Τσίπρας για το σχέδιο Βαρουφάκη: Είχα δώσει εντολή να συγκροτηθεί σχέδιο άμυνας
- 31/07/2015, 11:32
- SHARE
Τι απάντησε ο πρωθυπουργός για τα σενάρια Grexit και τις κινήσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών.
Πλήρη κάλυψη και στήριξη στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη παρείχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση είχε πρόθεση την έξοδο από το ευρώ και μιλώντας για «εξόφθαλμη, άκρως επικίνδυνη και συνειδητή προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας».
Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικίνδυνα μυστικά σχέδια και απέδωσε στον πρωθυπουργό, «ανησυχητική σιωπή» για τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τον πρώην συνεργάτη του, ο κ. Τσίπρας την κάλεσε να ψάξει για σκάνδαλα στις προηγούμενες κυβερνήσεις, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις υποθέσεις των υποβρυχίων, της Αγροτικής, του PSI, του ΤΑΙΠΕΔ και της δεύτερης ανακεφαλαίωσης των τραπεζών.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο ίδιος έδωσε εντολή να ετοιμαστεί ένα σχέδιο άμυνας για τη χώρα, ένα σχέδιο διαχείρισης εκτάκτου ανάγκης, όπως είπε, ώστε να είναι απολύτως προετοιμασμένη απέναντι στα σχέδια ακραίων ευρωπαϊκών κύκλων που ήθελαν τη χρεοκοπία της Ελλάδας.
«Ο κ. Βαρουφάκης, μπορεί να έχει κάνει λάθη, να έχει ευθύνες, να μιλά πολύ, δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε όμως ότι είναι “λαμόγιο”, ότι έκλεβε τα λεφτά του λαού. Όσο ήταν υπουργός δεν έβγαζε τα λεφτά του στο εξωτερικό όπως ο προκάτοχός του, δεν έκρυβε λίστες φοροφυγάδων στο γραφείο του όπως ο κ. Βενιζέλος. Ο δικός μου συνεργάτης δεν είχε τα λεφτά του στο εξωτερικό αφορολόγητα όπως ο στενός συνεργάτης του προηγούμενου πρωθυπουργού», ήταν μια από τις χαρακτηριστικές αναφορές του Αλέξη Τσίπρα.
«Δεν θα σας ακολουθήσω στη λάσπη του ανεμιστήρα», ήταν η αντίδραση της κ. Γεννηματά, που τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε την αυτοκάθαρσή του.
Ειδικότερα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον Γιάνη Βρουφάκη, για σκοτεινούς διαδρόμους που ακολούθησε και για επικίνδυνα σχέδια για έξοδο της χώρας από το ευρώ ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για παρελκυστική πολιτική και ανησυχητική σιωπή.
«Συμπορευτήκατε με αυτούς που είναι στο κόμμα της δραχμής. Από κοινού υλοποιήσατε το πρόγραμμά σας. Και είναι αμείλικτα τα ερωτήματα. Ποια ήταν η ομάδα που λειτουργούσε με την αλλοπρόσαλλη πολιτική σας; Απομονώσατε τη χώρα φέρατε το grexit στην αυλή μας», υποστήριξε αρχικά η κ. Γεννηματά για να της απαντήσει ο πρωθυπουργός:
«Δεν σιωπώ. Παρακολουθώ μια περίεργη πρωτοφανή προσπάθεια να στοχοποιηθεί, να λοιδορηθεί η διαπραγματευτική προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης για πέντε μήνες να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Είναι κατανοητό κάποιοι να προσπαθούν να το κάνουν επειδή οι ίδιοι αισθάνονται ότι στα δικά τους χρόνια όχι μόνο δεν έφθασαν στα όρια για να διασώσουν ό,τι μπορεί να διασωθεί, όχι μόνο δεν διαπραγματεύτηκαν αλλά έπαιρναν ό,τι τους έφερναν οι δανειστές και έφεραν μια ετεροβαρή συμφωνία.
Είναι μια συνειδητή προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας, που θα ήταν διασκεδαστική αν δεν ήταν απολύτως επικίνδυνη και δεν έκρυβε τους σαφείς στόχους που είναι όχι μόνο να ποινικοποιηθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να ετοιμαστεί ένα σχέδιο σε περίπτωση ατυχήματος, που ήταν και η επικρατούσα άποψη ακραίων για να οδηγήσουν τη χώρα σε χρεοκοπία, αλλά και γιατί καλλιεργεί μια επικίνδυνη άποψη να θέλει την Ελλάδα να πηγαίνει ως πρόβατο επί σφαγή στη διαπραγμάτευση η οποία δεν έχει τελειώσει. Γι’ αυτό είναι επικίνδυνη».
Και ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας:
«Σχέδια εξόδου της χώρας από το ευρώ δεν είχαμε ποτέ και ποτέ δεν επεξεργαστήκαμε. Προφανώς και είχαμε ένα σχέδιο διαχείρισης εκτάκτου ανάγκης. Θα έπρεπε να μας εγκαλούσατε αν δεν το είχαμε και αν δεν προσπαθούσαμε να έχουμε.
Καλύτερα να απευθυνθείτε σε αυτούς που ετοίμαζαν το grexit. Βοά ο Τύπος για αυτούς. Δεν ακούσατε τίποτα για το plan B των 1.000 σελίδων της Κομισιόν; Ακούστηκε για πρώτη φορά το 2012 και επικαιροποιείται διαρκώς. Το παραδέχθηκε ο ίδιος ο κ. Γιούνκερ δύο μέρες μετά το δημοψήφισμα.
Ρωτήστε τη γερμανική κυβέρνηση. Παραμένει στο τραπέζι διαρκώς. Γιατί ρωτάτε εμάς; Ο κ. Ντάισελμπλουμ μετά τη συνεδρίαση στη Ρίγα είπε ότι ορισμένοι υπουργοί εξέφρασαν την αγωνία τους και ζήτησαν να αρχίσει η προετοιμασία για σχέδιο B. Οι εταίροι, οι δανειστές μας προετοίμαζαν ή καλύτερα, είχαν σχέδιο B. Εμείς ως κυβέρνηση δεν έπρεπε να σχεδιάσουμε τις άμυνές μας σε ένα ενδεχόμενο grexit; Υποχρέωση είχαμε απέναντι στη χώρα και τους πολίτες να προετοιμαστούμε.
Καταλαβαίνω τη πολιτική σκοπιμότητα αντιπερισπασμού που επιχειρείται. Είναι όμως δυνατόν μια χώρα να βρίσκεται σε πολεμική απειλή απόβασης εχθρικών δυνάμεων και εσείς να κατηγορείτε το επιτελείο της άμυνας ως φιλοπόλεμο; Αυτό που κάνετε είναι έξω από κάθε λογική».
Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πολλές φορές ότι το σχέδιο Β για το οποίο έδωσε εντολή αφορούσε μόνο την προετοιμασία της χώρας απέναντι στα σχέδια αυτών που επιβουλεύονταν μια χρεοκοπία της χώρας.
«Φυσικά και αυτονοήτως είχα δώσει εντολή να συγκροτηθεί μια ομάδα εργασίας για να ετοιμάσει ένα σχέδιο άμυνας σε περίπτωση ανάγκης. Θα ήμουν πολιτικά αφελής και ανεύθυνος να μην το έκανα για την άμυνα της χώρας.
Είναι εξόφθαλμη η πολιτική σκοπιμότητα που μιλά για μέγα πολιτικό σκάνδαλο και που ανακαλύπτεται στα πλαίσια μιας διαπραγμάτευσης όταν ήταν εμφανές η στάση της άλλης πλευράς ότι ήταν εχθρική», ανέφερε.
Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας, και αφού κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι από ένα σοσιαλιστικό κόμμα που ήταν, μεταμορφώθηκε ολικά και έκανε τα μνημόνια ιδεολογία του, το κάλεσε την επόμενη φορά που θα ψάξει για σκάνδαλα στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να το κάνει αφού πρώτα ψάξει στις προηγούμενες κυβερνήσεις.
«Μην ψάχνετε στον κ. Βαρουφάκη για πιθανή παράνομη πράξη. Ψάξτε στις υποθέσεις των υποβρυχίων, στην ανακεφαλαίωση των τραπεζών, στο PSI, των θαλασσοδανείων της Αγροτικής Τράπεζας. Σήμερα που ανασαίνει η δικαιοσύνη αυτές οι υποθέσεις βρίσκουν το δρόμο τους», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Ο κ. Τσίπρας αισθάνεται ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του. Το ΠΑΣΟΚ την κάθαρση την έκανε. Παρέδωσε στη δικαιοσύνη όσους έπρεπε και τα στελέχη αυτών είναι στο δικό σας κόμμα. Απευθυνθείτε στο δικό σας κόμμα. Εκεί είναι, στη δική σας αυλή. Εσείς συμπορευτήκατε μαζί με αυτούς που είναι στο κόμμα της δραχμής. Εγώ προσωπικά πήγα στην Ευρώπη, έβαλα πλάτη την ώρα που εσείς και ο συνεργάτης σας, ο κ. Καμένος, μας υβρίζετε. Δεν κάθησα να κάνω στείρα αντιπολίτευση», αντέτεινε από την πλευρά της η κ. Γεννηματά. Και συνέχισε λέγοντας:
«Θα έπρεπε, κ. πρωθυπουργέ, να αξιοποιήσετε τη μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τη συναίνεση που σας έδωσε η Βουλή σηκώνοντας τα δικά σας βάρη, για να κάνετε ένα εθνικό μέτωπο. Αντί να κάνετε αυτό, ασχολείστε με τα μέτωπα του εσωτερικού σας. Είστε όμηρος των συνιστωσών σας αλλά δεν μπορεί να είναι όμηρος και η Ελλάδα. Αν η εντολή σας ήταν να υπάρχει αμυντικό σχέδιο, γιατί έγινε εν κρυπτώ; Γιατί ο κ. Βαρουφάκης δεν ανέφερε ότι με δική σας εντολή γίνεται το σχέδιο αυτό, αλλά είπε ότι, αν δημοσιοποιηθεί, θα το διαψεύσει; Είναι προφανές ότι εξ αρχής υπήρχε plan Β. Εξακολουθείτε να στέκεστε σε δύο βάρκες. Και το ερώτημα είναι εσείς πού βρίσκεστε; Θεωρείτε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη γιατί εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον; Απαντήστε, όχι σε εμάς, αλλά στον ελληνικό λαό και την κοινωνία».
«Η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Το νέο ΠΑΣΟΚ ασχολείται με αυτό, ασχολείται και συνεργάζεται με τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας που εσείς καταστρέφετε», κατέληξε η κ. Γεννηματά.
«Μας κατηγορείτε ότι είχαμε μυστικό σχέδιο για έξοδο από το ευρώ. Το σχεδιάζαμε σε μπουντρούμια μυστικά με τον κ. Βαρουφάκη και άλλους αφελείς. Τότε γιατί δεν το εφαρμόσαμε; Σε όλη τη διάρκεια του δημοψηφίσματος όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ, όλα τα συστημικά ΜΜΕ, η ευρωπαϊκή κοινότητα έλεγαν ότι είναι “ναι στο ευρώ, όχι στο ευρώ”. Αν στόχος μας ήταν να βγάλουμε τη χώρα από το ευρώ γιατί, όταν πήραμε το 62% στο δημοψήφισμα, δεν το κάναμε. Καταλαβαίνετε τι σαχλαμάρες μας λέτε», ανταπάντησε ο πρωθυπουργός ενώ συνέχισε λέγοντας:
«Ο υπουργός Οικονομικών επεξεργάστηκε ένα σχέδιο για να υπάρχει μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα δώσει τη δυνατότητα στο πολίτη να έχει πρόσβαση στο σύστημα και να μπορεί να συμψηφίζει τις οφειλές του.
Είπατε ότι τελειώσατε με τα σκάνδαλα στο ΠΑΣΟΚ επειδή στείλατε τον κ. Παπακωνσταντίνου στο ειδικό δικαστήριο. Τι παραπάνω έκανε ο κ. Παπακωνσταντίνου στο θέμα της Λίστας Λαγκάρντ από τον κ. Βενιζέλο; Έτσι εσείς καθαρίζετε τους συντρόφους σας;».
