Οι οχτώ εκφράσεις που θα στείλουν την αίτηση σας στα… αζήτητα
- 29/07/2015, 16:00
- SHARE
Αυτές είναι οι εκφράσεις που δεν πρέπει να γράψετε ποτέ στην συνοδευτική επιστολή σας.
Λίγοι άνθρωποι γράφουν πλέον συνοδευτικές επιστολές. Ως αποτέλεσμα, έχουν την τάση να χρησιμοποιούν «κλισέ» ατάκες που όχι μόνο δεν ενισχύουν τη θέση τους, αλλά τουναντίον τους τοποθετεί αυτόματα στη «μαύρη λίστα» των υποψηφίων.
Ας δούμε τις ατάκες που μπορούν να αποδυναμώσουν την αίτηση σας:
«Αγαπητοί Κύριοι»
Αν ξεκινάτε ακόμα με αυτή την προσφώνηση, να ξέρετε πως έχετε ήδη προσβάλει και απορρίψει τους μισούς παραλήπτες. Εν έτει 2015 οι γυναίκες παίζουν ενεργό ρόλο στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων και προσλήψεων και αυτό δε θα πρέπει να το ξεχνάτε. Αν πιστεύετε πως λέγοντας «Κύριοι» αναφέρεστε τόσο στους άντρες όσο και στις ήρθε η ώρα να επανεξετάσετε αυτό. Ακόμη και το «Αγαπητέ κύριε ή κυρία» είναι αρκετά ξεπερασμένο σε αυτό το σημείο. Προτιμήστε να τον προσφωνήσετε με τον επαγγελματικό του τίτλο, αν δεν ξέρετε το όνομα του μισθώνοντας διευθυντή του.
«Σας στέλνω αυτή την επιστολή για τη θέση του υπεύθυνου πωλήσεων (για παράδειγμα) που έχει ανοίξει στην εταιρεία σας»
Ποιο είναι το κακό με αυτή τη πρόταση; Τίποτα. Αρκεί να μην έχετε ξεχάσει να αλλάξετε τον τίτλο απ’ την προηγούμενη αίτηση που κάνατε. Συχνά, όσοι κάνουν αιτήσεις για εργασία έχουν ένα κοινό cover letter το οποίο στέλνουν στις εταιρείες. Η μικρή αυτή διαφοροποίηση της θέσης, αν είναι βοηθός – υπεύθυνος κλπ. – είναι που κάνει τη διαφορά κι αν ξεχάσετε να το αλλάξετε θα δείξετε πως δεν ενδιαφέρεστε πραγματικά για την εταιρεία, αλλά πως στέλνετε μαζικά αιτήσεις.
«Είμαι μοναδικός γι αυτή τη δουλειά»
Αυτή είναι μια φράση που χρησιμοποιούν αρκετοί υποψήφιοι στα cover letters τους, κυρίως για να εντυπωσιάσουν. Στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Αν δεν ξέρετε όλους τους υπόλοιπους υποψήφιους δεν είστε σε θέση να γνωρίζετε αν ανταποκρίνονται και οι άλλοι στις απαιτήσεις της δουλειάς, οπότε σίγουρα δεν έχετε «μοναδικά προσόντα» για την θέση.
«Δουλεύω εξίσου καλά ανεξάρτητα και ως μέρος μιας ομάδας»
Άλλη μια δημοφιλής ατάκα. Πρόκειται για μια πληροφορία που δε χρειάζεται να τη δώσετε και πόσο μάλλον στην συνοδευτική επιστολή σας. Δώστε παραδείγματα αντ’ αυτού. Πάντως αυτή η δήλωση δε θα ενισχύσει το προφίλ σας.
«Είμαι εργατικός, δίνω προσοχή στη λεπτομέρεια και έχω εξαιρετικές επικοινωνιακές ικανότητες»
Δεν υπάρχει μεγαλύτερο κλισέ απ’ αυτή την έκφραση. Όπως είπαμε και νωρίτερα είναι απ’ τα πράγματα που δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος για να τα πείτε. Αν δίνετε προσοχή στη λεπτομέρεια δώστε ένα απτό παράδειγμα.
«Δεν πιστεύω ότι μια συνοδευτική επιστολή και ένα βιογραφικό μπορούν να σας δώσουν την πραγματική εικόνα της προσωπικότητας μου, οπότε ελπίζω να συναντηθούμε κι από κοντά»
Λάθος. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων μαθαίνουν όλα όσα χρειάζονται για εσάς σε αυτό το στάδιο. Το να προτείνετε κάτι άλλο, είναι σαν να κρίνετε τη διαδικασία που ακολουθούν.
«Θα ήθελα ….. για μισθό»
Απ’ τα σημαντικότερα λάθη που μπορεί να κάνει κανείς. Το κομμάτι των μισθών δεν είναι κάτι που χρειάζεται να θίξετε στη συνοδευτική επιστολή σας, ούτε καν στη πρώτη συνέντευξη αν δε σας ρωτήσουν γι αυτό.
«Θα σας καλέσω την επόμενη εβδομάδα για να κανονίσουμε κάποια συνάντηση»
Δε χρειάζεται να είστε τόσο πιεστικοί και επιθετικοί. Εσείς κάνατε ότι έπρεπε, αφήστε τώρα την άλλη πλευρά να κάνει τη δουλειά της – δηλαδή να αξιολογήσει το βιογραφικό σας και να σας καλέσει σε συνέντευξη αν χρειαστεί.