Τα 10+1 διεθνή super-deals του 2014
- 21/12/2014, 13:44
- SHARE
To FortuneGreece παρουσιάζει τις σημαντικότερες επιχειρηματικές συμφωνίες που επετεύχθησαν στον κόσμο την χρονιά που πλησιάζει στο τέλος της.
Δισεκατομμύρια δολάρια ξοδεύτηκαν και το 2014 από μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου που προσπάθησαν, παρά τις αντιξοότητες της παγκόσμιας οικονομίας, να ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιό τους και τη θέση τους στην παγκόσμια οικονομική “σκακιέρα”.
Πρώτος στον “χορό” των δισεκατομμυρίων ανήλθε ο κλάδος των φαρμακευτικών εταιρειών, ενώ από κοντά ακολούθησε η Silicon Valley αλλά και οι τηλεπικοινωνίες.
Ας δούμε τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές συμφωνίες που επιτεύχθηκαν το 2014 και τα ποσά που δαπανήθηκαν στο πλαίσιο των σημαντικότερων διεθνών εξαγορών και συγχωνεύσεων.
1. Google και Nest
Η χρονιά ξεκίνησε με ένα από τα σημαντικότερα deals στον χώρο της τεχνολογίας που σηματοδοτεί την είσοδο της Google σε ένα πεδίο στο οποίο δεν είχε μέχρι πρότινος καταφέρει να εισχωρήσει: αυτό των οικιακών συσκευών και του διαρκώς αναπτυσσόμενου Internet of Things. Ο «κολοσσός» του διαδικτύου που δεν παύει στιγμή να πειραματίζεται, έκανε το πρώτο βήμα στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων εξαγοράζοντας την Nest -εταιρεία κατασκευής εφαρμογών για «έξυπνα» σπίτια- έναντι 2,34 δισ. ευρώ. Το πιο γνωστό προϊόν της Nest δεν είναι άλλο από τον ομώνυμο θερμοστάτη, την πρώτη ανάλογη συσκευή με τεχνητή νοημοσύνη στον κόσμο, που το 2012 βραβεύτηκε από τους διοργανωτές της έκθεσης τεχνολογίας CES ως ένα από τα πιο καινοτόμα καινούρια προϊόντα στον κόσμο.
2. Facebook & WhatsApp
«Έσπασε» τα ταμεία, στην κυριολεξία η Facebook πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα εξαγορά στην ιστορία των social media, αφού ξόδεψε το 2014 δίχως δεύτερη σκέψη το ποσό των 16 δισ. δολαρίων για να αποκτήσει την ταχέως αναπτυσσόμενη startup αποστολής μηνυμάτων, WhatsApp. Ο στόχος της εταιρείας του Μαρκ Ζούκερμπεργκ δεν ήταν άλλος από το να ενισχύσει την παρουσία της στο νεανικό κοινό και να αξιοποιήσει τη σύνδεση των δεδομένων από την εφαρμογή του WhatsApp, που τρέχει σε όλες τις σύγχρονες πλατφόρμες smartphones. «Το WhatsApp είναι σε πορεία να συνδέσει ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους. Οι υπηρεσίες που φτάνουν σε αυτό το ορόσημο είναι όλες εξαιρετικά πολύτιμες», είχε επισημάνει τότε ο ίδιος ο “Mr. Facebook”.
3. ΑΤ&Τ και DirecTV
Ίσως η πιο ακριβή επιχειρηματική συμφωνία του 2014, αφού η αμερικανική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία AT&T εξαγόρασε έναντι του ποσού των 48,5 δισ. δολαρίων τη DirecTV, που είναι ο πρώτος πάροχος δορυφορικής τηλεόρασης στον κόσμο με 20 εκατομμύρια πελάτες. Με τη συγχώνευση η AT&T καταφέρνει να ενισχύσει τα πακέτα κινητής τηλεφωνίας, ευρυζωνικότητας, σταθερής τηλεφωνίας και τηλεόρασης που προσφέρει στους πελάτες της. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών αναδεικνύει την πιεστική ανάγκη της AT&T για νέες πηγές ανάπτυξης πέραν από αυτήν της ώριμης αγοράς κινητής τηλεφωνίας των ΗΠΑ, η οποία έχει καταστεί ιδιαίτερα ανταγωνιστική.
4. Medtronic & Covidien
Αν και άγνωστο στο ευρύτερο κοινό, το deal μεταξύ της Medtronic και της Covidien αποτελεί τη «μητέρα όλων των συμφωνιών» στον χώρο του ιατρικού εξοπλισμού, αφού η αμερικανική Medtronic αγόρασε τον Ιούνιο την Covidien έναντι 42,9 δισ. δολαρίων! Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Medtronic προχώρησε στο να μεταφέρει την διοικητική της έδρα στην Ιρλανδία, μειώνοντας έτσι τον φορολογικό συντελεστή της και εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε ρευστό αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που βρίσκεται εκτός των ΗΠΑ. «Ο πραγματικός σκοπός της εξαγοράς είναι στρατηγικός, τόσο σε μεσοπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Medtronic, Ομάρ Ισράκ, σε συνέντευξή του μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.
5. Apple και Βeats
Σε ένα πολλά υποσχόμενο «super deal» η Apple ξόδεψε το 2014 το ποσό των 3 δισ. ευρώ για να εξαγοράσει την εταιρεία παραγωγής ακουστικών του γνωστού ράπερ Dr. Dre, Beats Electronics. Με τα headphones της Beats να σημειώνουν σημαντική επιτυχία στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο CEO της Apple και διάδοχος του Στιβ Τζόμπς, Τιμ Κουκ, εμφανίστηκε σίγουρος πως η επιχειρηματική αυτή συγχώνευση των δύο εξαιρετικά αναγνωρίσιμων brands θα ενίσχυε ακόμη περισσότερο την απήχηση της Apple στο νεανικό κοινό.
