Τέσσερις τρόποι με τους οποίους το Ίντερνετ γίνεται ταχύτερο
- 19/04/2014, 11:06
- SHARE
Οι νέες τεχνολογίες έχουν διπλασιάσει την ταχύτητα του διαδικτύου και τριπλασιάσει τις ταχύτητες ασύρματης σύνδεσης.
Από την εργασία και την επικοινωνία μέχρι την ψυχαγωγία, όλα πλέον περνάνε από τον «μαγικό» κόσμο του Διαδικτύου. Είτε μέσω των browsers, είτε μέσω εφαρμογών σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή mobile συσκευές, χρειαζόμαστε Internet και μάλιστα ολοένα και πιο γρήγορο.
Επιστήμονες και εταιρείες στρέφουν την έρευνα στην εύρεση και ανάπτυξη νέων μεθόδων που θα καταστήσουν το Internet ταχύτερο.
Ιδού τέσσερις τρόποι με τους οποίους οι τεχνολογικές εταιρείες υπόσχονται να αλλάξουν τη διαδικτυακή μας εμπειρία στο άμεσο μέλλον.
Ταχύτερη κεντρική διακόμιση
Η νέα τεχνολογία κεντρικού διακομιστή της Cisco, γνωστή και ως ‘CRS-X’, είναι εξωφρενικά γρήγορη – διπλάσιας ταχύτητας από ο,τιδήποτε άλλο υπάρχει στην αγορά. Οι κεντρικοί διακομιστές βρίσκονται στο επίκεντρο του διαδικτύου, λειτουργώντας ως τροχονόμοι στις μεγαλύτερες διασταυρώσεις όπου συναντώνται οι πιο πολυσύχναστες λεωφόροι δεδομένων.
Ένας μόνο φορέας CRS-X παρέχει ταχύτητες 400 gigabits ανά δευτερόλεπτο. Αυτή η ταχύτητα επαρκεί για την παροχή streaming υψηλής ευκρίνειας σε κάθε κάτοικο της Νέας Υόρκης, ταυτόχρονα, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται η Cisco. Σε πλήρη απόδοση, το σύστημα επιτρέπει το «κατέβασμα» όλης της έντυπης συλλογής της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου και το streaming κάθε ταινίας που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα σε περίπου ένα λεπτό.
Ταχύτερο Wi-Fi
Η Qualcomm έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να προβεί στα αποκαλυπτήρια μιας νέας τεχνολογίας η οποία θα μπορούσε να τριπλασιάσει τις ταχύτητες Wi-Fi σε οικίες, γραφεία και δημόσια δίκτυα.
Σήμερα, τα δίκτυα Wi-Fi μπορούν να υπηρετούν μόνο μια συσκευή τη φορά, εναλλασσόμενα ταχύτατα μεταξύ διαφορετικών χρηστών. Αυτό οδηγεί σε χαμηλότερες ταχύτητες για τον καθένα, όταν συνδέονται περισσότερες από μία συσκευές στο δίκτυο. Η νέα προσέγγιση της εταιρείας, που προέκυψε μετά από εφτά χρόνια έρευνας, επιτρέπει στα δίκτυα να μεταφέρουν δεδομένα σε πολλαπλές ομάδες ανθρώπων ταυτόχρονα, χάρη σε αλγόριθμους που προσαρμόζονται άμεσα σε μεταβολές της χρήσης.
Μικρότεροι πύργοι κυψέλης κινητής τηλεφωνίας
Καθώς η χρήση έξυπνων τηλεφώνων και ταμπλετών αυξάνεται, οι γιγαντιαίοι πύργοι κυψέλης μέσω των οποίων επικοινωνούν οι κινητές συσκευές υπερφορτώνονται. Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν αρχίσει να υιοθετούν την ιδέα «μικρών κυψελών» – λιλιπούτειων κεραιών που χωράνε στην παλάμη.
Οι μικρές κυψέλες κάνουν πολύ πιο αποτελεσματική χρήση του ασύρματου φάσματος σε σχέση με τους παραδοσιακούς πύργους. Αυτές οι συσκευές χαμηλής ισχύος μειώνουν τις παρεμβολές και βελτιώνουν το σήμα εντός κτιρίων, ενώ λειτουργούν και σαν σημεία ασύρματης σύνδεσης για την αποσυμφόρηση υπερφορτωμένων δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Αυτό σημαίνει, εντέλει, μεγαλύτερες ταχύτητες για τους χρήστες έξυπνων τηλεφώνων.
Μεγαλύτερη σωλήνωση Wi-Fi
Η πιο πρόσφατη τεχνολογία Wi-Fi, που ονομάζεται ‘802.11ac’, προσφέρει ταχύτητες έως και 1.3 gigabits ανά δευτερόλεπτο. Αυτό είναι αρκετά γρήγορο για να μεταφέρει μια ολόκληρη ταινία υψηλής ευκρίνειας σε ένα tablet σε λιγότερο από τέσσερα λεπτά, ή να κάνει streaming τρία βίντεο υψηλής ευκρίνειας ταυτόχρονα. Μιλάμε για μια ταχύτητα που είναι διπλάσια της ανώτερης ταχύτητας του προηγούμενου προτύπου, γνωστού ως ‘802.11n’.
Αυτές οι ταχύτητες είναι όμως θεωρητικά μέγιστες. Ελάχιστοι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε ταχύτητες 1 gigabit από την οικιακή ευρυζωνική τους σύνδεση. Οι μεγαλύτερες ταχύτητες, ωστόσο, σημαίνουν ότι το νέο πρότυπο Wi-Fi θα προσφέρει μεγαλύτερη σωλήνωση για όλα αυτά τα βίντεο, τα τραγούδια και τα παιχνίδια που ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων κατεβάζει σε streaming σε πολλαπλές συσκευές ταυτόχρονα.
Δείτε ακόμη: Τα δέκα πιο διαδεδομένα smartphones που δεν έχετε ακούσει ποτέ