Πως ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ κατάφερε να γίνει «συνώνυμο» του Διαδικτύου
- 02/03/2015, 09:30
- SHARE
Τι μάθαμε από την πορεία του ιδρυτή του Facebook.
Η 28η Οκτωβρίου έχει «χαραχτεί» στη μνήμη το Μαρκ Ζούκερμπεργκ καθώς ήταν η νύχτα που έστησε την ιστοσελίδα «Facemash». Μια πλατφόρμα που φιλοξενούσε φωτογραφίες όλων των φοιτητών του Χάρβαρντ και κάθε επισκέπτης μπορούσε να ψηφίσει ποιον θεωρούσε πιο ωραίο μεταξύ δύο ατόμων.
Αυτή η νύχτα ήταν η αρχή για το δρόμο προς την επιτυχία.
Στις 4 Φεβρουαρίου του 2004, η ιστοσελίδα «www.thefacebook.com» έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της. Μέλη της ήταν μόνο οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και ο ιδρυτής της, Μαρκ Ζούκερμπεργκ ήταν ένας άσημος προγραμματιστής.
Δέκα χρόνια μετά, το Facebook έχει καταλάβει το διαδίκτυο και ο Ζούκερμπεργκ συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου.
Ποιες ήταν όμως αυτές οι στιγμές – κλειδιά που κατάφεραν να του χαρίσουν τον τίτλο του «ανθρώπου που άλλαξε το διαδίκτυο». Δείτε και αντιγράψτε τες αν θέλετε να πετύχετε.
Κάν'το όπως ο χάκερ
Ο δευτεροετής Μαρκ Ζούκενμπεργκ κατάφερε να χακάρει την πλατφόρμα του facemash.com, μια ιστοσελίδα στην οποία οι φοιτητές του Χάρβαρντ βαθμολογούσαν την εμφάνιση του καθενός. Το Πανεπιστήμιο έφτασε πολύ κοντά στο να τον διώξει, αναγκάζοντας τον να κατεβάσει την σελίδα, αλλά το «κακό είχε ήδη γίνει». Ο Ζούκενμπεργκ είχε εντυπωσιαστεί από τις κοινωνικές συνδέσεις και τη δύναμη του διαδικτύου. Τρεις μήνες αργότερα, παρουσίασε το δικό του πρότζεκτ με το όνομα «thefacebook.com».
Μάθετε από τους καλύτερους
Ο Ζούκενμπεργκ είχε νοικιάσει ένα σπίτι στο Πάλο Άλτο, με σκοπό να περάσει εκεί το καλοκαίρι του. Αργότερα σε μια συνέντευξη του δήλωσε πως αν μπορούσε να γυρίσει το χρόνο πίσω – θα έμενε στην Βοστόνη. Ο κόσμος των startup, όμως, ήταν άγνωστος και έπρεπε να μάθει πολλά στο Σίλικον Βάλλεϋ.
Μην κάνετε συμβιβασμούς στα όνειρα σας
Πιθανότατα η πιο σημαντική στιγμή για το Facebook ήταν όταν απέρριψε την προσφορά της Yahoo για εξαγορά, μια προσφορά ύψους 1 δις δολαρίων. Το Facebook δυο χρόνια μετά έχει 9 εκατομμύρια χρήστες. Ο ιδιοκτήτης του έδειξε πως τα χρήματα δεν ήταν η πρώτη προτεραιότητα και πως δεν ήταν πρόθυμος να αφήσει κάποιον άλλο να χαράξει κατεύθυνση της εταιρείας του.
Ανταποδώστε το καλό
Ο Ζούκενμπεργκ και η γυναίκα του είναι από τους πιο σημαντικούς φιλάνθρωπους των ΗΠΑ, δωρίζοντας περισσότερα από 970 εκατομμύρια δολάρια από τα κέρδη του Facebook. Το 2012 δώρισε το ποσό των 498,8 εκατομμυρίων δολαρίων για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ανερχόμενος έτσι στην δεύτερη θέση της λίστας με τους «πιο φιλάνθρωπους Αμερικανούς», μόλις μία θέση κάτω από τον μεγιστάνα Γουόρεν Μπάφετ. Στα 29 του συγκαταλέγεται ανάμεσα στους νεότερους δισεκατομμυριούχους και έχει αποδείξει πως δεν διστάζει να δώσει αρκετά χρήματα για φιλανθρωπίες πολύ πριν από τους συναδέλφους τους όπως ο Μπιλ Γκέιτς και Στιβ Τζομπς.
Βρείτε ανθρώπους πιο έξυπνους από εσάς
Μετά από χρόνια έντονης κριτικής για την έλλειψη στρατηγικής στα κινητά, ο έκλεισε μια από τις πιο ακριβοπληρωμένες συμφωνίες αγοράζοντας την υπηρεσία μηνυμάτων WhatsApp για 19 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο ίδιος λέει πως η startup απέκτησε 450 εκατομμύρια χρήστες ταχύτερα από ότι οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στην ιστορία.