Πώς το Facebook άλλαξε τον κόσμο
- 05/02/2014, 16:43
- SHARE
Φιλίες, επικοινωνία, πολιτική, παιχνίδια, μάρκετινγκ, όλα απέκτησαν νέα διάσταση μέσα από τις σελίδες του. Πόσο επηρέασε εσάς;
Τα δέκα χρόνια λειτουργίας του Facebook έγιναν πρώτη είδηση σε σχεδόν όλο τον πλανήτη με τον ίδιο τρόπο που το Facebook είναι η βασική πηγή πληροφόρησης, επικοινωνίας και ψυχαγωγίας για τους 1,23 δισ. χρήστες του
Η έλευσή του στις οθόνες μας και, αμέσως μετά, στα κινητά και τις ταμπλέτες μας το έκανε να αναμιχθεί με την καθημερινότητά μας τόσο καταλυτικά που σήμερα σπάνια θα συναντήσεις ανθρώπους που δεν είναι μέλη του ή εταιρείες που δεν έχουν παρουσία σε αυτό.
Το Facebook δεν άλλαξε απλά τη διαδικτυακή παρουσία και τις συνήθειές μας. Επέδρασε σε μεγάλο βαθμό και στον πραγματικό κόσμο προκαλώντας μεγάλες αλλαγές σε πολλούς τομείς της επικοινωνίας, της πολιτικής, του περιεχομένου, της ιδιωτικότητας κ.λπ.
Ας δούμε πώς.
Ο κόσμος έγινε μικρότερος
Το να μπορεί κανείς να συζητά σε πραγματικό χρόνο με τον φίλο του που σπουδάζει σε άλλη ήπειρο και, ταυτόχρονα, με τον συνάδελφο στο διπλανό γραφείο είναι κάτι που ποτέ πριν το Facebook δεν υπήρχε σε τόση έκταση και με τόση ευκολία. Το πού βρίσκεται ο καθένας έγινε παντελώς αδιάφορο, σημασία απέκτησε το τι έχει να μοιραστεί μαζί μας.
Όλο το Internet σε μία σελίδα
Στο Διαδίκτυο βρίσκεις τα πάντα και υπάρχουν εργαλεία για όλα, αλλά το Facebook προσφέρει email, chat, μοίρασμα εικόνων, αναφορά τοποθεσίας, τα τελευταία νέα, προσφορές εταιρειών, παιχνίδια, σχεδόν ό,τι χρειάζονται οι περισσότεροι άνθρωποι όταν βρίσκονται online, σε μία βολική σελίδα, ακόμα και στο κινητό μας – για αυτό και υπάρχουν πάρα πολλοί που όταν λένε Internet εννοούν κυρίως το Facebook.
Συνεχής κατανάλωση περιεχομένου
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Pew, το 71% των νέων από 18 έως 24 ετών και το 30% των ανθρώπων από 30 έως 40 ετών δηλώνουν πως χρησιμοποιούν το Facebook για να ενημερώνονται σχετικά με ειδήσεις και γεγονότα. Πράγματι, δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι σημαντικό στον κόσμο και να μην εμφανιστεί στο News Feed μας – από τον σεισμό στην Αϊτή μέχρι το νέο viral video με γατάκια. Με δεδομένο ότι το scroll down στο News Feed δεν σταματάει ποτέ, η ενημέρωση είναι συνεχής και ατελείωτη τόσο από φίλους όσο και από οργανισμούς που έχουμε επιλέξει να παρακολουθούμε.
Πομπός είσαι εσύ
Σύμφωνα με μελέτες -όπως π.χ. του πανεπιστημίου Dartmouth της Μασαχουσέτης- το blogging ως μέσο έκφρασης ιδεών και μοιράσματος ειδήσεων βρίσκεται σε μεγάλη κάθοδο και ως αιτία εμφανίζεται η διάδοση των social media. Το Facebook έκανε ευκολότερο από ποτέ το να μοιραζόμαστε τις ιδέες, τις απόψεις μας, ακόμα και απλώς ένα link που μας έκανε εντύπωση. Το wall μας είναι όλα όσα εμείς αντιπροσωπεύουμε και διαδίδουμε. Είναι η προσωπική μας σελίδα, το blog του σήμερα. Το 2013 οι χρήστες του δημιουργούσαν 41.000 posts το δευτερόλεπτο.
Το τέλος της ιδιωτικότητας
Όλοι ανατριχιάζουμε στη σκέψη ότι η NSA ή κάποια υπηρεσία του κράτους μας μπορεί να κρατάει «φάκελο» με τα προσωπικά μας στοιχεία, συνήθειες, κινήσεις, ταξίδια, προτιμήσεις, προσωπική ζωή κ.λπ., αλλά μας φαίνεται απόλυτα φυσιολογικό να τα διαλαλούμε όλα αυτά στη σελίδα μας στο Facebook. Μας ενοχλούν οι κάμερες στο δρόμο, αλλά κάνουμε ορατό σε όλους checkin στο μέρος που μόλις φτάσαμε. Όταν μέσω Wikileaks μάθαμε ότι η NSA παρακολουθεί τους πολίτες (και) μέσω Facebook κανείς δεν εξεπλάγη. Και εμείς το ίδιο θα κάναμε.
