Εκλογές στην Ελλάδα με την…κατανόηση της Γερμανίας

Εκλογές στην Ελλάδα με την…κατανόηση της Γερμανίας

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Γερμανών πολιτικών και δημοσιογράφων τίθενται οι εκλογές στην Ελλάδα.

Μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία επισημαίνουν ότι κατανοούν την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί και να προχωρήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Rheinische Post.

«Αν δεν διαθέτω πλειοψηφία, δεν μπορώ να περάσω με σιγουριά τα συμφωνηθέντα προαπαιτούμενα. Γι’ αυτό πρέπει κανείς να δείξει κατανόηση προς τον Τσίπρα», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) για θέματα προϋπολογισμού Έκχαρτ Ρέμπεργκ.

«Είναι σημαντικό μετά τις εκλογές να υπάρξει μια σταθερή κυβέρνηση», πρόσθεσε. Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Κάρστεν Σνάιντερ δήλωσε: «Είναι κατανοητό ότι ο Τσίπρας απευθύνεται ξανά στον λαό με εκλογές. Θα χαιρέτιζα τη δημιουργία ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού με ευρύτερη πλειοψηφία και τη συμμετοχή φιλοευρωπαϊκών κομμάτων».

Παρόλα αυτά ο Σνάιντερ τόνισε ότι «και η νέα ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται από τους όρους που συνδέονται με την παροχή οικονομικής βοήθειας».

Die Zeit: Το Βερολίνο θέλει να αποφύγει το κούρεμα χρέους

Η εφημερίδα Die Zeit επισημαίνει ότι αν και η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναγκαστεί να συμφωνήσει σε μια απομείωσή του.

Προκειμένου να μην φανεί ότι ξεπερνά για άλλη μια φορά τις κόκκινες γραμμές της σε ό,τι αφορά την κρίση στην Ελλάδα η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ καταφεύγει σε παιχνίδια με τις λέξεις, εκτιμά η Zeit. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε επιστολή του προς τους Γερμανούς βουλευτές επισημαίνει ότι «ενδέχεται να γίνει λόγος για μια περαιτέρω ελάφρυνση των όρων αποπληρωμής» των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται «για κούρεμα».

Είναι γνωστό ότι ο Σόιμπλε υποστηρίζει ότι το κούρεμα του χρέους μιας χώρας δεν είναι εφικτό στο πλαίσιο της ευρωζώνης. Όμως στην περίπτωση της Ελλάδας, εξηγεί η Zeit, η γερμανική κυβέρνηση έχει βρεθεί σε μια πολύ δύσκολη θέση. Από τη μία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει θέσει ως προϋπόθεση για την περαιτέρω συμμετοχή του στο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας την ελάφρυνση του χρέους της. Και από την άλλη η ίδια η Μέρκελ έχει υποσχεθεί στους Γερμανούς βουλευτές ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα βοήθειας.

Αν η γερμανική κυβέρνηση υποχωρήσει και δεχθεί μια απομείωση του ελληνικού χρέους, φοβάται ότι στο εσωτερικό της χώρας θα την κατηγορήσουν ότι δεν τηρεί τον λόγο της. Αλλά και αν δεν υποχωρήσει και κατά συνέπεια αποχωρήσει το ΔΝΤ κινδυνεύει να αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα.

Τώρα λοιπόν, σημειώνει η Zeit, η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει μέτρα που οικονομοτεχνικά θα έχουν τις ίδιες συνέπειες με ένα κούρεμα του χρέους της Ελλάδας, τα οποία όμως θα αποφύγει να ονομάσει «κούρεμα». Γι’ αυτό γίνεται λόγος για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μέσω της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής του, ώστε η γερμανική κυβέρνηση να συνεχίσει να μπορεί να ισχυρίζεται ότι οι πιστωτές της Ελλάδας θα λάβουν το σύνολο των χρημάτων που έδωσαν στην Αθήνα.

Αυτό όμως είναι μια αυταπάτη, εξηγεί η γερμανική εφημερίδα, καθώς η τρέχουσα αξία του συνόλου των μελλοντικών πληρωμών θα μειωθεί. Με άλλα λόγια: κάποια στιγμή η επιτρεπτή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα μετατραπεί στο απαγορευμένο κούρεμα, όμως το πότε δεν μπορεί κανείς να το πει.

Αυτή τη στιγμή ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα ξεπερνά τα 30 χρόνια, ενώ συζητείται αυτός να διπλασιαστεί και να φτάσει τα 60 χρόνια. Κάτι τέτοιο θα ικανοποιούσε το ΔΝΤ, όταν συζητήσει για το θέμα το φθινόπωρο, καταλήγει η Zeit.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