Ποιοι είναι οι πιο… κακόφημοι «ηγέτες»;
- 24/03/2014, 19:00
- SHARE
Κάποιοι από αυτούς θεωρούνται επιτυχημένοι, ενώ μερικοί λογίζονται ακόμη κι ως παραδείγματα.
Λατρεύουμε να τους μισούμε. Και παρότι ασκούν επιρροή και έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν σημαντικές αποφάσεις, μάλλον καλό θα ήταν να μην τους μοιάσουμε. Το Fortune παρουσιάζει για πρώτη φορά τη λίστα με τους πιο «αρνητικούς» ηγέτες, και οι εκπλήξεις δεν λείπουν. Άλλωστε, κανείς από όλους αυτούς δεν ζει αυτό που λέμε «απλή ζωή».
Βραβείο «Πρώτα ρίξε, μετά σκέψου»
Βλαντιμίρ Πούτιν, 61, Πρόεδρος της Ρωσίας
Ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας αγνόησε τις απειλές κυρώσεων και διπλωματικής απομόνωσης όταν προσάρτησε την Κριμαία στις αρχές της εβδομάδας. Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση του Πούτιν κατηγορείται για μια σειρά από παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – από τις διώξεις κατά ακτιβιστών μέχρι την ανελευθερία της έκφρασης, της θρησκείας και του συναθροίζεσθαι. Η «αποφασιστικότητα» φυσικά αποτελεί ηγετική αρετή, αλλά όχι όταν συνοδεύεται από μια σειρά κακών (και πιθανώς καταστροφικών) αποφάσεων.
Βραβείο «Bunga, Bunga»
Σίλβιο Μπερλουσκόνι, 77, Iταλός μεγιστάνας και πρώην πρωθυπουργός
Ο Μπερλουσκόνι, καλός φίλος του Πούτιν, έχει καταφέρει να επιτύχει οικονομικά και πολιτικά με πλάγια μέσα. Όμως η συμπεριφορά αυτή έχει φέρει μεγάλα δεινά στη χώρα του. Η οικονομία της Ιταλίας είναι σε αποσύνθεση και η χώρα έχει δει τρεις πρωθυπουργούς από το 2011. Τον Αύγουστο κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο για φορολογικές απάτες, μια καταδίκη που κρίθηκε τελεσίδικη από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Ιταλίας. Σε όλη τη διάρκεια της δικαστικής διαμάχης ο Μπερλουσκόνι ποτέ δεν παραδέχθηκε τα αδικήματα που διέπραξε και υποστήριζε ότι διώκεται αδίκως από τους δικαστές.
Βραβείο «Ο Άρχοντας της Κοκαΐνης»
Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκούζμαν, 56, φερόμενος έμπορος ναρκωτικών
Επί 13 χρόνια φυγάς, ο Ελ Τσάπο είναι παγκοσμίως ο πιο καταζητούμενος έμπορος ναρκωτικών. Συνελήφθη τον περασμένο μήνα στο Μεξικό. Γεννημένος φτωχόπαιδο, ο Ελ Τσάπο φέρεται να δημιούργησε ένα παγκόσμιο καρτέλ ναρκωτικών τόσο πετυχημένο που κατάφερε να μπει στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes το 2009. Καταδικάστηκε για εμπόριο ναρκωτικών και άλλα αδικήματα σε επτά πολιτείες των ΗΠΑ και για ακόμα περισσότερα στο Μεξικό. Στην πολιτεία Σιναλόα οι ντόπιοι τον θεωρούσαν «Ρομπέν των Δασών» επειδή διατηρούσε την τάξη στην περιοχή.
Βραβείο «Αν το φτιάξεις χάλια, δεν θα έχει κόσμο»
Κάθλιν Σιμπέλιους, 65, Γραμματέας Κοινωνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Υγείας ΗΠΑ
Η ευθύνη για την καταστροφή του healthcare.gov είναι καυτή πατάτα αλλά επί θητείας της Σιμπέλιους στη θέση του Γραμματέα Κοινωνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Υγείας η πολυαναμενόμενη έναρξη του προγράμματος υγειονομικής περίθαλψης της κυβέρνησης Ομπάμα απέτυχε. Η ίδια ζήτησε να διαταχθεί έρευνα για τη διοίκηση του προγράμματος και παραδέχθηκε ότι η έναρξη ήταν «λανθασμένη» – πολύ αργά όμως.
Βραβείο «Ο Νταής με το σήμα»
Ντάρελ Ίσα, 60, Εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων στην Καλιφόρνια, Πρόεδρος της Επιτροπής του Κογκρέσου για την Επίβλεψη και Αναμόρφωση του Κυβερνητικού Έργου
Ο Ίσα, πρόεδρος της Επιτροπής Επίβλεψης του Κογκρέσου, υπέστη πλήγμα στη δημόσια εικόνα του όταν αφαίρεσε απότομα το λόγο από τη συνάδελφό του εκπρόσωπο των Δημοκρατικών, Ελάιζα Κάμινγκς. Ο Ίσα μετά από λίγες ημέρες απολογήθηκε αλλά το συμβάν είναι χαρακτηριστικό της κομματικής πρακτικής που ακολουθούν οι Ρεπουμπλικάνοι. Κανείς δε μπορεί να κατηγορήσει τον Ίσα ότι δεν παράγει έργο– από τη θέση του έχει ασκήσει πολλές φορές έλεγχο στην κυβέρνηση. Όμως η μονοδιάστατη εμμονή του στο να αποδείξει ότι «ο Ομπάμα είναι από τους πιο διεφθαρμένους Προέδρους της σύγχρονης ιστορίας,» όπως είχε δηλώσει το 2011 -σχόλιο που ανασκεύασε αργότερα διευκρινίζοντας ότι δεν εννοούσε τον ίδιο τον Ομπάμα αλλά την κυβέρνησή του- σίγουρα δεν αποτελεί έργο άξιο αναφοράς.
