Ξεχώρισαν και τους παρουσιάζουμε: 40 under 40 greatest hits
- 16/04/2016, 15:29
- SHARE
Τρία χρόνια μετά την πρώτη ελληνική λίστα 40 under 40, αυτοί είναι οι νέοι επιχειρηματίες που συνεχίζουν να πρωτοπορούν.
Του Τάσου Ζάχου
To Fortune για τέταρτη χρονιά σάς παρουσιάζει τη λίστα 40 under 40 µε τη νέα γενιά των Ελλήνων επιχειρηµατιών που καινοτοµούν και διακρίνονται. Από το 2013, που καταρτίστηκε η λίστα για πρώτη φορά, µέχρι και σήµερα, κάποιοι τα κατάφεραν καλύτερα και κάποιοι άλλοι όχι και τόσο. Όµως όλοι έχουν ένα κοινό σηµείο: Τολµούν σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Σίγουρα το ελληνικό οικοσύστηµα µπορεί να «γεννά» ελπίδες για κάτι καλύτερο, ωστόσο µόνο εύκολο δεν είναι να επιχειρείς στην Ελλάδα. Ποιοι τα κατάφεραν;
Απόστολος Αποστολάκης, 42
Angel Investor / VentureFriends Fund
Ο κατά συρροή επιχειρηµατίας Απόστολος Αποστολάκης είναι σίγουρα ένα από τα πιο προβεβληµένα πρόσωπα της νεανικής επιχειρηµατικότητας. «Εθισµένος» στο να επενδύει σε νέες ιδέες, έγινε γνωστός στον χώρο των startups µέσα από την εµπλοκή του ως συνιδρυτής αρχικά στο Ε-shop.gr και αργότερα σε πετυχηµένες νεοφυείς επιχειρήσεις όπως το Ε-food.gr, το Taxibeat το Doctoranytime.gr κ.α. Τώρα, µέσω του Venture Friends Fund, φιλοδοξεί να έχει ακόµα µεγαλύτερη επίδραση στον χώρο των ελληνικών startups σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Χάρης Καρώνης, 41
Ιδρυτής της Realize Viva – Viva Payments
Η ψηφιακή αγορά στην Ελλάδα έχει ονοματεπώνυμο. Ο όμιλος Viva εξυπηρετεί σήμερα 158.000 «λογαριασμούς πληρωμών» – ηλεκτρονικά πορτοφόλια στην Ελλάδα, ενώ 12.500 έμποροι δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω της Viva και κάνουν πληρωμές μέσω αυτής. Το Viva Wallet ήρθε για συμπληρώνει τα POS (μηχανήματα αποδοχής καρτών), που επίσης διαθέτει η εν λόγω εταιρεία. Η ανάπτυξή της βασίστηκε σε ίδια κεφάλαια και η πορεία της οδήγησε την οικογένεια Λάτση να επενδύσει περισσότερα από έξι εκατ. ευρώ στον όμιλο.
Νίκος Μωραϊτάκης, 38 - Σπύρος Μαγιάτης, 41
Ιδρυτές της Workable
Θεωρείται η πιο πολλά υποσχόμενη ελληνική startup με σταθερή παρουσία σε όλες τις λίστες του Fortune από το 2013. Προήλθε από τα σπλάχνα της Upstream του επιχειρηματία Μάρκου Βερέμη και παράγει λογισμικό το οποίο διευκολύνει τη διαδικασία των προσλήψεων. Τα 27 εκατ. δολάρια που έλαβε το 2015, με βασικό επενδυτή την Balderton Capital και τη συμμετοχή της Notion Capital και της 83North, είναι η μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει λάβει έως σήμερα ελληνική νεοφυής επιχείρηση.
Παµίνος Κυρκίνης, 32
CEO του E-food.gr
Το Ε-food.gr ως ιδέα προέκυψε τον Ιούνιο του 2011. Βλέποντας το κενό που υπήρχε στην ελληνική αγορά ο Παμίνος αποφασίζει μαζί με τον αδερφό του και έναν φίλο του να δραστηριοποιηθούν στην κατηγορία του online aggregator. H εξαγορά του Ε-food.gr, μέσω του οποίου γίνονται πάνω από 30.000 παραγγελίες την ημέρα, από τη γερμανική Delivery Hero συνιστά ένα από τα πιο επιτυχημένα exits που έχει γίνει σε ελληνική startup.
