«Βαλίτσες» για υπερατλαντικές πτήσεις από την Air Serbia
- 03/09/2015, 18:00
- SHARE
Εντός Σεπτεμβρίου το «πράσινο φως» από τη διοίκηση για τη διεξαγωγή υπερατλαντικών πτήσεων με πρώτο σταθμό τη Νέα Υόρκη.
Της μόδας φαίνεται πως έχουν γίνει οι υπερατλαντικές πτήσεις, αφού μια ακόμη αεροπορική εταιρεία μετρά τις δυνάμεις και τις αντοχές της στους αιθέρες. Ο εθνικός αερομεταφορέας της Σερβίας αναμένεται να εντάξει προσεχώς στα δρομολόγιά του πτήσεις που περιλαμβάνουν ταξίδια προς την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Μολονότι ένα τέτοιο επιχειρηματικό άνοιγμα αποτελεί ρίσκο, αφού οι υπερατλαντικές πτήσεις τα δύο πρώτα χρόνια διεξαγωγής τους είναι κατά κανόνα ζημιογόνες, η Air Serbia η οποία βρίσκεται υπό τη «φτερούγα» της Etihad Airways, βαδίζει στα χνάρια της Emirates που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει την μεγαλύτερη πτήση, διάρκειας 17 ωρών και 35 λεπτών.
Το μεγαλεπίβολο σχέδιο της Air Serbia αναμένεται να λάβει το «πράσινο φως» στις 17 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, με τις υπερατλαντικές πτήσεις να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα.
Τα οφέλη από μια τέτοια κίνηση για τον τουρισμό, και κατ’ επέκταση για την σερβική οικονομία, θα είναι τεράστια με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Aleksandar Vučić, να δηλώνει ότι μετά από μερικά χρόνια οι πτήσεις αυτές θα είναι ιδιαίτερα επικερδείς για την Air Serbia και να επιμένει να ξεκινήσει η υλοποίησή τους από το α’ εξάμηνο του 2016.
Το αρχικό σχέδιο προβλέπει τη μίσθωση αεροπλάνων τύπου Airbus A330-200 για τις πτήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, με κόστος 500.000 δολάρια ανά μήνα. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Etihad Airways και αντιπρόεδρος της Air Serbia, κ. James Hogan, είχε δηλώσει ότι τα αεροπλάνα θα μπορούσαν να μεταφερθούν στη σερβική αεροπορική εταιρεία από τον στόλο της Etihad Airways.
Επιπρόσθετα, αυτό που εκκρεμεί για να τεθεί σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα της Air Serbia, είναι η σχετική έγκριση από τις Αρχές Πολιτικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών που θα προκύψει αφού κάνουν τους ελέγχους στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου και αποφασίσουν αν είναι ικανό να διαχειριστεί τέτοιες πτήσεις. Πάντως η σερβική πλευρά δεν έκρυψε ότι υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα του αεροδρομίου να χειριστεί αυτές τις πτήσεις κυρίως σε σχέση με την άμεση μεταφορά των αποσκευών.
Σε ότι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Air Serbia υπενθυμίζεται πως ο εθνικός αερομεταφορέας της Σερβίας ήταν γνωστός ως Jat Airways, μέχρι που μετονομάστηκε σε Air Serbia τον Οκτώβριο του 2013. Την 1η Αυγούστου της ίδιας χρονιάς είχε προηγηθεί και η υπογραφή συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Jat Airways και η Etihad Airways, στο πλαίσιο της οποίας η Etihad απέκτησε συμμετοχή 49% στην Jat Airways και δικαιώματα διαχείρισης για μια περίοδο πέντε ετών. Από την πλευρά της η Δημοκρατία της Σερβίας διατήρησε το υπόλοιπο 51% και κατέχει πέντε από τις εννέα έδρες επιτροπή παρακολούθησης στην εταιρεία.