«ΗΠΑ και ΔΝΤ φέρουν μερίδιο ευθύνης για την ελληνική τραγωδία»

«ΗΠΑ και ΔΝΤ φέρουν μερίδιο ευθύνης για την ελληνική τραγωδία»
Photo:

«Οι επανειλημμένες εκκλήσεις του Αμερικανού προέδρου όχι απλώς απορρίφθηκαν, αλλά γελοιοποιήθηκαν και δημοσίως».

Με άρθρο του στο CNBC ο πρόεδρος της MSI Global, Michael Ivanovitch, εξηγεί πως τόσο το ΔΝΤ, όσο και οι ΗΠΑ φέρουν μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας.

«Αφού βοήθησαν να διατηρηθεί η ακεραιότητα της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης, οι ΗΠΑ και το ΔΝΤ φαίνεται να έχουν τελικά συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο του να αφήσουν περισσότερες από τις μισές οικονομίες της Δύσης σε καθεστώς χαοτικής ύφεσης. Για να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να επισημάνουμε ότι το ΔΝΤ και οι ΗΠΑ προσπάθησαν να κάνουν το «παροιμιώδες» κάτι. Αλλά το έκαναν χωρίς την απαραίτητη αποφασιστικότητα ώστε να κάνουν πίσω οι Ευρωπαίοι από τον γκρεμό», σημειώνει στο άρθρο του και προσθέτει:

«Ανησυχώντας για το ένα πέμπτο των αμερικανικών εξαγωγών που καταλήγουν στην Ευρώπη, ο πρόεδρος Obama κάλεσε μάταια, αρκετές φορές, την Γερμανίδα Καγκελάριο, να αποσύρει την καταστροφική υπαγόρευση της λιτότητας από τις οικονομίες της ευρωζώνης. Οι επανειλημμένες εκκλήσεις του Αμερικανού προέδρου όχι απλώς απορρίφθηκαν, αλλά γελοιοποιήθηκαν και δημοσίως. Η Γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε ότι “το να προσθέσεις χρέος πάνω σε ήδη μεγάλο χρέος”, δεν είχε λογική».

Παράλληλα, ο Ivanovitch επισημαίνει: «Ως αποτέλεσμα, η ευρωζώνη αφέθηκε να αιμορραγεί καθώς η Γερμανίδα Καγκελάριος διέταξε ότι “αυτοί που παραβίασαν τους κανόνες για τον προϋπολογισμό (οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Πορτογάλοι και οι Έλληνες(, και αυτοί που δεν κατόρθωσαν να εποπτεύσουν τις τράπεζές τους (οι Ισπανοί), έπρεπε να πάρουν ένα μάθημα”. Όπως ήταν αναμενόμενο, η εμβάθυνση της ύφεσης και η άνοδος της ανεργίας, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την εξουσία οι κυβερνήσεις των Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ελλάδας.

Πολύ μετά από όταν είχε γίνει η ζημιά, το ΔΝΤ τελικά κατήγγειλε το προφανές: τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν από την Γερμανία σε συνθήκες μειούμενης ζήτησης, παραγωγής και υψηλής ανεργίας στην ευρωζώνη, ήταν λάθος. Η ανάπτυξη ήταν καλύτερη, δήλωσαν».

Και καταλήγει: «Ευτυχώς, η Ουάσιγκτον επέστρεψε στη δράση καθώς έγινε σαφές ότι η Γερμανία οδηγούσε την Ελλάδα εκτός της νομισματικής ένωσης, μια καταστροφή που θα προκαλούσε απρόβλεπτα πολιτικά ζητήματα και ζητήματα ασφάλειας για την Ατλαντική κοινότητα. Ο κίνδυνος τώρα είναι ότι οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν το παιχνίδι, καθώς στρέφουν την προσοχή τους στην προεκλογική εκστρατεία που ξεκινάει, στις νέες και παλαιές κρίσεις στη Μέση Ανατολή και στην αύξηση των προκλήσεων της Κίνας στην Ανατολική Ασία. Θα ήταν πραγματικά κρίμα και ασυγχώρητο λάθος, διότι η Γερμανία δεν θα τα παρατήσει».