Είναι η Amazon η “επαγγελματική κόλαση”;
- 19/08/2015, 18:00
- SHARE
Τι λένε όσοι εργάστηκαν και εργάζονται ακόμα στην εταιρεία του Τζεφ Μπέζος.
Η επαγγελματική κουλτούρα της Amazon είναι «σκόπιμος Δαρβινισμός», σύμφωνα με μια έρευνα.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μιας έρευνας που δημοσίευσαν οι New York Times το Σάββατο, σχετικά με το πώς είναι να εργάζεται κανείς στην Amazon.
Το μακροσκελές άρθρο παρουσιάζει ιστορίες από πρώην και νυν «Αμαζόνες», όπως αποκαλούνται οι εργαζόμενοι της εταιρείας.
Σύμφωνα με τους Times, η εταιρεία περιορίζει την επικοινωνία μεταξύ των εργαζομένων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ωστόσο, ορισμένοι μίλησαν στους Times ανώνυμα. Οι Times είπαν ότι μίλησαν με περισσότερους από 100 νυν και πρώην υπαλλήλους.
Οι μαρτυρίες απεικονίζουν ένα πορτρέτο του εργατικού δυναμικού της εταιρείας, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Τζεφ Μπέζος, βάσει του οποίου οι εργαζόμενοι υποβάλλονται σε συνθήκες εργασίας που οδηγούν πολλούς σε επαγγελματική εξουθένωση.
Η επαγγελματική κουλτούρα της εταιρείας περιγράφηκε ως «σκόπιμος Δαρβινισμός».
Ιδού πέντε από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της έρευνας.
1. Δεν υπάρχει μέση οδός
Σε ένα βίντεο που αναφέρεται στο άρθρο, μια νεαρή γυναίκα εξηγεί ότι «Είτε ταιριάζεις είτε όχι. Είτε σου αρέσει είτε όχι. Δεν υπάρχει μέση οδός».
Ο Μπέζος φέρεται να προάγει αυτή τη στάση του «όλα ή τίποτα». «Στην Amazon δε μπορείς να επιλέξεις αν θα εργάζεσαι πολύ, αποτελεσματικά ή σκληρά», ανέφερε ο Μπέζος σε μια επιστολή προς τους μετόχους το 1997. «Επιλέγεις και τα τρία»
2. Δεν υπάρχει έλεος
Ένας πρώην εργαζόμενοι είπε στους Times ότι η Amazon στηρίζεται σε ένα σύστημα ανώνυμων αξιολογήσεων που μπορούν να γίνουν μέσω του τηλεφωνικού καταλόγου της εταιρείας.
Λόγω της ετήσιας απόλυσης των ατόμων με χαμηλές επιδόσεις, οι εργαζόμενοι σύμφωνα με πληροφορίες, μαθαίνουν να κάνουν ανεπίσημες συμφωνίες για συλλογική υποβολή αρνητικών κριτικών για ορισμένους συναδέλφους και θετικών για άλλους.
Μια υπάλληλος, η Ελίζαμπεθ Γουίλετ, ανέφερε ότι αφότου γέννησε συμφώνησε με τον προϊστάμενό της να έρχεται στο γραφείο στις 7 και να φεύγει στις 4:30 μ.μ. Είπε στους Times ότι οι συνάδελφοί της την επέκριναν επειδή έφευγε πολύ νωρίς και τελικά ο προϊστάμενός της τής είπε ότι δεν μπορούσε να την υπερασπιστεί πλέον, εφόσον οι συνάδελφοί της την κατηγορούσαν ότι δεν αποδίδει. Οι Times αναφέρουν ότι η Γουίλετ αποχώρησε από την εταιρεία μετά από λίγο περισσότερο από ένα χρόνο εργασίας.
3. Καμία διακριτικότητα
Άλλοι ανέφεραν στους Times ότι οι υπάλληλοι ενθαρρύνονταν να ασκούν κριτική στους συναδέλφους τους με τέτοιο τρόπο ώστε το περιβάλλον να γίνεται εχθρικό.
Ο Μπο Όλσον, πρώην υπάλληλος στο τμήμα μάρκετινγκ βιβλίων, είπε ότι ήταν συχνό φαινόμενο να βλέπει κανείς υπαλλήλους να κλαίνε. «Βγαίνεις από μια σύσκεψη και βλέπεις μεγάλους ανθρώπους να καλύπτουν το πρόσωπό τους. Σχεδόν όλοι οι συνάδελφοί μου έκλαψαν σε κάποια στιγμή της καριέρας τους».
4. Καμία διακοπή
Σύμφωνα με ιστορίες από πρώην υπαλλήλους της εταιρείας, ήταν συχνό φαινόμενο οι πολύωρες συσκέψεις ακόμα και σε περίοδο διακοπών, η εργασία αργά τη νύχτα και τα σαββατοκύριακα από το σπίτι, και η κριτική όταν κάποιος δεν απαντούσε σε τηλέφωνα ενώ βρισκόταν σε διακοπές.
Ένα υπάλληλος στο τμήμα μάρκετινγκ, που δούλευε στην εταιρεία επί εννέα χρόνια, ο Νόελ Μπαρνς, είπε στους Times ότι το σλόγκαν στην εταιρεία ήταν « Η Amazon είναι το μέρος που οι υπερβολικά αποδοτικοί εργαζόμενοι αισθάνονται ανίκανοι».
5. Καμία ισορροπία
Η Amazon περιγράφεται ως χώρος όπου είναι δύσκολο να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.
Δύο πρώην εργαζόμενοι της εταιρείας ισχυρίστηκαν ότι η Amazon ήταν υπερβολικά απαιτητική απέναντι σε όσους περνούσαν δυσκολίες στην προσωπική τους ζωή, κατηγορώντας τους ότι η προσωπική τους ζωή επηρέαζε αρνητικά την απόδοσή τους στην εργασία.
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Κρεγκ Μπέρμαν, είπε στους Times ότι οι ιστορίες αυτές «δεν αντιστοιχούν στην πολιτική ή τις πρακτικές της εταιρείας» και ότι αν είχαν υποπέσει στην αντίληψη της εταιρείας τέτοιες αντιδράσεις, αυτή θα είχε λάβει «άμεσα μέτρα για να διορθώσει τα πράγματα».