Τα πιο «τρελά» και φιλόδοξα project της Google
- 23/08/2014, 15:06
- SHARE
Η αναζήτηση, το email, οι χάρτες ήταν μόνο η αρχή. Η Google φιλοδοξεί να αλλάξει τον κόσμο με τρόπο που δεν έχει ξαναγίνει.
Εδώ και χρόνια η Google μαζεύει δισεκατομμύρια δολάρια. Οι δουλειές πάνε τόσο καλά που η εταιρεία έχει περίπου $60 δισ. να τα κάνει κυριολεκτικά ό,τι θέλει. Και, όπως συνεχώς λένε τα αφεντικά της, Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, σκοπός τους είναι να αλλάξει τη ζωή μας με τρόπο όπου η τεχνολογία θα την κάνει απλούστερη και η πρόσβασή μας στη γνώση θα είναι ευκολότερη.
Ας δούμε τα τέσσερα περισσότερο φιλόδοξα σχέδιά της.
1. Η στενή σχέση ανθρώπου και μηχανής
Σύμφωνα με τη Google, σε λίγα χρόνια θα μας φαίνεται απίστευτο πως υπήρξε εποχή που για να δούμε οποιαδήποτε πληροφορία έπρεπε να ψάξουμε το κινητό στην τσέπη μας. Ο άνθρωπος της Google θα φορά Google Glass με augmented reality, φακούς επαφής που θα μετρούν τις ζωτικές του λειτουργίες, smartwatch που θα «μιλά» με το κινητό του και εφαρμογές Android σε όλα αυτά που θα καταγράφουν και θα προλαβαίνουν κάθε του κίνηση και επιθυμία. Ακούγεται πρωτοποριακό, αλλά, σε πολλούς, και λίγο ανησυχητικό.
2. Αυτόνομα αυτοκίνητα
Έχουν ήδη διανύσει εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, έχουν πάρει άδειες κυκλοφορίας από τοπικές κυβερνητικές αρχές και το επόμενο βήμα είναι να δοκιμαστούν οχήματα χωρίς καν τιμόνι και πεντάλ. Τα πλεονεκτήματα είναι σοβαρά (π.χ. το ανθρώπινο λάθος -μηνύματα ενώ οδηγούμε, ύπνος στο τιμόνι, αλκοόλ κ.λπ.- εξαλείφεται), αλλά το πιθανότερο είναι να δημιουργηθούν νέα που θα προκύψουν από την απρόβλεπτη συμπεριφορά του υπολογιστή μέχρι νομικούς και ασφαλιστικούς περιορισμούς.
3. Internet παντού και σε όλους
Στο Internet βρίσκεις τα πάντα, αλλά πώς βρίσκεις το Internet; Τα 2/3 των κατοίκων του πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό. Το Project Loon είναι ένα δίκτυο από αερόστατα που σχεδιάζεται να πετούν σε ύψος 35 χλμ (πολύ πάνω από εκεί όπου πετούν τα αεροσκάφη) από τα οποία κρέμεται εξοπλισμός ασύρματης πρόσβασης που δίνει «σήμα» σε τεράστιες περιοχές. Έτσι, όχι μόνο μπορεί να καλύψει εκτάσεις χωρίς υποδομή, αλλά και να δώσει άμεσα πρόσβαση σε τόπους μετά από μεγάλες καταστροφές.
Τα πρώτα 30 αερόστατα πετούν και δοκιμάζονται πάνω από τη Νέα Ζηλανδία.
4. Να νικήσει το θάνατο
Η αφορμή δόθηκε από μια συνέντευξη του Πέιτζ στο ΤΙΜΕ. Ο ιδρυτής της Google είπε πως έχουν ιδρύσει μια εταιρεία που ασχολείται με τα προβλήματα υγείας που προκύπτουν λόγω ηλικίας και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να τα αντιμετωπίσουν. «Ακόμα και αν βρεις το φάρμακο κατά του καρκίνου», είπε «αυτό το πολύ να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής για όλους κατά τρία χρόνια. Αν και θα ήταν υπέροχη εξέλιξη και θα έσωζε εκατομμύρια ζωές, αν το καλοσκεφτείς δεν είναι και τόσο μεγάλη όσο φαίνεται». Η εκτίμηση είναι πως στη Google ερευνούν τρόπους να καθυστερήσουν το γήρας και να παρατείνουν τη ζωή πέρα από κάθε προσδοκία. Αλλά, ελλείψει οποιασδήποτε άλλης ανακοίνωσης, το μόνο που μπορεί κανείς να κάνει είναι υποθέσεις.