Άλλαξε τις πολιτικές καμπάνιες
Η Αριάνα Χάφινγκτον είπε το 2008 πως αν δεν υπήρχε το Internet, ο Μπαράκ Ομπάμα όχι απλά δεν θα ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν θα είχε πάρει καν το χρίσμα του κόμματός του. Πράγματι, ο τρόπος που ο Ομπάμα χρησιμοποίησε το Facebook στην προσπάθειά του να προσεγγίσει τους νέους ήταν υποδειγματικός, ένας τρόπος που ο 71χρονος τότε Τζον Μακέιν δεν μπορούσε καν να μιμηθεί χωρίς να φανεί τραγικά έξω από τα νερά του. Αποτέλεσμα; Το 70% των ψηφοφόρων κάτω των 25 ετών ψήφισε Ομπάμα.
Βοήθησε την Αραβική Άνοιξη
«Ήταν το GPS της επανάστασής μας» δήλωνε ένας από τους εξεγερμένους της Αιγύπτου το 2011 στο ΜΙΤ Technology Review. Το Facebook χρησιμοποιήθηκε ως βασικό μέσο διάδοσης ειδήσεων για τους διαδηλωτές, όπως και για τη «στρατολόγηση» νέων υποστηρικτών του κινήματος. Υπολογίζεται ότι στην Τυνησία πάνω από 2 εκατ. άνθρωποι στηρίχτηκαν σε αυτό για τον συντονισμό του αγώνα τους.
Άλλαξε το μάρκετινγκ
Στη διαφήμιση και την προώθηση των προϊόντων, το Facebook μετέτρεψε μια λίγο πολύ μονόδρομη διαδικασία επικοινωνίας, σε μια πολύ πιο ισορροπημένη κατάσταση όπου ο καταναλωτής όχι μόνο έχει φωνή, αλλά έχει και τη δύναμη να ακουστεί πάρα πολύ σε πάρα πολλούς. Οι εταιρείες που το αντιλήφθηκαν αυτό από νωρίς και έσπευσαν να υιοθετήσουν το διάλογο προσαρμόζοντας το προϊόν και τις υπηρεσίες τους στις προτιμήσεις του πελάτη βγήκαν ωφελημένες.
Σύμφωνα με μελέτη της Buddy Media και της Booz & Company, το 94% των εταιρειών με παρουσία στα social media έχουν το Facebook ως πρωταρχικό κανάλι επικοινωνίας με τους πελάτες τους ενώ μεγάλο ποσοστό του traffic προς εμπορικές ιστοσελίδες οφείλεται σε links που έχουν δημοσιεύσει εκεί.
Έγινε η νέα πλατεία του χωριού
Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και κατά τους αιώνες της ιστορίας του έφτιαχνε κοινότητες στις οποίες τα μέλη γνωρίζονταν και πάντα ενδιαφερόταν ο ένας για τις υποθέσεις του άλλου. Η ζωή στις μεγάλες πόλεις απομάκρυνε τους ανθρώπους και η ανάγκη για πληροφόρηση και κουτσομπολιό δεν ικανοποιούνταν πια.
Τα social media ήρθαν να καλύψουν αυτή την ανάγκη (σκόπιμα ή όχι, δεν έχει σημασία) και σήμερα το να διαβάζουμε το News Feed μας είναι το αντίστοιχο του να πηγαίνουμε στην πλατεία, να συναντάμε τους συγχωριανούς μας και να μαθαίνουμε όλα τα νέα. Μπορεί να είναι υποκατάστατο, μπορεί να μην αντικαθιστά με τίποτα την πραγματική κοινωνική επαφή, όμως το μυαλό μας δεν μπορεί να το ξεχωρίσει. To Facebook ικανοποιεί την ανάγκη μας για επικοινωνία και κουτσομπολιό και αυτό είναι ένα από πράγματα που το κάνουν τόσο εθιστικό.
Δείχνει το δρόμο στη μετά-βιομηχανική εποχή
Η Volkswagen AG έχει κεφαλαιοποίηση $110 δισ. και 550.000 εργαζόμενους. Η Facebook Inc έχει $160 δισ. κεφαλαιοποίηση και μόλις 6.000 εργαζομένους. Πολλοί λένε πως αν συγκεντρώσεις όλους τους υπαλλήλους όλων των εταιρειών της Silicon Valley δεν θα γεμίσουν ούτε ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό στάδιο. Αυτό είναι το νέο τοπίο της «βιομηχανικής» παραγωγής του σήμερα, ένα τοπίο που η Facebook -και άλλοι, φυσικά- όχι απλά το έχει κατανοήσει και το εκμεταλλεύεται, αλλά γίνεται case study για όσους θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.