Ο πρωθυπουργός απέρριψε τις κατηγορίες της κ. Γεννηματά ότι «το νέο πρόγραμμα είναι ένα τρίτο μνημόνιο με σκληρά μέτρα και είναι ιδιοκτησία της σημερινής κυβέρνησης με την υπογραφή του», τονίζοντας ότι όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν την αλήθεια.
«Μας εγκαλείτε για το θέμα της ιδιοκτησίας του προγράμματος. Οι πολίτες μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά ανάμεσα σε εσάς και εμάς. Δεν είναι το καλύτερο που επιθυμούσαμε. Συνεχίζουμε τη μάχη. Πήγαμε σε δύσκολο συμβιβασμό με ένα σχέδιο υφεσιακό, αυτό το καταλαβαίνει και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης, και ο Ευρωπαίος, ότι δεν ήταν μια συνδιαμόρφωση ενός προγράμματος αλλά η επιβολή ενός προγράμματος. Μας ζητάτε να διαψεύσουμε όσα έζησε η κοινή γνώμη και να πούμε “δικά μας είναι”. Και εγώ 17 ώρες που έμεινα και τους παρακαλούσα, τι έκανα; Τους έλεγα βάλτε και άλλα; Δεν πρόκειται να σταματήσουμε να λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, να αμφισβητούμε τη συμφωνία, που πιστεύουμε ότι αποτελείται από μέτρα που είναι σε λάθος κατεύθυνση. Θα τα εφαρμόσουμε γιατί είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε αλλά θα παλεύουμε ταυτόχρονα για την άρση των αδικιών, αξιοποιώντας τη μεγάλη συζήτηση που άνοιξε στην Ευρώπη προς όφελος των Ελλήνων πολιτών».
Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε και στις αιχμές της κ. Γεννηματά ότι καλύπτει τον κ. Βαρουφάκη με ένοχη σιωπή λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Για τον κ. Βαρουφάκη λέτε ότι τον καλύπτω. Ο κ. Βαρουφάκης, μπορεί να έκανε λάθη, να έχει ευθύνες. Μπορεί να τον κατηγορείτε όσο θέλετε ότι είχε κρυφό πολιτικό σχέδιο, γιατί δεν φορά καλόγουστα πουκάμισα, γιατί μιλά πολύ, πηγαίνει διακοπές στην Αίγινα. Δεν μπορείτε όμως να τον κατηγορείτε ότι είναι λαμόγιο, ότι έκλεβε τα λεφτά του λαού, ότι είχε σχέδιο να πάει τη χώρα στα βράχια. Ο κ. Βαρουφάκης, όσο ήταν υπουργός δεν έβγαζε τα λεφτά του στο εξωτερικό όπως έκανε ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών, δεν έκρυβε τις λίστες των φοροφυγάδων στα συρτάρια του όπως είχε κάνει ο κ. Βενιζέλος. Και ο δικός μου συνεργάτης δεν είχε τα λεφτά του στο εξωτερικό αφορολόγητα όπως ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά. Αν θέλετε να ψάξετε για ποινικές ευθύνες ψάξτε στις δικές σας κυβερνήσεις. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί».
«Εγώ δεν θα μπω στο παιχνίδι σας πετάω λάσπη στον ανεμιστήρα. Δεν θα σας ακολουθήσω σε αυτό το παιχνίδι. Οι Έλληνες αγωνιούν για το αύριο για τα λουκέτα που είναι προ των πυλών. Και είναι ανέντιμο όταν η Βουλή αποφαίνεται για τον κ. Βενιζέλο, να ανοίγει ο πρωθυπουργός το θέμα. Για τον κ. Παπακωνσταντίνου έχει αποφανθεί ήδη η δικαιοσύνη. Βεβαίως ο κ. Βαρουφάκης θα έρθει στην Εξεταστική Επιτροπή για εξετάσουμε εκεί τις ευθύνες του. Για να δούμε εκεί γιατί καλύπτετε με αυτό τον τρόπο τον κ. Βαρουφάκη. Του δίνετε κάλυψη και δεν τον διαγράφετε από το κόμμα σας», του απάντησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.