Τα 15 γεγονότα-σταθμοί της Google
- 27/09/2013, 13:19
- SHARE
Η παγκόσμια μηχανή αναζήτησης γίνεται σήμερα 15 χρόνων και εμείς βλέπουμε τι την έκανε μοναδική.
Του Κώστα Φαρμάκη
Ο οργανισμός που έχει βάλει σκοπό να κάνει διαθέσιμη online το σύνολο της παγκόσμιας γνώσης ιδρύθηκε σαν σήμερα το 1998. Από το 1996 που ο Σεργκέι Μπριν μαζί με τον Λάρι Πέιτζ ξεκίνησαν να γράφουν τον κώδικα της μηχανής αναζήτησης, μέχρι τις δεκάδες δημοφιλείς υπηρεσίες και εργαλεία που έχουν φέρει σήμερα στις οθόνες μας όλη την πληροφορία που κυκλοφορεί εκεί έξω, η εταιρεία από το Mountain View της Καλιφόρνιας, που έχει σχεδόν φτάσει σε κεφαλαιοποίηση τα $300 δισ., δεν έχει σταματήσει να μας εκπλήσσει.
Πάμε να δούμε τα σημαντικότερα γεγονότα της ιστορίας της.
*Φωτογραφίες Reuters
1995. Όταν ο Σεργκέι συνάντησε τον Λάρι
Ο πρώτος 21 ετών, ο δεύτερος 22, βρίσκονται για πρώτη φορά στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Ένα χρόνο αργότερα αρχίζουν να σχεδιάζουν μαζί μια μηχανή αναζήτησης με το όνομα BackRub. Η μηχανή αρχίζει να λειτουργεί στους servers του πανεπιστημίου και σύντομα ξοδεύει όλο το bandwidth. Πρέπει να στεγαστεί αλλού.
1997. Το λάθος σωστό όνομα
Googol, κυριολεκτικά, είναι ο αριθμός 10 εις την εκατοστή, ή το 1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά. Αυτό το όνομα είχαν επιλέξει οι ιδρυτές για τη μηχανή προκειμένου να δείξουν πόσο τεράστιο θα ήταν το εύρος της αναζήτησης. Ψάχνοντας αν είναι ελεύθερο το domain έγραψαν κατά λάθος Google. Ήταν ελεύθερο, στον Πέιτζ άρεσε αυτό το μικρό misspelling και το όνομα έμεινε.
1998. Και εγένετο Google Inc.
Ο τρόπος που το Google διενεργούσε τις αναζητήσεις και η απεικόνιση των αποτελεσμάτων ήταν τόσο ακριβής που ο πρώτος χρηματοδότης -ο συνιδρυτής της Sun Microsystems Andy Bechtolsheim- έβαλε τις πρώτες 100.000 δολάρια χωρίς καν να υπάρχει η εταιρεία.
Τον επόμενο χρόνο η Google, ως κανονική εταιρεία πια, πέτυχε χρηματοδότηση 25 εκατ. δολαρίων.
2000. Το Adwords είναι όλα τα λεφτά
Η κύρια πηγή εισοδήματος της Google εγκαινιάστηκε σχεδόν αμέσως και είναι το πιο επιτυχημένο εργαλείο στοχευμένης online διαφήμισης, παρακολούθησης στατιστικών, τιμολόγησης των κλικ και διαχείρισης υλικού προβολής.
Μόνο το 2012 της απέφερε έσοδα $42,5 δισ.
2003. Η μετακόμιση στο Googleplex
Η Google μετακόμισε στα πρώην γραφεία της Silicon Graphics -της οποίας η παρακμή είχε ήδη ξεκινήσει- και τα μετέτρεψε σε έναν εργασιακό παράδεισο. Με τον καιρό επεκτάθηκε και στα διπλανά κτίρια ώσπου τα αγόρασε όλα το 2006 για $320 εκατ.
Διαβάστε επίσης: Οι ασκούμενοι της Google βγάζουν περισσότερα χρήματα από σένα
2004. Η είσοδος στο χρηματιστήριο
Περίπου 19,5 εκατ. μετοχές διατέθηκαν, $1,67 δισ. μπήκαν στο ταμείο, δεκάδες υπάλληλοι-μέτοχοι έγιναν εκατομμυριούχοι μέσα σε μία μέρα. Η αρχική τιμή της μετοχής ήταν 85 δολάρια, το 2007 ξεπέρασε τα 700, σήμερα είναι στα 879. Οι δύο ιδρυτές κατέχουν μαζί σήμερα το 16%.
2004. H γέννηση του Gmail
Μόνο με προσκλήσεις στην αρχή -αλλά πανεύκολο να τις αποκτήσεις- και διαθέσιμο σε όλους από το 2007, προσέφερε από την πρώτη στιγμή 1GB αποθηκευτικού χώρου (που μεγαλώνει συνεχώς έκτοτε) έναντι των μόλις 4 MB των ανταγωνιστών του.
Είναι δωρεάν μέχρι σήμερα (απεικονίζει στοχευμένες διαφημίσεις) και έχει σχεδόν 500 εκατ. χρήστες.
