Αργός θάνατος για τις επιχειρήσεις τα capital control
- 09/08/2015, 16:51
- SHARE
H αγορά εκπέμπει SOS για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων – Κινδυνεύουν να χαθούν πάνω από 250.000 θέσεις εργασίας.
Την ώρα που «φουντώνουν» ξανά τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, με τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις να βρίσκονται παράλληλα σε εξέλιξη, οι ελληνικές επιχειρήσεις και κυρίως οι μικρομεσαίες βρίσκονται σε μια διαδικασία «αργού θανάτου».
Τα capital control, η οικονομική ασφυξία και η πολιτική αβεβαιότητα έχουν προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, οι επιπτώσεις του οποίου δεν έχουν γίνει ακόμα πλήρως εμφανείς.
Κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά πότε θα «τελειώσουν» οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, όπως άλλωστε δήλωσε πρόσφατα και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.
«Αυτό δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι διαρκώς να διευκολύνουμε όλο και περισσότερο τον κόσμο, έτσι ώστε να έχει πρόσβαση σε περισσότερες υπηρεσίες από τη μεριά των Τραπεζών. Από τη στιγμή κατά την οποία οι Τράπεζες προσφέρουν όλο και περισσότερες υπηρεσίες και διευκολύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα αυτό το πράγμα πρέπει να φαίνεται σιγά σιγά. Χθες, δόθηκαν στις Τράπεζες γύρω στα 190 εκατομμύρια ευρώ, έτσι ώστε να καλύψουν όλες τις εκκρεμότητες που έχουν σε ό,τι αφορά αιτήματα ιδίως εισαγωγέων», υπογράμμισε ο κ. Μάρδας, μιλώντας στο περιθώριο σύσκεψης, με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, που έγινε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
3 στις 10 επιχειρήσεις κινδυνεύουν με λουκέτο
Αποκαλυπτική της κατάστασης που επικρατεί στο ελληνικό επιχειρείν είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΕΣΣΕ Βασίλη Κορκίδη, σύμφωνα με τις οποίες η μείωση του τζίρου στις εμπορικές επιχειρήσεις έχει ξεπεράσει το 70%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, 9 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις δηλώνουν κάθετη πτώση του τζίρου τον Ιούλιο, η οποία μεσοσταθμικά ξεπερνά το 50%, αφού από αγορά σε αγορά και από πόλη σε πόλη κυμαίνεται από 30% έως ακόμα και 80%.
Αναλυτικά 1 στους 10 εμπόρους δηλώνει μείωση μέχρι 20%, 2 στους 10 20-50%, 4 στις 10 επιχειρήσεις αναφέρει μείωση 50-70% και τέλος 3 στους 10 άνω του 70%, ενώ μόνο 1 στους 10 δηλώνει ότι κινείται στα περυσινά επίπεδα.
Συνολικά, για τις εμπορικές επιχειρήσεις του εισαγωγικού, του εξαγωγικού, του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, οι απώλειες ανέρχονται στα 1,2 δισ. ευρώ κάθε εβδομάδα που περνάει, ενώ όλο αυτό το διάστημα το ελληνικό δημόσιο έχασε πάνω από 1 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους.
Μείωση της κατανάλωσης κατά 50%
Τις δυσμενείς επιπτώσεις που υφίστανται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω της επιβολής κεφαλαιακών έλεγχων καταγράφει και έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ.
Σύμφωνα με την έρευνα, 9 στις 10 επιχειρήσεις, υπέστησαν μείωση του τζίρου, 3 στις 10 επιχειρήσεις σημείωσαν μείωση πάνω από 70%, ενώ συνολικά η μείωση του κύκλου εργασιών ήταν μεσοσταθμικά 48%. Στο ίδιο διάστημα η κατανάλωση μειώθηκε κατά 50% ή κατά 3,8 δισ. ευρώ, μείωση που οδήγησε σε απώλειες ύψους 570 εκατ. για το δημόσιο από έμμεσους φόρους.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία MARC στο διάστημα 21-27 Ιουλίου 2015, σε δείγμα 1005 επιχειρήσεων και στα συμπεράσματα περιλαμβάνονται ακόμη τα εξής:
– Οι μικρές επιχειρήσεις ήταν απροετοίμαστες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την επιβολή των capital controls και το κλείσιμο των τραπεζών καθώς μόνο 1 στις 2 χρησιμοποιεί e-banking για τις συναλλαγές της με πελάτες και προμηθευτές, ενώ 7 στις 10 δεν διαθέτουν συσκευές EFT/POS προκειμένου να πραγματοποιούν συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες. Στον τομέα των υπηρεσιών 6 στις 10 επιχειρήσεις δεν διαθέτουν e-banking και στο εμπόριο το αντίστοιχο ποσοστό είναι 53,3%, ενώ στους αυτοαπασχολούμενους το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται καθώς 7 στους 10 δεν διαθέτουν e-banking.
– Επτά στους δέκα επιχειρηματίες δήλωσαν ότι δεν θα πάνε διακοπές φέτος, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ σε έρευνες του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ και υπογραμμίζει την πτώση του εσωτερικού τουρισμού.
Κατάρρευση του δείκτη οικονομικού κλίματος
Την σφοδρή επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας πιστοποιεί και η έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ.
Τον Ιούλιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα κατέγραψε πτώση, για πέμπτο κατά σειρά μήνα, κινούμενος στις 81,3 μονάδες (από 90,7 τον Ιούνιο).
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, αυτή είναι η χαμηλότερη επίδοση του δείκτη από τον Οκτώβριο του 2012 και η αρνητική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα των δυσμενών και ακραίων οικονομικών εξελίξεων που ακολούθησαν μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου, της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων στο τραπεζικό σύστημα και της διευρυμένης πολιτικής αβεβαιότητας.
Η πραγματική επίδραση των κεφαλαιακών ελέγχων – που είναι γεγονός πρωτόγνωρο για τη σύγχρονη ελληνική οικονομία – δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθεί σήμερα, καθώς είναι ένα φαινόμενο που ακόμα εξελίσσεται. Είναι βέβαιο όμως ότι προστίθεται επιβαρυντικά σε μια ήδη συρρικνούμενη οικονομική δραστηριότητα και οδηγεί σε εμβάθυνση της ύφεσης και γενικότερα της κρίσης.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, είναι αυτονόητο ότι η αναστροφή της αρνητικής πορείας των προσδοκιών, ως ένα πρώτο βήμα για τη στροφή προς την ανάπτυξη, προϋποθέτει δραστικές κινήσεις σταθεροποίησης σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας και της πολιτικής.