Λαφαζάνης: Ορισμένοι ανακάλυψαν εκ των υστέρων το «ευρώ ή θάνατος»

Λαφαζάνης: Ορισμένοι ανακάλυψαν εκ των υστέρων το «ευρώ ή θάνατος»

«Η αιχμαλωσία στο ευρώ έφερε το τρίτο μνημόνιο», σχολιάζει ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας.

Σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών , ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σχολιάζει τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών επισημαίνοντας: «Η ηγεσία της κυβέρνησης όσους εκβιασμούς κι αν δεχόταν, έδινε όρκους πίστης και προσήλωσης στο ευρώ. Ορισμένοι το «ευρώ ή θάνατος» το ανακάλυψαν εκ των υστέρων για να δικαιολογήσουν τη μνημονιακή στροφή τους».

Ο τέως Υπουργός τόνισε επίσης πως «αυτήν την πορεία δεν θα την ακολουθήσουν τα μέλη και τα στελέχη του. (…) η κυβέρνηση θα επιλέξει τις πρόωρες εκλογές για να εκκαθαρίσει τις εκλογικές λίστες από τα βαρίδια τού «όχι» στο μνημόνιο. Ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση είχε τη νομιμοποίηση να προχωρήσει σε έξοδο από το ευρώ, ο κ. Λαφαζάνης, απαντά πως «καταρχάς δεν ήμουν μόνο εγώ αλλά το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσε την κατάργηση των μνημονίων.

Μάλιστα, υπογραμμίζαμε από κοινού, σε όλους τους τόνους, ότι θα προχωρήσουμε μονομερώς στην ακύρωση των μνημονίων. Δεν είχαμε εναλλακτική λύση όταν αναλαμβάναμε αυτές τις δεσμεύσεις; Κορόιδευαν κάποιοι τον ελληνικό λαό; Γιατί τώρα απευθύνονται στην Αριστερή Πλατφόρμα ζητώντας εναλλακτική λύση; Αυτοί δεσμεύονταν για ακύρωση των μνημονίων χωρίς να διαθέτουν εναλλακτική απάντηση»;

Και συμπληρώνει: «Πέραν αυτού, διαπραγμάτευση χωρίς εναλλακτική λύση, η οποία να μην εξαρτάται από τη «βοήθεια» των πιστωτών, δεν υπάρχει. Αυτό που υπάρχει, τότε, είναι διαπραγματευτική ομηρία. Αυτήν την αιχμαλωσία πλήρωσε η κυβέρνηση, προσκολλημένη δογματικά στο ευρώ, και κυρίως ο τόπος με τον χειρότερο τρόπο: με ένα νέο μνημόνιο. Από κει και πέρα, ναι μεν η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η παραμονή στο ευρώ, αλλά οι αποφάσεις μας τόνιζαν ότι δεν δεχόμεθα το «ευρώ πάση θυσία». Το «ευρώ ή θάνατος» το ανακάλυψαν κάποιοι εκ των υστέρων για να δικαιολογήσουν τη μνημονιακή στροφή τους. Σε κάθε περίπτωση, το εθνικό νόμισμα, ως ενδεχόμενη απάντηση σε πρωτοφανείς εκβιασμούς και στην καταλήστευση της χώρας, δεν είναι καταστροφή. Αντίθετα, σε συνδυασμό με ένα ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμα, συνιστά μια βιώσιμη και πολύ προτιμότερη λύση».

Ο κ. Λαφαζάνης καταλήγει υπογραμμίζοντας: «Προσωπικά δεν γνωρίζω να υπήρχε κανένα plan B στην κυβέρνηση” αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του. “Αντίθετα, όποτε εγώ έθετα είτε στα κομματικά και κυβερνητικά όργανα είτε στις συσκέψεις θέμα ενδεχόμενης εξόδου από την ευρωζώνη και σχεδίου σε αυτήν την κατεύθυνση, συναντούσα μια πεισματική αντίδραση και έβλεπα γύρω μου εκνευρισμό. Η ηγεσία του κόμματος και της κυβέρνησης, παρά τις συνεδριακές αποφάσεις, οι οποίες δεν ετηρούντο σε όλα, σχεδόν, τα πιο ριζοσπαστικά σημεία τους, όπως, για παράδειγμα, η εθνικοποίηση των τραπεζών, ήταν δογματικά προσκολλημένη στο ευρώ. Η κατάσταση μου θύμιζε αρκετά την αντίστοιχη προσκόλληση του ΚΚΕ στον λεγόμενο “υπαρκτό” σοσιαλισμό».