2005. Οι χάρτες των πάντων
H πιο συστηματική προσπάθεια χαρτογράφησης που έγινε ποτέ στον πλανήτη ξεκίνησε με την εξαγορά αρκετών σχετικών εταιρειών μαζί με τη διάθεση εκατοντάδων χιλιάδων δορυφορικών λήψεων.
Σε συνδυασμό με οποιοδήποτε δεδομένο έχει γεωγραφικό προσδιορισμό -από καταστήματα μέχρι αξιοθέατα και από πλοήγηση αυτοκινήτου μέχρι τις φωτογραφίες του Street View– οι χάρτες της Google σήμερα προσφέρουν την πληρέστερη location based πληροφορία της αγοράς.
2006. Η αγορά του YouTube
Tο Google Video λανσαρίστηκε το 2005 ως το αντίπαλο δέος στο ήδη δημοφιλές YouTube. Χρειάστηκε μόλις ένας χρόνος για να αναδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ποιος ήταν ο καλύτερος (ήταν το YouTube με πάνω από 100 εκατ. page views την ημέρα) και ελάχιστο διάστημα ακόμα μέχρι η Google να το αγοράσει με $1,65 δισ.
Μέχρι σήμερα είναι δημοφιλέστερη υπηρεσία online video στον κόσμο.
2006. Το λανσάρισμα των Google Docs
Την εποχή που η Microsoft χρέωνε εκατοντάδες δολάρια για τη σουΐτα Office, η Google προσέφερε εντελώς δωρεάν τη δική της και μάλιστα online. Ήταν από τις πρώτες πλήρως cloud υπηρεσίες στην αγορά. Σήμερα είναι μέρος της υπηρεσίας Google Drive που προσφέρει δωρεάν 15GB αποθηκευτικού χώρου στο «σύννεφο».
2007. Φωτογραφίζοντας τον κόσμο
Όταν η Google βάζει στόχους, είναι πάντα φιλόδοξοι. «Θα φωτογραφίσουμε τους δρόμους σε όλη τη γη» είπαν, και τα αυτοκίνητα με την κάμερα των 360 μοιρών κάλυψης βγήκαν να το κάνουν πράξη.
Ελάχιστες τοποθεσίες στις ΗΠΑ στην αρχή, 48 χώρες σήμερα απεικονίζονται σαν να περπατάς στις οδούς τους μέσα από το Street View. Με παρόμοιο τρόπο μπορεί να δει κανείς το εσωτερικό διάσημων μουσείων, μέχρι και τους βυθούς των ωκεανών.
2008. Καλώς ήρθες Android
Κανείς δεν ήξερε με τι ασχολείτο εκείνος ο μυστικοπαθής τύπος που εγκαταστάθηκε το 2005 στα κεντρικά και δεν μιλούσε ποτέ για το πρότζεκτ του. Αργότερα αποκαλύφθηκε πως είναι ο Άντι Ρούμπιν, ο οποίος είχε βάλει σκοπό να δημιουργήσει ένα λειτουργικό σύστημα που θα κινεί όλα τα κινητά του πλανήτη.
Στη Google αρέσουν οι άνθρωποι με όραμα και τον αγόρασαν μαζί με το πρότζεκτ του. Το 2007 ανακοίνωσαν την ύπαρξη του λειτουργικού και το 2008 πουλήθηκε η πρώτη συσκευή του. Στις 3 Σεπτεμβρίου 2013 τα τηλέφωνα με Android ξεπέρασαν σε αριθμό το 1 δισ. Την ίδια χρονιά εγκαινιάστηκε το Android Market, σήμερα Google Play, για τη διανομή των εφαρμογών τους.
2010. Τα αυτοκίνητα που δεν θέλουν οδηγό
Βγήκαν στο δρόμο για δοκιμές το 2010 και έκλεισαν τη χρονιά με περισσότερα από 250.000 χλμ. Σήμερα έχουν διανύσει πάνω από 800.000 χλμ σε συνθήκες πραγματικής κίνησης και ο Σεργκέι Μπριν έχει υποσχεθεί ότι θα μπορούμε όλοι τα να οδηγήσουμε το 2017.
2013. Ένα λάπτοπ για το σύννεφο
To λάπτοπ Chromebook Pixel που χρησιμοποιεί αποκλειστικά υπηρεσίες της Google και έχει λειτουργικό βασισμένο στον Chrome browser, είναι ο πρώτος πραγματικά cloud υπολογιστής, αφού σχεδόν τα πάντα «τρέχουν» στο σύννεφο και όχι στον σκληρό του δίσκο.
2013. Το κινητό με τα 504 πρόσωπα
Τον περασμένο Αύγουστο η Google παρουσίασε το Moto X, το πρώτο κινητό δικής της κατασκευής, μέσω της Motorola, φυσικά, την οποία έχει εξαγοράσει από τον Μάιο του 2012.
Οι παραλλαγές του -μέσω των διαφορετικών χρωματισμών, specs κ.λπ.- είναι 504 και φιλοδοξεί να κοντράρει στα ίσα τα κορυφαία μοντέλα της Samsung.