Βασίλης Νικολόπουλος, 41
Ιδρυτής και CEO της Intelen
H Intelen ξεκίνησε το 2010 ως μία από τις 100 ταχύτερα ανερχόμενες startups στον κόσμο. Από τότε ενηλικιώθηκε γρήγορα, «σηκώνοντας» από επενδυτές και ερευνητικά κονδύλια πάνω από 3,6 εκατομμύρια δολάρια. Ασχολείται με την ενεργειακή πληροφορική και συνάπτει συμφωνίες με ελληνικές και ξένες εταιρείες-κολοσσούς. Εδρεύει πλέον στη Νέα Υόρκη, αλλά διατηρεί γραφεία για development και engineering στην Ελλάδα.
Φίλιππος Μπρίνκµαν, 34
Ιδρυτής και CEO της Travelplanet24
Με σταθερή παρουσία σε όλες τις λίστες του Fortune από το 2013, ο Φίλιππος, εκτός από επικεφαλής της Τravelplanet24, επενδύει επίσης σε νέες ελληνικές startups. H συγχώνευση της εταιρείας του με την Αirtickets το 2015 δημιούργησε τη μεγαλύτερη e-commerce επιχείρηση στην Ελλάδα και ένα από τα πιο επιτυχημένα διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία στην Ευρώπη, με συνολικό τζίρο πωλήσεων 570 εκατ. ευρώ.
Γιάννης Βλαχογιάννης, 35
Ιδρυτής της Bugsense
Ένα πραγματικό success story. Μέσα σε τρία χρόνια από την ίδρυσή της και με πελάτες όπως οι Skype, Samsung, Soundcloud κ.ά., η Bugsense έγινε μεγάλη δύναμη στον χώρο της. Κατασκεύασε software το οποίο συλλέγει σε πραγματικό χρόνο αναφορές σφαλμάτων στη διάρκεια κατασκευής εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα, βοηθώντας τους προγραμματιστές να γνωρίζουν τις ατέλειες της εφαρμογής τους. Το 2013 η Bugsense εξαγοράστηκε από τον πολυεθνικό κολοσσό Splunk με τίμημα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα δέκα εκατ. δολάρια.
Βασίλης Δήµος, 35 - Γιώργος Αυγουστίδης, 39 - Γιώργος Χατζηγεωργίου,39
Συνιδρυτές της Skroutz
Aπό τη λίστα με τα greatest hits δεν θα μπορούσε να λείπει το Skroutz.gr, ο ιστότοπος που άλλαξε άρδην το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα. Φέτος κλείνει τα 11 χρόνια ζωής και πλέον έχει κάνει βήματα σε μεγάλες αγορές όπως αυτή της Τουρκίας και της Μεγάλης Βρετανίας. Κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια ο τζίρος ετησίως αυξάνεται κατά 40%, ενώ η εταιρεία πραγματοποιεί όλες τις κινήσεις με ίδια κεφάλαια, με τον τραπεζικό δανεισμό της να είναι μηδενικός.
Μάνος Μοσχούς, 34
Συνιδρυτής της AbZorba Games
Η AbΖorba ιδρύθηκε το 2011 στην Ελλάδα από τους Δημήτρη Τσίγκο, Andrew Hughes και Μάνο Μοσχού. Έχει αναπτύξει εφαρμογές για παιχνίδια καζίνο μέσω διαδικτύου και το 2015 εξαγοράστηκε από την αυστριακή Novomatic, η οποία έχει εξειδίκευση στην παραγωγή VLTs και τζίρο περί τα τρία δισ. ευρώ. Σήμερα η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Ευστράτιος Κεχαγιάς, 35 - Λεόντιος Σταµπουλίδης, 36
Συνιδρυτές της Constelex
Ξεκίνησαν να σχεδιάζουν ενισχυτές οπτικών ινών και φωτονικά συστήματα για δορυφορικές επικοινωνίες νέας γενιάς. Η προσπάθειά τους αναγνωρίστηκε από την Ε.Ε., η οποία χαρακτήρισε την εταιρεία ως μία από τις καλύτερες ελληνικές startups. Ακολούθησε η εξαγορά από την Gooch & Housego, ηγέτιδα στον τομέα των οπτικών συστημάτων, έναντι του τιμήματος 650.000 ευρώ.