Αμφισβητούνται τα στοιχεία για την ανάπτυξη της Κίνας

Αμφισβητούνται τα στοιχεία για την ανάπτυξη της Κίνας

Αναλυτές και επενδυτές εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο τα στοιχεία που δημοσιεύει το Πεκίνο ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα.

Την άποψη ότι οι πραγματικοί ρυθμοί ανάπτυξης της Κίνας είναι στο μισό ή ακόμη και χαμηλότερα αυτού σε σχέση με ό,τι δημοσιεύεται από το Πεκίνο εκφράζουν επενδυτές και αναλυτές. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Κίνα τον προηγούμενο μήνα έδειξαν πως ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας παρέμεινε αμετάβλητος στο 7,0% τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους.

Παρόλα αυτά, το δημοσίευμα αναφέρει πως όσοι παρακολουθούν την πορεία της κινεζικής οικονομίας, εκφράζουν το ερώτημα πώς μια αναπτυσσόμενη χώρα 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων μπορεί να δημοσιεύει τα τριμηνιαία στοιχεία για το ΑΕΠ εβδομάδες πριν γίνουν γνωστά τα προκαταρκτικά στοιχεία ανεπτυγμένων οικονομιών όπως οι ΗΠΑ, η Ευρωζώνη και η Βρετανία και στη συνέχεια να προχωρεί σε πολύ μικρές αναθεωρήσεις.

«Πιστεύουμε ότι οι αριθμοί είναι φανταστικοί», σχολιάζει ο Έρικ Μπρίτον, από την ανεξάρτητη ερευνητική εταιρεία Fathom Consulting, που εδρεύει στο Λονδίνο και που έχει πολλές φορές επικρίνει δημόσια τα επίσημα κινεζικά στοιχεία. «Δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί οι αριθμοί να είναι ούτε καν κοντά στην πραγματικότητα», σημειώνει.

Η Fathom, που πέρυσι αποφάσισε να σταματήσει να δημοσιεύει τις εκτιμήσεις της επίσημης ανακοίνωσης για το ΑΕΠ και αντ’ αυτού να δημοσιεύει αυτό που πιστεύει πως συμβαίνει πραγματικά, εκτιμά ότι η ανάπτυξη φέτος θα είναι 2,8%, και θα επιβραδυνθεί στο 1,0% τον επόμενο χρόνο.

«Προφανώς κανείς δεν πιστεύει τα στοιχεία», αναφέρει ο Σούσιλ Βαντβάνι, πρώην μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας και ιδρυτής της Wadhwani Asset Management LLP.