6. Merck και Bayer
Μία ακόμη κίνηση που φέρνει τα πάνω κάτω στον χώρο των φαρμακευτικών εταιρειών ήταν η προαναγγελία από την Merck & Co Inc. τον περασμένο Μάιο της πώλησης τμήματος των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων στη γερμανική Bayer AG. Το ύψος της αγοράς, που αφορά προϊόντα τα οποία απευθύνονται στο ευρύ κοινό (consumer care business), αγγίζει τα 14,2 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του αμερικανικού φαρμακευτικού ομίλου, από την πώληση των δραστηριοτήτων αυτών η Merck μπορεί να αποκομίσει, μετά από φόρους, έσοδα ύψους 8-9 δισ. δολαρίων.
7. Lenovo και Motorola Mobility
Tον τρίτο μεγαλύτερο κατασκευαστή smartphones στον κόσμο αποτελεί πλέον η Lenovo μετά την ολοκλήρωση εντός του 2014 της εξαγοράς της Motorola Mobility, με την οποία αποκτά πρόσβαση στο τεχνολογικό της χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων smartphones όπως τα πολύ γνωστά Moto X, Moto G, Moto E και τη σειρά DROIDTM, καθώς και τον μελλοντικό χάρτη προϊόντων της Motorola. «Πετύχαμε ένα ιστορικό ορόσημο για τη Lenovo και τη Motorola – και μαζί είμαστε έτοιμοι να ανταγωνιστούμε, να αναπτυχθούμε και να νικήσουμε στην παγκόσμια αγορά των smartphones. Χτίζοντας ένα ισχυρό νούμερο τρία και έναν αξιόπιστο διεκδικητή των top 2 θέσεων στα smartphones, θα δώσουμε στην αγορά αυτό που χρειάζεται: επιλογή, ανταγωνισμό και μια νέα σπίθα καινοτομίας», δήλωσε μετά την ανακοίνωση της ολοκλήρωσης της εξαγοράς ο Yang Yuanqing, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lenovo.
8. Roche και InterMune
Άλλη μία σημαντική συμφωνία από τον χώρο της υγείας είναι η συμφωνία ύψους 8,3 δισ. δολαρίων της Roche Holding για την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας InterMune. Η προσθήκη της δεύτερης στο χαρτοφυλάκιό της Roche θα δώσει στην ελβετική φαρμακευτική εταιρεία ένα πολλά υποσχόμενο νέο φάρμακο -την πιρφενιδόνη- για τη θεραπεία μίας θανατηφόρου ασθένειας των πνευμόνων. Η πιρφενιδόνη έχει εγκριθεί για τη λεγόμενη ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση (ΙPF) στην Ευρώπη και τον Καναδά, ενώ βρίσκεται υπό αναθεώρηση στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές αναμένουν ότι το φάρμακο το οποίο δίνεται σε κορφή χαπιού, θα έχει πωλήσεις ύψους 1,04 δις. δολαρίων το 2019.
9. Siemens και Dresser-Rand
Tο ποσό των 7,6 δισ. δολαρίων αποφάσισε να ξοδέψει η γερμανική Siemens προκειμένου να αποκτήσει, μέσω της Dresser-Rand, πρόσβαση στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ, ενισχύοντας τη δραστηριότητά της στον τομέα της ενέργειας στη Βόρεια Αμερική. Η αμερικανική εταιρεία παράγει τον τεχνικό εξοπλισμό πετρελαιοπηγών και με τη συμφωνία αναμένεται να μετατραπεί στον πάροχο λύσεων εξοπλισμού πετρελαίου και φυσικού αερίου της Siemens.
10. Microsoft και Mojang
Την εταιρεία που δημιούργησε το Minecraft, ένα από τα πιο δημοφιλή videogames στον κόσμο, έβαλε στο στόχαστρο η εταιρεία που ίδρυσε ο Μπιλ Γκέιτς και διοικεί πλέον ο αμφιλεγόμενος Σάτια Ναντέλα. Έτσι προσέφερε στη Mojang -την ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής videogames και δημιουργού του δημοφιλέστατου Minecraft- το ποσό των 2,5 δισ. δολαρίων για να την εξαγοράσει. Η κίνηση της Microsoft προκάλεσε πάντως παγκοσμίως την ανησυχία των απανταχού fans του Minecraft, που εξέφρασαν φόβους πως το videogame μπορεί να χάσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που το έκαναν τόσο δημοφιλές.
11. Yahoo! και Alibaba
Δεν πρόκειται ακριβώς για συμφωνία, αλλά πως να μην συμπεριληφθεί στα σημαντικότερα επιχειρηματικά deals της χρονιάς η κίνηση της CEO της Yahoo, Μαρίσα Μέιερ, να αποφασίσει να εξαργυρώσει τη συμμετοχή της αμερικανικής εταιρείας στην κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, που πρόσφατα εισήλθε δυναμικά στο χρηματηστήριο της Ν. Υόρκης; Η Yahoo! αποκόμισε εν μία νυκτί το ποσό των 9 δισ. δολαρίων, από το οποίο φέρεται έτοιμη να επενδύσει πολλά εκατομμύρια δολάρια στο Snapchat, τη γνωστή υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων, εκτινάσσοντας πιθανώς στα 10 δισ. δολάρια την αξία της. Τη συγκεκριμένη υπηρεσία είχε προσπαθήσει να εξαγοράσει ανεπιτυχώς το Facebook στο παρελθόν έναντι 3 δισ. δολαρίων, ενώ ήταν στο στόχαστρο και άλλων εταιρειών τεχνολογίας.