To ΔΝΤ βάζει αποφασιστικά το ζήτημα του ελληνικού χρέους στο τραπέζι
- 24/07/2015, 10:28
- SHARE
Τι ζητάει το Ταμείο για να συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα – Τα σημεία εμπλοκής.
Το ΔΝΤ δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για το αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις. Το Ταμείο απαιτεί μια σαφή, ολοκληρωμένη δέσμευση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από την Ευρωζώνη, διευκρίνησε ο Ράις.
Ο εκπρόσωπος του Ταμείου άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο να μην μεταβεί στην Αθήνα σήμερα ή το Σάββατο στη Αθήνα, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στους θεσμούς Ντέλια Βελκουλέζου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που θα έχουν με την ελληνική Κυβέρνηση για την κατάρτιση του νέου προγράμματος των 82 -86 δισ. ευρώ.
Ο πρώτος λόγος εμπλοκής για το ταμείο αφορά το αίτημα του κ. Πολ Τόμσεν προς την ελληνική κυβέρνηση για να στείλει ειδική επιστολή και ειδική πρόσκληση προς την κ. Λαγκάρντ, στην οποία να αναφέρεται ότι η Αθήνα ζητεί την επάνοδο του Ταμείου. Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, «η ελληνική κυβέρνηση έστειλε μία γενική επιστολή σε όλους τους Θεσμούς, και αυτό δεν τους άρεσε καθόλου». Μετά την εμπλοκή, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να στείλει σήμερα την επιστολή με το σωστό περιεχόμενο, όπως τονίστηκε.
Ο δεύτερος λόγος είναι η απόφαση του Ταμείου να έχει συναντήσεις με τους υπουργούς και όλους τους αρμοδίους για το Πρόγραμμα. Στο ΔΝΤ λένε ότι «πρέπει να μιλούμε με όσους θα αναλάβουν την υλοποίηση του Προγράμματος». Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι πριν απ’ όλα πρέπει να ολοκληρωθεί η εργασία των τεχνικών ομάδων του Ταμείου και στη συνέχεια να ληφθούν οι σοβαρές αποφάσεις για τον τρόπο συμμετοχής του ΔΝΤ στο Πρόγραμμα.
Ο τρίτος και βασικότερος λόγος είναι ότι το ΔΝΤ θεωρεί απαραίτητο να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, ώστε να είναι βιώσιμο το ελληνικό πακέτο.
«Τώρα που η Ελλάδα είναι και πάλι ικανή να λάβει δάνειο από το ΔΝΤ, η εκταμίευση οποιουδήποτε ποσού από το ταμείο μπορεί να εξαρτηθεί από τη διαμάχη μεταξύ Κριστίν Λαγκάρντ και Άγκελα Μέρκε»λ, γράφει το πρακτορείο Bloomberg.
Το πρόγραμμα διάσωσης των €86 εκατ. που προτάθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες αυτό το μήνα προϋποθέτει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ και μάλιστα θεωρεί ως όρο η Ελλάδα να αιτηθεί καινούριο πρόγραμμα από το ταμείο μόλις η τρέχουσα δανειοδότηση λήξει τον Μάρτιο. Το ΔΝΤ, το οποίο απαιτεί οι δανειολήπτριες χώρες να έχουν βιώσιμο χρέος, έχει ξεκαθαρίσει ότι δε θα αιτηθεί από τα 187 κράτη-μέλη του την έγκριση μιας νέας συμφωνίας μέχρις ότου τα κράτη της ευρωζώνης ελαφρύνουν σημαντικά τους όρους των υπαρχόντων δανείων.
Αυτό σημαίνει πως κάποια από τις δύο, είτε η Κ. Λαγκάρντ, διευθύντρια του ΔΝΤ, είτε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, θα χρειαστεί να υποχωρήσει αν η Ελλάδα είναι να λάβει κι άλλο δάνειο από το ΔΝΤ.
Η Μέρκελ ήταν επιφυλακτική στο να παραχωρήσει ελάφρυνση χρέους, ενώ η Λαγκάρντ, ερωτηθείσα από γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, αν η συμφωνία είναι βιώσιμη χωρίς αναδιάρθρωση χρέους είπε: «Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι!»
«Θα έρθει μία χρονική στιγμή μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, που θα υπάρξει ένταση μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας», δήλωσε ο Stephen Jen, ένας πρώην αναλυτής του ΔΝΤ, νυν συνέταιρος της SLJ Macro Partners LLP στο Λονδίνο. «Βασικά λένε στους Γερμανούς ότι θα πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους προτού το ΔΝΤ συμμετάσχει».