Βραβείο «Ο άνθρωπος πίσω από το παραπέτασμα»
Τακσίν Σιναβάτρα, 64, πρώην Πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης
Καθαιρέθηκε από τα καθήκοντά του με το πραξικόπημα του 2006 και πλέον ζει πλουσιοπάροχα αυτοεξόριστος στο Ντουμπάι. Εν τω μεταξύ στην πατρίδα του κυριαρχούν βίαιες αναταραχές, πολλές εξ ονόματος του Σιναβάτρα – και μάλλον με τη χρηματοδότησή του. Η νεότερη αδελφή του, Γίνγκλουκ, είναι τώρα πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης και ο Σιναβάτρα μοιάζει να αναμιγνύεται ακόμα. Ενώ ούτε οι πολιτικοί του αντίπαλοι δεν έχουν καθαρά χέρια, η επιρροή του Σιναβάτρα εξ αποστάσεως τον καθιστά ιδιαίτερα αποσταθεροποιητικό.
Βραβείο «Ο τυφλός οδηγεί τους τυφλούς»
Διοικητικό συμβούλιο J.C. Penney
Το ΔΣ της J.C Penney –που έχει μόνο ένα διευθυντή με εμπειρία πωλήσεων- έφερε τoν αστέρα των πωλήσεων Ρον Τζόνσον από την Apple στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Μεγάλη κίνηση, όμως αμέσως μετά το ΔΣ ενέκρινε μια μεταμόρφωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας που έδιωξε τους πελάτες δίχως να προσελκύσει νέους με αποτέλεσμα ζημιές ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία δύο χρόνια.
Βραβείο «Επιστροφή στη Χώρα του Ποτέ»
Τζάστιν Μπίμπερ, 20, τραγουδιστής
Έχει πάνω από 50 εκατομμύρια followers στο Twitter, αλλά αρχίζει να χάνει μερικούς από αυτούς. Τους τελευταίους μήνες έχει συλληφθεί για πταίσματα σε όλο τον κόσμο: συνελήφθη για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ στο Μαϊάμι, για ρίψεις αυγών στην Καλιφόρνια και για επίθεση σε έναν επαγγελματία οδηγό στο Τορόντο. (Ο ίδιος δήλωσε αθώος για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ καθώς και για τις κατηγορίες ότι προέβαλε αντίσταση κατά τη σύλληψη και ότι οδηγούσε με ληγμένο δίπλωμα. Τη στιγμή αυτής της δημοσίευσης, δεν έχει ασκηθεί έφεση κατά των κατηγοριών για τις ρίψεις αυγών και έχει οριστεί προ-ακροαματική διαδικασία για το συμβάν στον Καναδά στις 14 Απριλίου.)
Βραβείο «Καναδέζικη Χήνα»
Ρομπ Φορντ, 44, Δήμαρχος του Τορόντο
Το 2013 τα 2,8 εκατομμύρια κάτοικοι του Τορόντο ενημερώθηκαν ότι είχαν εμπιστευτεί τη διαχείριση της πόλης τους σε κάποιον που κάποτε κάπνισε κρακ – «πιθανώς» κατά τη διάρκεια της μέθης του. Αυτή ήταν η εξήγηση που έδωσε ο Φορντ αφότου στην αρχή αρνήθηκε το συμβάν. Στη συνέχεια ανακαλύφθηκε ένα βίντεο που τον ενοχοποιούσε και μετά οι κατηγορίες προκάλεσαν το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Ο ίδιος αρνήθηκε να παραιτηθεί.
Βραβείο «Ποιος νοιάζεται;»
113η Ολομέλεια του Κογκρέσου
Από κάθε λογική άποψη το παρόν Κογκρέσο θα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά αποδοχής στην ιστορία. Σε όλο το 2013 ψήφισε 58 νόμους, τους λιγότερους από το 1947. Η αδράνεια δεν αποτελεί πάντα ένδειξη δυσλειτουργίας, βέβαια. Όμως ακόμα και για όσους πιστεύουν ότι τα πολλά λόγια είναι φτώχια, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το Κογκρέσο αυτό έχει αναλωθεί σε ατελείωτες κομματικές αντιπαραθέσεις – που οδήγησαν στο παράλογο κλείσιμο της κυβέρνησης επί 16 ημέρες τον Οκτώβριο – προς ζημία όλων. Ορισμένες προσπάθειες γίνονται τελευταία για να υπάρξει συμφωνία στον προϋπολογισμό για τα επόμενα δύο χρόνια. Όμως τα μέχρι τώρα πεπραγμένα δεν αφήνουν χώρο για πολλή αισιοδοξία.