Τι ζητούν οι δανειστές για φορολογία, συντελεστές, ενεργειακά και εργασιακά
- 31/07/2015, 10:25
- SHARE
Η ρευστότητα στερεύει και η υποχρέωση για γρήγορη λύση είναι επιβεβλημένη, με την κυβέρνηση να ψάχνει απαντήσεις στις πρώτες αξιώσεις των θεσμών.
Σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ξεκινούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εκπροσώπους των θεσμών, στη σκιά των απαιτήσεων του ΔΝΤ για συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα μόνο εφόσον υπάρξουν συγκεκριμένες κινήσεις από τους Ευρωπαίους που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους.
Η ανάγκη εξασφάλισης άμεσης ρευστότητας από την κυβέρνηση έχει καταστήσει πλέον τα χρονικά περιθώρια εξαιρετικά πιεστικά, την ώρα που η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και μια πολύ σημαντική κρίση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην πρώτη συνάντηση οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης θα έχουν μια πρώτη «γνωριμία» με τους επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών, ενώ θα πάρουν και μια πρώτη «γεύση» των προθέσεων τους αλλά και των πρώτων αποτελεσμάτων από τις τετραήμερες τεχνικές διαβουλεύσεις που συνεχίζονται κανονικά.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποκλείσει σε αυτή τη φάση οποιαδήποτε σκέψη για νέο δάνειο-γέφυρα σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση έως τις 20 Αυγούστου, όπου και πρέπει να πληρωθεί η ΕΚΤ, καθώς θεωρεί ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα χρειαστούν νέα προαπαιτούμενα μέτρα κι εγγυήσεις προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου εύκολο να αντέξει πολιτικά.
Επιπλέον, τα μέτρα που οι δανειστές έχουν θέσει στο τραπέζι μετά τους αρχικούς γύρους διαβουλεύσεων είναι
– Παρεμβάσεις στους αγρότες και στο ασφαλιστικό (πρόωρες, μηδενική ρήτρα στις επικουρικές).
– Παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, η αντιστάθμιση των αποφάσεων του ΣτΕ για το συνταξιοδοτικό με ισοδύναμα μέτρα, η αναστροφή/αντιστάθμιση μονομερών ενεργειών (100 δόσεις, προσλήψεις στο δημόσιο) και η αποπολιτικοποίηση του δημοσίου.
– Ενίσχυση του δημοσιονομικού συμβουλίου και το πάγωμα της συνταξιοδοτικής δαπάνης.
Αλλαγές ζητούν οι δανειστές σε έκτακτη εισφορά και φόρους υπέρ τρίτων
Όπως έγινε χθες, Πέμπτη, γνωστό, απαίτηση των δανειστών είναι να μην ισχύσει η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης στο 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, γιατί θεωρούν ότι αυτό θα ενισχύσει την φοροδιαφυγή. Προτείνουν όμως την άμεση και αναδρομική αύξηση του ποσοστού της εισφοράς για τα εισοδήματα 50.000 ευρώ και άνω, από το 4% στο 6%.
Ταυτόχρονα, με βάση σημερινά δημοσιεύματα, οι δανειστές φέρονται να ζητούν άμεση αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75% και τελική άνοδο στο 100% το 2016, ενώ θέλουν επίσης στο καθεστώς αυτό τα υπάγονται τα «μπλοκάκια» και οι ατομικές επιχειρήσεις. Στη ουσία, με το «καλημέρα ζητούν αλλαγές στα προαπαιτούμενα που ήδη έχουν ψηφιστεί από την ελληνική βουλή στις 15 Ιουλίου.
Επίσης, πηγές του ΥΠΟΙΚ έχουν ήδη προαναγγείλει ότι ξεκινά η διαβούλευση για τα εργασιακά με στόχο έως το τέλος του 2015 να υπάρχει ένα νέο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων. Έχει ήδη σημειωθεί από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου ότι μεταξύ των απαιτήσεων των θεσμών είναι η απελευθέρωση των απολύσεων, ο περιορισμός των απεργιών και η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Ειδική συνάντηση έλαβε χώρα την Πέμπτη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και για τις κρατήσεις φόρων υπέρ τρίτων, ενώ μελετάται η σύσταση διυπουργικής επιτροπής με στόχο την απλοποίηση των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων (πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι έχει καταργηθεί ήδη σε 103 περιπτώσεις η υποχρεωτική έκδοση άδειας λειτουργίας).