Δέκα δισεκατομμυριούχοι που ξεκίνησαν πάμπτωχοι
- 30/08/2015, 18:09
- SHARE
Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο Τζορτζ Σόρος και ο Λάρι Έλισον δεν "κολυμπούσαν" πάντα μες στο χρήμα.
Κάποιοι από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο δεν ήταν πάντα έτσι. Ας δούμε από που ξεκίνησαν οι “σημερινοί βασιλιάδες”.
1. Ρόμαν Αμπράμοβιτς
Ο Ρώσος μεγιστάνας και ιδιοκτήτης της Τσέλσι γεννήθηκε μέσα στη φτώχεια, ενώ έμεινε ορφανός στην ηλικία των δύο ετών. Ενώ ήταν φοιτητής στο Ινστιτούτο Οδικών Μεταφορών της Μόσχας, το 1987, ξεκίνησε μια μικρή επιχείρηση που παρήγαγε πλαστικά παιχνίδια. Στη συνέχεια, μεταπήδησε στον πετρελαϊκό κλάδο· η εταιρεία του, Sibneft, πουλήθηκε στην Gazprom για 13 δισεκατομμύρια δολάρια το 2005.
2. Μοχέντ Αλτράντ
Όταν έφτασε στη Γαλλία, ο πρόεδρος της ομάδας ράγκμπι της Μονπελιέ ζούσε τρώγοντας ένα γεύμα την ημέρα. Γεννημένος σε μια νομαδική φυλή της συριακής ερήμου, ο Αλτράντ μεγάλωσε με τη γιαγιά του στη Ράκα, τη σημερινή πρωτεύουσα του ISIS. Στη Γαλλία πήγε για να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο, χωρίς να γνωρίζει γαλλικά. Κατάφερε, όμως, να λάβει το διδακτορικό του στην επιστήμη των υπολογιστών, ενώ μετέτρεψε μια περιθωριακή εταιρεία σκαλωσιών σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευαστικού εξοπλισμού, την Altrad Group.
3. Χάουαρντ Σουλτς
Ο ιδιοκτήτης των Starbucks μεγάλωσε σε ένα συγκρότημα κατοικιών για τους φτωχούς. Σε μια συνέντευξή του, είπε: «Ήξερα, μεγαλώνοντας, ότι οι άνθρωποι στην άλλη μεριά της πόλης είχαν περισσότερους πόρους, περισσότερα χρήματα, και πιο ευτυχισμένες οικογένειες. Και για κάποιο λόγο, ήθελα να πετύχω κάτι παραπάνω απ’ ό,τι μου έλεγαν οι άλλοι ότι ήταν δυνατό». Ο Σουλτς πήρε μια υποτροφία ως ποδοσφαιριστής στο Πανεπιστήμιο του Northern Michigan και στη συνέχεια εργάστηκε στη Xerox, προτού αγοράσει την αλυσίδα Starbucks, η οποία είχε μόλις 60 καταστήματα.
4. Όπρα Γουίνφρεϊ
Η Γουίνφρεϊ γεννήθηκε σε μια φτωχή οικογένεια στο Μισισίπι, αλλά αυτό δεν την απέτρεψε απ’ το να κερδίσει υποτροφία για το Πανεπιστήμιο Tennessee State. Σε ηλικία 19 ετών, έγινε η πρώτη Αφροαμερικάνα τηλεοπτική ρεπόρτερ. Και το 1983 μετακόμισε στο Σικάγο, για να εργαστεί για ένα νυχτερινό talk-show που έμελλε στη συνέχεια να γίνει το γνωστό ‘The Oprah Winfrey Show’.
5. Σαχίντ Χαν
Σήμερα είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, αλλά όταν ο Χαν έφτασε στις ΗΠΑ από το Πακιστάν, δούλεψε σαν λαντζέρης ενώ σπούδαζε παράλληλα στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. Σήμερα, ο Χαν ελέγχει την Flex-N-Gate, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στις ΗΠΑ, ενώ είναι και ιδιοκτήτης της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Φούλαμ.
6. Ραλφ Λόρεν
Ο Λόρεν πήρε το απολυτήριό λυκείου του στη συνοικία Μπρονξ της Νέας Υόρκης, αλλά στη συνέχεια παράτησε τις σπουδές του για να καταταχθεί στον στρατό. Όντας υπάλληλος στην Brooks Brothers, αποφάσισε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να στραφεί στις γραβάτες. Το 1967, πούλησε γραβάτες αξίας 500.000 δολαρίων, ενώ την επόμενη χρονιά ξεκίνησε την Polo.
7. Λακσμί Μιτάλ
Ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της ArcelorMittal γεννήθηκε το 1950 σε μια πάμπτωχη οικογένεια, στο Ρατζαστάν της Ινδίας. Σήμερα, είναι ένας δισεκατομμυριούχος στο τιμόνι της μεγαλύτερης χαλυβουργικής εταιρείας στον κόσμο. Την αυτοκρατορία του την έφτιαξε εξαγοράζοντας κρατικά εργοστάσια και περιουσιακά στοιχεία που δεν ήθελαν άλλες εταιρείες παραγωγής χάλυβα.
8. Φρανσουά Πινό
Ο μεγιστάνας των ειδών πολυτελείας παράτησε το σχολείο το 1974 επειδή τον κορόιδευαν οι συμμαθητές του που ήταν φτωχός. Πλέον, ηγείται του ομίλου Kering, στον οποίο ανήκουν μάρκες όπως οι Gucci, Stella McCartney και Yves Saint Laurent. Η τακτική του για την επέκταση των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων ήταν «αρπακτική», καθώς αγόραζε μικρότερες εταιρείες για ελάχιστα χρήματα σε περιόδους κρίσης της αγοράς.
9. Τζορτζ Σόρος
Ο θρυλικός trader Τζορτζ Σόρος επέζησε της ναζιστικής κατοχής στην Ουγγαρία και έφτασε πάμπτωχος στο Λονδίνο το 1947. Εκεί εργάστηκε ως σερβιτόρος και ως αχθοφόρος σε σιδηροδρομικό σταθμό, ενώ παράλληλα σπούδαζε στο London School of Economics. Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε σε κατάστημα σουβενίρ, προτού γίνει τραπεζίτης στη Νέα Υόρκη.
10. Λάρι Έλισον
Ο συνιδρυτής της Oracle εγκατέλειψε τις κολεγιακές σπουδές του μετά τον θάνατο της θείας του, η οποία τον είχε μεγαλώσει στο Σικάγο. Για οχτώ χρόνια, ο Έλισον εργάστηκε σε δουλειές του ποδαριού στην Καλιφόρνια, προτού στήσει την εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού Oracle το 1977. Σήμερα, η Oracle είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο.