ασχοληθεί με το χώρο της τεχνολογίας ήταν ένα άρθρο που διάβασε για την Intel στους Electronic Engineering Times όταν ήταν 14 ετών και ζούσε στο Δελχί. Σπούδασε ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος στην Ινδία, βιοϊατρική στην Πενσιλβάνια και διοίκηση επιχειρήσεων στο Στάνφορντ.
Ίδρυσε τη Sun Microsystems -από τις πιο πρωτοποριακές εταιρείες υπολογιστών στην ιστορία- την οποία άφησε σχετικά σύντομα για να γίνει venture capitalist. Αφού συμμετείχε ως συνέταιρος σε επενδυτικά σχήματα, το 2004 ίδρυσε το δικό του, την Khosla Ventures η οποία είναι από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές των σχεδίων και της έρευνας για «καθαρή» και «πράσινη» ενέργεια.
Rupert Murdoch
Καταγωγή: Αυστραλία
Σημερινή περιουσία: $13,4 δισ.
Γεννήθηκε στη Μελβούρνη το 1931 και ο πατέρας του ήταν επιχειρηματίας των media. Ανέλαβε την επιχείρηση στα 21 του και άρχισε να την επεκτείνει με μια σειρά εξαγορών πρώτα στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία και στη συνέχεια στην Αγγλία και τις ΗΠΑ, όπου αγόρασε τη μεγαλύτερη εφημερίδα του Τέξας το 1973.
Αμερικανός πολίτης από το 1985, είναι ιδιοκτήτης του δεύτερου σε μέγεθος ομίλου media στον κόσμο, του News Corporation, που κατέχει πάνω από 800 εταιρείες σε 50 χώρες. Μεταξύ αυτών η 20th Century Fox, το τηλεοπτικό κανάλι Fox, η Harper Collins, η Wall Street Journal, οι Times του Λονδίνου κ.ά.
Haim Saban
Καταγωγή: Ισραήλ
Σημερινή περιουσία: $3,4 δισ.
Γεννήθηκε στην Αίγυπτο το 1944 από εβραίους γονείς που μετανάστευσαν στο Ισραήλ το 1956. Άρχισε να ασχολείται με τη μουσική στα 22 του και έγινε μέλος του ροκ συγκροτήματος The Lions of Judah. Σε κάποιο ταξίδι τους στο Λονδίνο το 1969 τους πρόσεξε ένας μάνατζερ και υπέγραψαν συμβόλαιο. Το συγκρότημα δεν είχε επιτυχία και ο Saban πήγε στη Γαλλία και ασχολήθηκε με την παραγωγή.
Στη δεκαετία του ’80 πήγε στις ΗΠΑ όπου ίδρυσε μια εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών (δημιούργημά του είναι οι Power Rangers) και έγινε πολύ γνωστός στο χώρο ως συνθέτης και παραγωγός μουσικής για παιδικές εκπομπές (πάνω από 3.700 κομμάτια).
To 1996 η εταιρεία του συγχωνεύτηκε με τη Fox Children’s Productions (του Ρούπερτ Μέρντοχ) και το 2001 την πούλησαν στη Disney για $5,3 δισ. Σήμερα ηγείται της επενδυτικής εταιρείας Saban Capital Group και είναι ιδιοκτήτης του Univision, του 5ου μεγαλύτερου τηλεοπτικού καναλιού στις ΗΠΑ.
Steven F. Udvar-Házy
Καταγωγή: Ουγγαρία
Σημερινή περιουσία: $3,4 δισ.
Ο 67χρονος σήμερα επιχειρηματίας διέφυγε μαζί με τους γονείς του το 1958 από την Ουγγαρία στις ΗΠΑ. Από μικρός αγαπούσε την αεροπορία. Μάλιστα, ίδρυσε τη δική του εταιρεία στην Καλιφόρνια προτού αντιληφθεί πως οι ευκαιρίες δεν ήταν στα ίδια τα αεροσκάφη, αλλά στη χρηματοδότησή τους. Έτσι, το 1973, στα 27 του, έγινε εκ των ιδρυτών της International Lease Finance Corporation, εταιρεία με σκοπό την αγορά και, στη συνέχεια, την ενοικίαση αεροπλάνων στις αεροπορικές που δεν μπορούσαν, ή δεν ήθελαν, να τα αγοράσουν οι ίδιες.
Το 1990 την πούλησε στην ασφαλιστική-επενδυτική AIG παραμένοντας CEO έως το 2010, όταν αποχώρησε για να ιδρύσει την Air Lease Corp, με αντικείμενο επίσης την ενοικίαση αεροσκαφών. Είναι από τους μεγαλύτερους δωρητές του Ινστιτούτου Smithsonian και το αεροπορικό μουσείο στο αεροδρόμιο Dulles της Ουάσινγκτον φέρει το όνομά του.