Τα δύσκολα περνούν στην επομένη κυβέρνηση

Τα δύσκολα περνούν στην επομένη κυβέρνηση

Το αυστηρό χρονοδιάγραμμα που θα «κληρονομήσει » η νέα κυβέρνηση και τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

Οι Ευρωπαίοι δεν ανησυχούν για τη διεξαγωγή των εκλογών, καθώς φρόντισαν να “κλειδώσουν” την εφαρμογή του νέου μνημονίου και να δεσμεύσουν σε αυτό όλα τα κόμματα που είναι πιθανό να βρεθούν στην εξουσία ή σε θέσεις ευθύνης.

Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα μεταρρυθμίσεων, που απειλούν με καθυστέρηση την αξιολόγηση, αλλά και το “ξεκλείδωμα” της συζήτησης για την αναδιάρθρωση χρέους το φθινόπωρο.

Κι αυτό, γιατί οι φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, που μπορούν να απελευθερώσουν την οικονομία από αγκυλώσεις δεκαετιών, θα βρεθούν στα…προσεχώς.

Πρόκειται για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, την αύξηση στη φορολογία των αγροτών, τις αλλαγές στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, που ανοίγει επαγγέλματα και αγορές, άρα, προοιωνίζεται συγκρούσεις με κατεστημένα συμφέροντα.

Ένας άλλος σκόπελος που πρέπει να ξεπεράσει η επόμενη κυβέρνηση θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ στην αξιολόγηση του Οκτωβρίου.

Οι Ευρωπαίοι θέτουν ως προαπαιτούμενο τη συμμετοχή του, όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για μέτρα στα εργασιακά και το ασφαλιστικό, όπως ξεκαθάρισε στην ανακοίνωσή της για το τρίτο πρόγραμμα η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ. Το Ταμείο αναμένεται να πιέσει και για την αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, το καταστατικό του απαγορεύει την χρηματοδότηση.

Όμως, όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης (κάτι που φαίνεται ότι θα γίνει λόγω εκλογών), τόσο καθυστερεί και η έναρξη της συζήτησης για το χρέος, ενώ οι καθυστερήσεις και οι “εμπλοκές” στις ιδιωτικοποιήσεις κάνουν ακόμη πιο δύσκολο το στόχο.