Debate 2015: Οι απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών για τη δημόσια διοίκηση και την κοινωνική πολιτική

Debate 2015: Οι απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών για τη δημόσια διοίκηση και την κοινωνική πολιτική
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (7Α), ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μειμαράκης (6Α), ο επικεφαλής το υ Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης (4Α), ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας (3Α), η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά (Α), ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης (5Α) και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος (2Α) έτοιμοι για να συμμετάσχουν στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015. Πραγματοποιήθηκε στο Ραδιοτηλεοπτικό Μέγαρο της ΕΡΤ η τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών για τις εκλογές, της 20ης Σεπτεμβρίου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Στον δεύτερο γύρο ερωτήσεων του debate, οι πολιτικοί αρχηγοί κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που εφάπτονται της ενότητας "Δημόσια Διοίκηση και Κοινωνική Πολιτική". 

Τσίπρας: Αψηφήσαμε τον πόλεμο που μας έγινε

Σε ερώτηση για την κατάσταση στα ΜΜΕ, την φορολόγησή τους, τους εργαζόμενους και τις άδειες, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ, τόνισε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία, την ανομία και την αδικία. Δεν είναι δυνατόν, είπε ο κ. Τσίπρας, κάποιες επιχειρήσεις που τηρούν τους νόμους, να μην μπορούν να δανειστούν και άλλες να μπορούν.

Εμείς, είπε ο κ. Τσίπρας, αψηφήσαμε τον πόλεμο που μας έγινε, είχαμε το θάρρος και ζητήσαμε από τους τηλεοπτικούς σταθμούς να πληρώσουν τα χρεωστούμενα, ενώ είπε ότι θα δημοπρατηθούν οι τηλεοπτικές άδειες και θα καταργηθεί το μονοπώλιο στις ψηφιακές άδειες.
διοίκηση.

Μεϊμαράκης: Ζητάμε λαϊκή εντολή με κυβέρνηση τετραετίας

«Είναι αλήθεια ότι είπαμε πολλά το 2012. Πολλά τα πράξαμε» τόνισε ο κ.Μεϊμαράκης επισημαίνοντας πως «η ΝΔ δεν είχε αυτοδυναμία, ήμασταν σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ». Όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ οι πολίτες είναι αυτοί που κρίνουν το πώς πήγε η χώρα. «Τον Γενάρη η χώρα πήγε πολύ καλύτερα, μειώθηκε η έκτακτη εισφορά, μειώθηκε ο φόρος στο πετρέλαιο, μειώθηκαν οι εισφορές» είπε, επισημαίνοντας ότι δε υλοποιήθηκαν όλα.

«Αν είχαμε 4ετή θητεία και δεν διεκοπτόταν βιαίως η θητεία θα τα είχαμε κάνει αυτά που είχαμε υποσχεθεί» δήλωσε επισημαίνοντας πως η ΝΔ έφερε επενδύσεις στη χώρα, την ώρα που ο κ. Τσίπρας, όπως είπε, τις κυνήγησε.
Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο η ΝΔ να συνεργαστεί και πάλι με άλλα κόμματα για να σχηματίσει κυβέρνηση ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως η ΝΔ ζητά κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας που να μπορεί να ολοκληρώσει το έργο της.

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ μιλά για έννα κρατικό τομέα όπου η εργατική τάξη θα είναι στην εξουσία

Από το 1974 και μετά έχουμε μάθει να ζούμε με ένα καπιταλιστικό δημόσιο τομέα που έχει διαφθαρεί και σαπίσει όχι μόνο λόγω του μεγέθους του, αλλά κυρίως γιατί είναι συνυφασμένος με την παράπλευρη εξουσία των μονοπωλιακών ομίλων που είναι οι διαφθορείς απάντησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ερώτηση της 2ης Ενότητας (Διοίκηση-Κοινωνική πολιτική) της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών. Η ερώτηση αφορούσε τις «ευθύνες του ΚΚΕ για την διόγκωση του δημοσίου τομέα».

Τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν μιλά για έναν καπιταλιστικό δημόσιο τομέα αλλά για ένα κρατικό τομέα που θα ανήκει σε ένα άλλο κράτος όπου η εργατική τάξη θα είναι στην εξουσία και θα ασκεί σε αυτόν εργατικό έλεγχο μέσα από διάφορες μορφές εργατικής εξουσίας.

Στην συμπληρωματική ερώτηση, που αφορούσε την «πίεση για διόγκωση του δημοσίου τομέα που ασκούσε το ΚΚΕ και ο αριστερός συνδικαλισμός» και η οποία περιλάμβανε και αποστροφές κατά της δημοσιουπαλληλίας του Λένιν από το «Κράτος και Επανάσταση» και του Μάρξ από την «18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη», ο κ. Κουτσούμπας είπε «πολύς Μαρξ και Λένιν πέφτει τελευταία, δεν θα σχολιάσω» και αναφέρθηκε στην συνέχεια στις τεράστιες ελλείψεις σε νοσοκομεία και σχολεία, σημειώνοντας ότι «δημόσιοι υπάλληλοι είναι το απαραίτητο προσωπικό και τα κενά πρέπει να αναπληρωθούν».

Λαφαζάνης: Θέλουμε ένα κράτος που να υπηρετεί τον πολίτη, αυτό όμως δε μπορεί να γίνει με μνημόνια

«Κε Λαφαζάνη μας έχετε λίγο μπερδέψει με αυτά που λέγατε και αυτά που λέτε. Θέλετε δημόσια διοίκηση αστικού κράτους, αξιοκρατικά δομημένου, που να εξυπηρετεί πολίτες και επιχειρήσεις, ή θέλετε μια δημόσια διοίκηση κρατικού κεντρικού σχεδιασμού, που να ποδηγετεί πολίτες και επιχειρήσεις»; ήταν η ερώτηση του Μάκη Γιομπαζολιά στον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτη Λαφαζάνη, για την δημόσια διοίκηση.

«Νομίζω ότι δεν έχω μπερδέψει κανέναν, μπορεί κανείς να διαφωνεί, είναι θεμιτό, αλλά άλλο η διαφωνία και άλλο μπέρδεμα. Θέλουμε ένα κράτος που να υπηρετεί τον πολίτη το λαό και την ανάπτυξη. Και βεβαίως, αυτό το κράτος, σε τελική ανάλυση θα είναι ένα σοσιαλιστικό κράτος. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι και στα σημερινά πλαίσια μέχρι να κάνουμε αυτή τη μετάβαση, δεν αγωνιζόμαστε για τον εκδημοκρατισμό αυτού του κράτους, για τη βελτίωση και την αποδοτικότητά του για την αναβάθμιση της συμμετοχής, μέσα από το ρόλο των δημοσίων υπαλλήλων. Θέλουμε ένα κράτος που δεν θα είναι κομματικό φέουδο, ούτε κράτος πελατειακών σχέσεων, δεν θα είναι ένα κράτος της διαπλοκής, αλωμένο από τα μεγάλα συμφέροντα, κάτι που συμβαίνει επί δεκαετίες στη χώρα μας και πρέπει επιτέλους να βάλουμε τέρμα. Αυτό το κράτος όμως, δε μπορεί να γίνει με μνημόνια.

Καμμένος: Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις σε στρατηγικούς τομείς

«Η βαριά φορολόγηση σταματάει την ανάπτυξη. Οι ΑΝΕΛ πιστεύουν στην ιδιωτική οικονομία και στη χαμηλή φορολόγηση. 34 δις πλούτου των ταμείων της Εθνικής Άμυνας, παλιά στρατόπεδα τα προσφέρουμε προς ενοικίαση για επενδύσεις. Σε αυτές τις επενδύσεις πρέπει να υπάρχουν μηδενικοί φορολογικοί συντελεστές και να βγάλουμε τα 45 δις που είναι έτοιμα να πέσουν στην οικονομία. Με ΣΥΡΙΖΑ μπροστά θα είμαστε η εγγύηση για ιδιωτική οικονομία. Τα νησιά θα έπρεπε να γίνουν ελεύθερες οικονομικές ζώνες», σημείωσε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και προσέθεσε:

«Ο ΕΝΦΙΑ σκοτώνει την οικοδομή. Μεγαλύτερη αποτυχία, και αυτό το χρεώνω στον εαυτό μου, ότι δεν καταφέραμε να καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ», ενώ παράλληλα δήλωσε πως είναι αντίθετος στην υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων σε στρατηγικούς τομείς, επισημαίνοντας πως πρέπει να μείνουν υπό δημόσιο έλεγχο.

Θεοδωράκης: Απαιτείται αξιολόγηση στο Δημόσιο

Ο επικεφαλής του Ποταμιού σε ανάλογη ερώτηση κατά το δεύτερο γύρο των ερωτήσεων απάντησε: «Μπορούμε να μειώσουμε το κράτος στα ρετιρέ της δημόσιας διοίκησης και να το ενισχύσουμε εκεί που το έχει ανάγκη. Το Δημόσιο δεν μπορεί να είναι παιχνίδι με κουτάκια για τα πολιτικά κόμματα. Απαιτείται αξιολόγηση και των δομών που δεν έκανε η ΝΔ».

Σχετικά με τη φορολογική πολιτική προς τις επιχειρήσεις για να υπάρξει ανάπτυξη, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε «ότι κύρια θέση μας είναι πως ανάλογα με τον κόσμο που θα προσλαμβάνει μια επιχείρηση θα είναι και η φορολογία της. Αυτό είναι το πρώτο και δεύτερον αυτή η χώρα, η Ελλάδα, έχει δυνατότητα να εξάγει. Είναι στο κέντρο της Ευρώπης και θα παραμείνει και μπορεί να το κάνει. Να εξάγει».

Γεννηματά:Κανείς δεν μπορεί να μας πει ότι βάλαμε το κομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον της χώρας

Έχουμε την εμπειρία σήμερα και τη γνώση να διαπραγματευτούμε μετά την 7μηνη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Γι αυτό ζητάμε από τον ελληνικό λαό να μας δώσει τη δύναμη να είμαστε ο καταλύτης στις εξελίξεις για να δώσομε λύση στη χώρα.
Στην επόμενη ερώτηση της κ. Τρέμη ότι πολλοί κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ ότι δεν έκλεισε την διαπραγμάτευση για να μην επωμιστεί το πολιτικό κόστος και άφησε το «μουτζούρη» στο ΣΥΡΙΖΑ η κ. Γεννηματά απάντησε:

«Το ΠΑΣΟΚ άκουσε πολλές κατηγορίες, μας είπαν προδότες. Κανείς δεν μπορεί να μας πει ότι βάλαμε το κομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον της χώρας, όπως τα κόμματα που έλεγαν ψέματα, δημαγωγούσαν και έφεραν ένα μνημόνιο 11 δισ. η ΝΔ και ένα μνημόνιο 14 δισ. ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε άλλη ερώτηση του δημοσιογράφου Αντώνη Σρόιτερ σχετικά με το εισαγγελικό πόρισμα που αφορά τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ η κ. Γεννηματά τόνισε ότι είναι στα χέρια του εισαγγελέα που κάνει τις απαραίτητες έρευνες και πρόσθεσε ότι μακάρι και τα άλλα κόμματα να προχωρούσαν στον έλεγχο των οικονομικών τους με τον τρόπο που το έκανε το κόμμα της.
«Δεν έχω στα χέρια μου το πόρισμα. Είναι βέβαιο ότι όλα τα κόμματα έχουν αντίστοιχα προβλήματα. Δεν έχω βγάλει κανένα συμπέρασμα. Όμως με απόλυτη διαφάνεια έχουμε ερευνήσει τα πάντα για αυτό αισθάνομαι σιγουριά. Εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, το ΠΑΣΟΚ δεν δανείστηκε ποτέ χρήματα και να μην τα επιστρέψει, γι’ αυτό μπορούμε να κοιτάμε τον κόσμο στα μάτια», τόνισε η κ. Γεννηματά.