Τι λένε στα μίτινγκ ο Τζεφ Μπέζος και ο Έλον Μασκ;
- 25/04/2014, 12:05
- SHARE
Tips από κορυφαίους επιχειρηματίες και CEOs για το πώς να οργανώνετε και να εκμεταλλεύεστε σωστά τα μίτινγκ.
Ο πρώτος κανόνας του μίτινγκ είναι πως δεν έχει κανόνες. Κάθε ηγέτης το χρησιμοποιεί διαφορετικά και θέτει τους δικούς του κανόνες.
Ο Στιβ Τζομπς απεχθανόταν την πολυκοσμία, ο Φιλ Λίμπιν προσκαλεί άσχετους. Ο Μαρκ Πάρκερ σχεδιάζει στη σημειωματάριό του, αλλά η Σέριλ Σάντμπεργκ γράφει σε αυτό θέματα συζήτησης. Τον Λάρι Πέιτζ δεν τον πειράζει να μην γίνονται μήτινγκ, ο Τζέρεμι Στόπελμαν τηρεί απαρεγκλίτως ένα την εβδομάδα και face to face.
Ας δούμε αναλυτικά
Στον Τζεφ Μπέζος αρέσει η ένταση
Σύμφωνα με τις αρχές που ο ιδρυτής της Amazon εφαρμόζει στην εταιρεία του, οι ηγέτες είναι υποχρεωμένοι να αμφισβητούν τις αποφάσεις όταν διαφωνούν με αυτές, ακόμα και όταν η διαφωνία τους προκαλεί αναστάτωση. Έχουν επιμονή και αποφασιστικότητα. Φυσικά, τις τελικές αποφάσεις τις υποστηρίζουν πλήρως.
Ο Στιβ Τζομπς δεν ήθελε πολυκοσμία
Ο ιδρυτής της Apple δεν ήθελε, όσο ζούσε, να βλέπει στην αίθουσα κανέναν που δεν είχε άμεση σχέση με τη συνάντηση, αν ανακάλυπτε κάποιον τον έδιωχνε. Επιπλέον, επέβαλε να συμμετέχουν όσο γίνεται λιγότερα άτομα. Όταν ο Μπαράκ Ομπάμα προσκάλεσε για συζήτηση ηγέτες και παράγοντες από το χώρο της τεχνολογίας, ο Τζομπς αρνήθηκε. Η λίστα των καλεσμένων παραήταν μεγάλη.
Ο Φιλ Λίμπιν προσκαλεί άσχετους
Σε κάθε μίτινγκ όπου συμμετέχει ο CEO της Evernote φωνάζει και από έναν υπάλληλο που, κανονικά, δεν θα είχε θέση εκεί. Δεν τον προσκαλεί απλώς για να παρακολουθήσει, αλλά για να πει τη γνώμη του και να κάνει ερωτήσεις. Αυτό γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Officer Training» βάσει του οποίου ο κάθε εργαζόμενος πρέπει να γνωρίζει ως ένα βαθμό τα άλλα τμήματα της εταιρείας.
Ο Λάρι Πέιτζ δεν έχει τα μίτινγκ σε υπόληψη
Όταν το 2011 ανέλαβε CEO της Google, ο Πέιτζ έστειλε σε όλους ένα email με θέμα το πώς θα γίνουν παραγωγικότερα τα μίτινγκ. Σε αυτό ανέφερε πως οι σημαντικές αποφάσεις μπορούν να παρθούν και χωρίς καμία συνάντηση, «καμία απόφαση δεν μπορεί ποτέ να καθυστερήσει περιμένοντας ένα μήτινγκ. Αν πρέπει οπωσδήποτε αυτή να παρθεί σε μήτινγκ, τότε αυτό πρέπει να προγραμματιστεί αμέσως».
Η Σέριλ Σάντμπεργκ τηρεί το πρόγραμμα
Η COO του Facebook φτάνει στα μίτινγκ με ένα σπιράλ τετράδιο όπου έχει σημειώσει την ατζέντα της συνάντησης με bullet points. Συζητά δέκα λεπτά για το καθένα, το διαγράφει και περνά στο επόμενο. Όταν διαγραφούν όλα σκίζει τη σελίδα. Τέλος.
Ο Έλον Μασκ σε θέλει διαβασμένο
Ένας υπάλληλος σε μια από τις επιχειρήσεις του ιδρυτή της Tesla Motors και της Space X έγραψε στο Quora: «Όποτε συναντιόμασταν με τον Έλον έπρεπε να είμαστε 100% προετοιμασμένοι. Αν δεν ήσουν, το καταλάβαινε και στο έλεγε. Αν έκανε μια ερώτηση για το πρότζεκτ σου και δεν μπορούσες να απαντήσεις… τότε καλή τύχη».
Ο Μαρκ Πάρκερ σχεδιάζει παπούτσια
Όταν ο CEO της Nike καταφθάνει στην αίθουσα έχει πάντα μαζί του το Moleskin, όχι για να κρατήσει σημειώσεις, αλλά για να σχεδιάσει νέα προϊόντα.
Η Μαρίσα Μάγιερ ρωτάει τα πάντα
Κάθε φορά που ένα τμήμα ή ένα στέλεχος παρουσιάζει μια ιδέα στην CEO της Yahoo, εκείνη τον βομβαρδίζει με ερωτήσεις: Πώς ερευνήθηκε η ιδέα, ποια ήταν η μεθοδολογία, τι στοιχεία την υποστηρίζουν, τι λέει η άλλη άποψη, γιατί δεν προτιμήθηκε κάτι άλλο κ.ο.κ. Έτσι, μόνο οι ιδέες που έχουν ερευνηθεί επαρκώς γίνονται πράξη.
Ο Τζέρεμι Στόπελμαν κάνει τον ψυχαναλυτή
Ο CEO του Yelp έχει face to face μήτινγκ μια φορά την εβδομάδα με κάθε ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη του. «Νιώθω σαν τον ψυχαναλυτή της εταιρείας», έγραψε ο ίδιος σε μια συζήτηση με το κοινό στο Reddit, «αλλά το να ακούω τα προβλήματα των συνεργατών μου -προσωπικά και εργασιακά- βοηθά στην καλύτερη συνεργασία μας και τη λειτουργία της ομάδας».
Δείτε ακόμα: