Πώς θα μοιάζει η νέα ευρωζώνη που οραματίζονται Ολάντ – Μέρκελ

Πώς θα μοιάζει η νέα ευρωζώνη που οραματίζονται Ολάντ – Μέρκελ
UKRAINE-CRISIS/HOLLANDE

Το σχέδιο του Φρανσουά Ολάντ για Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων, o ρόλος του Βερολίνου και η ελληνική κρίση. 

Σχέδιο Ολάντ για μια «Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων» βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της El Pais, η οποία επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Παρίσι. Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» επικαλούμενη δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας, οι δραματικές εξελίξεις γύρω από την ελληνική κρίση έπεισαν τη γαλλική κυβέρνηση ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται εκ βάθρων αναδιάρθρωση, αν θέλει να επιβιώσει μεσοπρόθεσμα.

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται προσέφεραν στη Γαλλία τη δυνατότητα να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο, λόγω της φθοράς που υπέστη, σε πολιτικό επίπεδο, η Γερμανία με την υπερβολικά τιμωρητική στάση της έναντι της Ελλάδας.

Ως εμπνευστής του σχεδίου εμφανίζεται ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο ρόλος του οποίου αναβαθμίστηκε μετά την ελληνική κρίση και την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας, η βασική ιδέα είναι να σχηματισθεί ένα είδος «πρωτοπορίας» από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης που θα θέλουν και θα δύνανται «να προχωρήσουν πιο μακριά» από τις άλλες, στην κατεύθυνση μιας πιο σφιχτής οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης.

Οι έξι ιδρυτικές χώρες της ευρωπαϊκής κοινής αγοράς και η Ισπανία περιλαμβάνονται στη γαλλική ιδέα περί «πρωτοπορίας».

Οι ριζοσπαστικές προτάσεις αφορούν: οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης, ή του σκληρού πυρήνα της, με επικεφαλής ειδικό κομισάριο και αντίστοιχο κοινοβούλιο. Κοινό προϋπολογισμός, ώστε να γίνουν δυνατά επενδυτικά προγράμματα μεγάλης κλίμακας. Καθιέρωση κοινού ελάχιστου μισθού και εναρμονισμός στη φορολογία των επιχειρήσεων, ώστε να τερματισθεί η πρακτική του «κοινωνικού ντάμπινγκ» – της προσπάθειας, από ορισμένες χώρες, να προσελκύσουν κεφάλαια, ωθώντας μισθούς και φόρους στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο. Αλλά και δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου ως «γρήγορου και αποτελεσματικού μηχανισμού παρέμβασης και αλληλεγγύης».

Ενδεικτικό των προθέσεων των δύο χωρών είναι το κοινό άρθρο που είχε δημοσιευτεί στον Guardian από τους Μακρόν (Γάλλος υπουργός Οικονομίας) και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (Αντικαγκελάριος της Γερμανίας) τον Ιούνιο.

Σε αυτό ανέφεραν για την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων:

Καθώς οι οικονομίες της ευρωζώνης συγκλίνουν και υιοθετούν ισχυρότερους θεσμούς, οι χώρες που μοιράζονται το ενιαίο νόμισμα πρέπει να δημιουργήσουν ένα «πρώιμο προϋπολογισμό της ευρωζώνης» που θα παρέχει ένα εργαλείο για την «αυτόματη σταθεροποίηση» σε περιόδους κρίσης.

Αυτή η νέα «οικονομική και κοινωνική ένωση … θα περιλαμβάνει όχι μόνο διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (εργασίας, επιχειρηματικό περιβάλλον) και θεσμικές μεταρρυθμίσεις (λειτουργία της οικονομικής διακυβέρνησης), αλλά και την κοινωνική και φορολογική σύγκλιση, όπου είναι απαραίτητη (συνεπείς αν και όχι απαραίτητα ίδιοι, κατώτατοι μισθοί, και φορολογία των επιχειρήσεων)».

Η νέα ρύθμιση της ευρωζώνης θα είναι πλήρης, με ισχυρότερη δημοκρατική λογοδοσία «για παράδειγμα, η δημιουργία ομάδας της ευρωζώνης εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και ενός «επιτρόπου του ευρώ που είναι υπεύθυνος για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά και τη φροντίδα της ανάπτυξης, τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Διαβάστε επίσης: Να προβλέπεται η χρεοκοπία κράτους εντός Ευρωζώνης εισηγούνται οι Γερμανοί «Σοφοί»