Liberation: Καλός πρωθυπουργός, κακός διαπραγματευτής ο Τσίπρας
- 26/08/2015, 15:06
- SHARE
Η γαλλική εφημερίδα αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο της κρίσιμης διαπραγμάτευσης.
Δημοσίευμα με τον τίτλο: «Αλέξης Τσίπρας, καλός Ελληνας πολιτικός, κακός Ευρωπαίος διαπραγματευτής» φιλοξενεί η γαλλική εφημερίδα Liberation και σε αυτό αναφέρει λεπτομέρειες σχετικά με τις κρίσιμες ώρες της διαπραγμάτευσης για το τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.
Ένα ενδεικτικό απόσπασμα είναι το εξής: «Κύριε Πρωθυπουργέ, δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, δεν μπορείτε!» αναφωνεί ο Νίκος Παππάς, ο πιο κοντινός σύμβουλος (είναι υπουργός Επικρατείας) του Αλέξη Τσίπρα. Μιλάει σκόπιμα στα αγγλικά, έτσι ώστε ο καθένας να καταλαβαίνει. Ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης μόλις συμφώνησε να ευθυγραμμίσει το ΦΠΑ που εφαρμόζονται στα ελληνικά νησιά με εκείνο στην ηπειρωτική Ελλάδα όπως ζητήθηκε από τους συνομιλητές του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πιερ Μοσκοβισί, ο αρμόδιος Επίτροπος για την οικονομία, Κριστίν Λαγκάρντ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του Eurogroup».
Και προστίθεται: «Δεν τον ένοιαζε, προφανώς,» είπε ένας από τους μάρτυρες της σκηνής, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την περασμένη άνοιξη, κατά τη διάρκεια μιας ακόμη διαπραγμάτευσης. «Το μόνο πράγμα που τον ενδιέφερε ήταν να πάει τις διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, αλλά να μην διαπραγματευτεί τις λεπτομέρειες του προγράμματος χρηματοδοτικής βοήθειας. Έτσι, δέχτηκε τον ΦΠΑ στα νησιά με μία χειρονομία που έδειχνε ενόχληση».
«Η ξαφνική παρέμβαση του Παππά καταπλήσσει τους πάντες: Δεν έχουμε ακούσει ποτέ σε μια κυβέρνηση «κανονική», ένας απλός σύμβουλος (σ.σ. Ήταν υπουργός Επικρατείας) να απευθύνεται κατ΄ αυτόν τον τρόπο στον Πρωθυπουργό», σχολιάζει η πηγή της Liberation.
«Αυτή η χαοτική λειτουργία της κυβέρνησης είναι σήμα κατατεθέν του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι, στην πραγματικότητα, ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν πρωθυπουργός, αλλά απλά «πρώτος μεταξύ ίσων» σε ένα σύνθετο πολιτικό μηχανισμό», αναφέρει το δημοσίευμα της Liberation και συμπληρώνει: «ο Τσίπρας ήταν πεπεισμένος ότι θα αρκούσε να συμφωνήσει με τη Γερμανία και τη Γαλλία και όλα τα άλλα θα ακολουθούσαν. Ήταν μια σοβαρά εσφαλμένη ανάλυση αφού οι φτωχότερες χώρες από την Ελλάδα και εκείνες που προέρχονταν από πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, είναι απείρως πιο σκληρές από το Βερολίνο».
Και καταλήγει: «Όμως, ο νεαρός πρωθυπουργός, του οποίου η προσωπικότητα είχε γοητεύσει ακόμα και τους πιο σκληρούς εχθρούς του ΣΥΡΙΖΑ, μπέρδεψε τα πόδια του στο ευρωπαίκό χαλί με την αιφνιδιαστική ανακοίνωση, στις 26 Ιουνίου του δημοψηφίσματος, ενώ η συμφωνία ήταν πολύ κοντά».