Όλα ανοιχτά στο Eurogroup της Παρασκευής
- 13/08/2015, 18:45
- SHARE
Όλα βρίσκονται στον αέρα, αφού ακόμη δεν έχει καθοριστεί ούτε το συνολικό ύψος του δανείου.
Μάχη για να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσό ως πρώτη δόση του νέου δανείου θα δώσει η ελληνική αποστολή υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο αυριανό Eurogroup, το οποίο συνεδριάζει στη σκιά των γερμανικών ενστάσεων για τη συμφωνία.
Η Αθήνα επιδιώκει να εκταμιεύσει τουλάχιστον 27 δισ. ευρώ, τα οποία θα καλύπτουν, εκτός από τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και ένα επιπλέον ποσό ύψους 4 δισ. ευρώ, το οποίο θα κατευθυνθεί στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες, σε μια προσπάθεια να πάρει ανάσα η πραγματική οικονομία.
Ωστόσο, όλα βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, αφού ακόμη δεν έχει καθοριστεί ούτε το συνολικό ύψος του δανείου.
Ήδη, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απέστειλε έγγραφο με ερωτήματα τόσο για το εάν διασφαλίζεται η συμμετοχή του ΔΝΤ, όσο και για το κατά πόσο το ελληνικό χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο χωρίς κούρεμα.
Οι Γερμανοί αμφισβητούν ακόμη το στόχο για έσοδα 50 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και την οργάνωση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Ζητούν να ανοίξουν άμεσα τα εργασιακά και διαμαρτύρονται που δεν υπάρχει αναφορά σε αυτό στο νέο Μνημόνιο, αλλά και για το γεγονός ότι αντί της εποπτείας της Κομισιόν, έχει χρησιμοποιηθεί ο όρος συνεργασία για τη μεταρρύθμιση του Δημοσίου.
Για το λόγο αυτό, η αρμόδια επιτροπή των τεχνοκρατών ζήτησε από την Κομισιόν να υποβάλει διπλό αίτημα: ένα για δάνειο από τον ESM και ένα για δάνειο από τον EFSM. Στη δεύτερη περίπτωση θα πρόκειται για ένα δεύτερο δάνειο-γέφυρα, κάτι που απορρίπτει η Αθήνα, αλλά επιδιώκει το Βερολίνο.
Σύμφωνα πάντως, με τη νέα ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως αναδιάρθρωση χρέους, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, αυτό θα αγγίξει το 201% του ΑΕΠ το επόμενο έτος και το 160% του ΑΕΠ το 2022, έναντι στόχου για κάτω από 110% του ΑΕΠ.
Η εκτίμηση των εμπειρογνωμόνων που συνέταξαν την έκθεση είναι ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έως το 2018 θα φθάσουν τα 97,1 δισ. ευρώ, ενώ η εισήγηση φαίνεται να είναι για άμεση εκταμίευση 23 δισ. ευρώ.