Πότε και για ποιους αναμένεται να ισχύσει αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ

Πότε και για ποιους αναμένεται να ισχύσει αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Τα φορολογικά σενάρια για την επόμενη μέρα των εκλογών. Ποιοι θα πληρώσουν και τι, ανάλογα με το εισόδημά τους.

Σημαντικές αλλαγές αναμένονται στο φορολογικό τοπίο μετά τις εκλογές, καθώς μεταξύ άλλων προβλέπεται αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ και ενιαία φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους και εισοδήματα από ενοίκια. Τα συγκεκριμένα μέτρα θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή τον Οκτώβριο στο πλαίσιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, ενώ στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου θα βρίσκεται και η ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στη νέα φορολογική κλίμακα, η οποία θα ενσωματωθεί και στην κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δηλώνει ότι το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης, που εισπραττόταν μέχρι σήμερα ξεχωριστά, θα επιμερισθεί στους υπόχρεους μέσω της φορολογικής κλίμακας, ξεκινώντας από τα υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Επίσης, αναφέρει ότι έχουν κατατεθεί διάφορα σενάρια όχι μόνο για το ύψος του αφορολόγητου ορίου αλλά και για το ποιοι φορολογούμενοι θα το δικαιούνται.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν έως τώρα, τα φορολογικά σενάρια που εξετάζονται είναι τα εξής:

– Δημιουργία ενιαίας φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Αν και το 3ο μνημόνιο προβλέπει την αύξηση των συντελεστών για τα εισοδήματα από ακίνητα, εξετάζεται να φορολογηθούν με ενιαία κλίμακα. Συγκεκριμένα, το νέο πρόγραμμα που ψήφισε η Βουλή ορίζει ο συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 11% στο 15% και ο υψηλός, για ποσά εισοδημάτων από ακίνητα πάνω από τις 12.000 ευρώ, θα αυξηθεί από το 33% στο 35%.

– Το ύψος του αφορολόγητου ορίου θα ανέρχεται στις 12.000 ευρώ και θα αφορά μόνο όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ. Οι υπόλοιποι θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. Στο σχέδιο που επεξεργάζονται οι δύο πλευρές περιλαμβάνονται πολλά κλιμάκια με χαμηλούς συντελεστές. Στόχος, όπως αναφέρει το στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, είναι το βάρος να μετατοπισθεί από τα μεσαία εισοδήματα στα υψηλότερα.

– Στην περίπτωση που υιοθετηθεί το προηγούμενο σενάριο, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να δώσει ισχυρά κίνητρα για τη χρήση καρτών. Για παράδειγμα, σκοπεύει να κληρώνει κάθε δύο μήνες ή στο τέλος του χρόνου περί τα 10 ακίνητα. Στην κλήρωση θα μπορούν να συμμετάσχουν οι φορολογούμενοι που θα έχουν συγκεντρώσει κάποιον αριθμό αποδείξεων μέσω καρτών, ανάλογα και με το ύψος του εισοδήματός τους. Ταυτόχρονα θα γίνονται κληρώσεις και για άλλα δώρα, όπως αυτοκίνητα, διακοπές κ.λπ. Ωστόσο, δεν έχει απορριφθεί το σενάριο που προβλέπει το αφορολόγητο όριο να«χτίζεται» εξ ολοκλήρου μέσω των αποδείξεων που συγκεντρώνονται μέσω καρτών.

– Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα συνεχίσουν να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και με 33% για εισοδήματα υψηλότερα. Η εισφορά αλληλεγγύης ενδεχομένως να ενσωματωθεί στην κλίμακα. Στην περίπτωση αυτή, θα αυξηθούν οι ανωτέρω συντελεστές φορολόγησης. Διαφορετικά, θα συνεχίσουν να την πληρώνουν κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

– Για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, θεωρείται σχεδόν σίγουρη η κατάργηση των σχετικών διατάξεων που προβλέπουν την αύξησή του στο 23%.

Σε ό,τι αφορά τις ιατρικές δαπάνες θα γίνονται δεκτές από την εφορία μόνο αυτές που αποδεικνύονται μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας και κατ’ επέκταση θα συνεχίσουν να εκπίπτουν από τον φόρο. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη, ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται από το υπουργείο είναι οι ιατρικές δαπάνες να αποδεικνύονται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Οπως προβλέπεται από τη συμφωνία της 14ης Αυγούστου, τα σχετικά νομοθετήματα θα πρέπει να είναι έτοιμα τον Οκτώβριο.

Τεχνικά κλιμάκια και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αξιολογούν τις φοροαπαλλαγές, με στόχο να καταργηθούν οι περισσότερες και να αντικατασταθούν με άμεσες ενισχύσεις στους φορολογούμενους που τις έχουν ανάγκη. Οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα ανέρχονται σε 700 και κοστίζουν στον προϋπολογισμό περί τα 3,6 δισ. ευρώ (μαζί με τις απαλλαγές του ΦΠΑ, που καταργούνται σταδιακά).