Τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου
- 18/09/2014, 10:32
- SHARE
Παράγουν θεωρητική γνώση και τεχνολογία και είναι στην πρώτη γραμμή της έρευνας.
Αμερικανικά και βρετανικά είναι για μια ακόμα χρονιά τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο, σύμφωνα με το QS University Rankings, τον οργανισμό που δημοσιεύει μία από τις τρεις σημαντικότερες και πιο έγκυρες αξιολογήσεις πανεπιστημίων στον κόσμο. Ερευνά πάνω από 2.000 πανεπιστημιακά ιδρύματα και κάθε χρόνο δημοσιεύει τα 800 καλύτερα με βάση τις επιδόσεις τους σε μια σειρά από τομείς.
Σε σχέση με πέρσι, το ΜΙΤ διατήρησε την πρώτη θέση στον κόσμο ανάμεσα σε κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα, το Cambridge ανέβηκε στη δεύτερη θέση από την τρίτη, το Imperial του Λονδίνου ισοψηφεί στο Νο 2 ανεβαίνοντας τρεις θέσεις, ενώ το Princeton μπήκε στη δεκάδα εξοβελίζοντας στην 11η θέση το Πανεπιστήμιο του Σικάγου.
Όπως και πέρσι, το πρώτο ίδρυμα από χώρες εκτός ΗΠΑ-Βρετανίας είναι το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης (ETH) στη θέση 12, όπως και το Ecole Polytechnique Federale της Λοζάνης στη θέση 17.
Τα πρώτα ελληνικά πανεπιστήμια που βρίσκουμε στη λίστα είναι το Μετσόβιο Πολυτεχνείο (μεταξύ των θέσεων 441-450, σύμφωνα με το σύστημα κατάταξης σε δεκάδες του QS) το οποίο ανέβηκε τουλάχιστον 50 θέσεις σε σχέση με πέρσι, το Πανεπιστήμιο Κρήτης (451-460), το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης (461-470), το Καποδιστριακό της Αθήνας (491-500), το Πανεπιστήμιο Πάτρας (601-650) και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (701+).
Ας τα δούμε αναλυτικά
Massachusetts Institute of Technology (MIT), Βοστόνη, ΗΠΑ
Το ίδρυμα που οδηγεί την τεχνολογική έρευνα του πλανήτη είναι «υπεύθυνο» για πολλές από τις σημαντικότερες εφευρέσεις (π.χ. ραντάρ) ενώ ανεκτίμητη είναι η συνεισφορά του στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, των γλωσσών προγραμματισμού, της ρομποτικής και της κρυπτογραφίας. Οι εκατοντάδες πατέντες του εξασφαλίζουν πολλά εκατομμύρια δολάρια για το ίδρυμα και τα εργαστήριά του. Από το 1861 που ιδρύθηκε έχουν περάσει από τις τάξεις του 78 νομπελίστες.
University of Cambridge, Μεγάλη Βρετανία
Ιδρύθηκε το 1209 και είναι το δεύτερο αρχαιότερο της χώρας. Στις τάξεις του ερεύνησαν και μεγαλούργησαν φτάνοντας στις γνωστές του ανακαλύψεις ο Ισαάκ Νεύτων, ο Φράνσις Μπέικον, ο λόρδος Κέλβιν, ο Έρνεστ Ράδεφορντ, ο Κάρολος Δαρβίνος, ο Τζον Μέιναρντ Κέινς, ο Άλαν Τιούρινγκ, ο Στίβεν Χόκινγκ κ.ά. 89 νομπελίστες υπήρξαν φοιτητές ή συνεργάτες του.
Imperial College London, Μεγάλη Βρετανία
Με ειδίκευση στις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία και την ιατρική, διαθέτει επίσης τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων. Ιδρύθηκε το 1907 και από τις τάξεις του έχουν περάσει 14 νομπελίστες. Ισοψηφεί με το Cambridge στην αξιολόγηση του QS.
Harvard University, Βοστόνη, ΗΠΑ
Το αρχαιότερο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ (ιδρύθηκε το 1636) καλύπτει σχεδόν όλους τους τομείς της ακαδημαϊκής γνώσης. 144 νομπελίστες και οκτώ πρόεδροι των ΗΠΑ (μεταξύ των οποίων οι JFK, Τζορτζ Μπους Τζ. και Μπαράκ Ομπάμα) έχουν υπάρξει φοιτητές ή καθηγητές του ενώ αυτό το ίδρυμα εγκατέλειψαν ο Μπιλ Γκέιτς και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ για να γίνουν επιχειρηματίες.
University College London, Μεγάλη Βρετανία
Ιδρύθηκε το 1826 και ήταν το πρώτο στη χώρα που δέχτηκε γυναίκες στις τάξεις του. Εδρεύει στο Λονδίνο και η ιατρική του σχολή θεωρείται η καλύτερη της χώρας. 26 νομπελίστες έχουν περάσει, με διάφορες ιδιότητες, από τα τμήματά του. Φέτος ισοψήφισε με την Οξφόρδη, που ακολουθεί.
University of Oxford, Μεγάλη Βρετανία
Ιδρύθηκε το 1096 (δεύτερο αρχαιότερο πανεπιστήμιο του σύγχρονου κόσμου). Δεκάδες επιστήμονες, συγγραφείς και πολιτικοί έχουν περάσει από εδώ όπως οι Στίβεν Χόκινγκ (υπήρξε φοιτητής), Τιμ Μπέρνερς-Λι (ο εφευρέτης του World Wide Web), oι οικονομολόγοι Άνταμ Σμιθ και Αμάρτυα Σεν, οι λογοτέχνες Τ. Σ. Έλιοτ, Σάμουελ Τζόνσον, Άλντους Χάξλεϊ και Όσκαρ Γουάιλντ, και σχεδόν όλοι οι μεταπολεμικοί πρωθυπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου. 47 νομπελίστες όλων των κατηγοριών έχουν φοιτήσει ή διδάξει εδώ.
Stanford University, ΗΠΑ
Με 19 νομπελίστες στο σημερινό στο διδακτικό προσωπικό του και με στρατηγική θέση στην καρδιά της Silicon Valley στην Καλιφόρνια, είναι η πρώτη επιλογή για δεκάδες χιλιάδες υποψήφιους επιστήμονες με αποτέλεσμα να εισάγεται μόλις ο 1 στους 18 υποψήφιους. Από εδώ έχουν αποφοιτήσει 30 ζώντες δισεκατομμυριούχοι που έχουν ιδρύσει εταιρείες όπως τις Google, Hewlett-Packard, Yahoo, Cisco, Nvidia, Nike, Gap κ.ά.
California Institute of Technology (Caltech), Καλιφόρνια, ΗΠΑ
Με ποσοστό εισαγωγής λιγότερο από 12%, είναι από τα πιο περιζήτητα στις τάξεις των νέων επιστημόνων καθώς αποτελεί ουσιαστικά «συνεταίρο» της NASA (αυτό διοικεί το Jet Propulsion Laboratory και έχει συνεισφέρει σε σχεδόν όλες τις διαστημικές αποστολές) και του Πενταγώνου σε δεκάδες προγράμματα. 31 νομπελίστες έχουν περάσει από τις τάξεις του (οι 17 υπήρξαν φοιτητές του) ενώ φοιτητές και απόφοιτοί του έχουν ιδρύσει, μεταξύ άλλων, τις εταιρείες Compaq, Matlab, Intel και Hotmail.
Princeton University, New Jersey, ΗΠΑ
Ιδρύθηκε το 1746 και έγινε διάσημο λόγω της σχέσης που απέκτησε με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν κατά τη δεκαετία του ’30 και τις διαλέξεις που έδινε ο θρυλικός επιστήμονας εκεί. Απόφοιτοί του είναι ο πρόεδρος της Google Eric Schmidt, ο Jeff Bezos της Amazon, επιστήμονες όπως οι Alan Turing, Richard Feynman, John Nash κ.ά. Από τις τάξεις του έχουν περάσει, με διάφορους ρόλους, 37 νομπελίστες. Μόλις το 7,28% των υποψηφίων γίνεται δεκτό και η διαδικασία επιλογής αφορά εισαγωγές για πέντε χρόνια μετά.
Yale University, Κονέκτικατ, ΗΠΑ
Από το τρίτο αρχαιότερο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, ιδρύθηκε το 1701, έχουν περάσει 49 νομπελίστες, πέντε πρόεδροι των ΗΠΑ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, η Χίλαρι Κλίντον, ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, οι αρχιτέκτονες Έερο Σααρίνεν και Νόρμαν Φόστερ κ.ά.