Πέντε αποφάσεις της Apple που θα μισούσε ο Στιβ Τζομπς αν ζούσε σήμερα
- 14/09/2015, 20:00
- SHARE
Γιατί ο άνθρωπος που εκτόξευσε την Apple στην κορυφή δεν θα ήταν και τόσο ευχαριστημένος.
Όταν η Apple παρουσίασε το νέο stylus Apple Pencil για το iPad Pro, το κοινό στην εκδήλωση της εταιρείας άρχισε να γελά. Ο λόγος; Είναι γνωστό ότι ο Στιβ Τζομπς μισούσε τα stylus!
Σας παρουσιάζουμε τα πέντε πράγματα που υιοθέτησε η Apple και που ο ίδιος ο Τζομπς δεν θα χώνευε καθόλου αν ζούσε σήμερα.
Stylus
Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ο Τζομπς όταν επανήλθε στην Apple το 1997 ήταν να στείλει στον καλάθι των αχρήστων το Newton, μια συσκευή σαν ταμπλέτα που χρησιμοποιούσε stylus. «Ο θεός μας έδωσε δέκα stylus. Ας μην ανακαλύψουμε άλλο ένα» έλεγε ο Τζομπς. Την προηγούμενη Τετάρτη, η Apple παρουσίασε το Apple Pencil, ένα stylus που συνοδεύει το νέο iPad των 12,9 ιντσών.
Μικρά tablet
Τον Οκτώβριο του 2010, ο Τζομπς εξέφρασε ανοιχτά την περιφρόνησή του για ένα νέο κύμα μικρότερων ταμπλετών που ερχόταν τότε στην αγορά. Χαρακτηριστικά, είπε ότι αυτές οι ταμπλέτες θα έπρεπε να συνοδεύονται από «γυαλόχαρτο, έτσι ώστε να τρίψεις το δάχτυλό σου και να μείνει το ένα τέταρτο απ’ το κανονικό του μέγεθος». Ένα χρόνο μετά από τον θάνατο του Τζομπς, η Apple παρουσίασε το iPad mini, το πλέον ευπώλητο μοντέλο iPad.
Μεγάλα τηλέφωνα
Ο Στιβ Τζομπς χλεύαζε τα μεγάλα τηλέφωνα. Κι όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε αν η Apple θα έκανε ποτέ ένα μεγαλύτερο iPhone για να βελτιώσει την αξιοπιστία της κεραίας, ο Τζομπς γέλασε. Τα τηλέφωνα Galaxy S της Samsung τα αποκαλούσε Hummer, παραπέμποντας στη γνωστή μάρκα SUV. «Κανένας δεν πρόκειται να τα αγοράσει». Ένα χρόνο αφότου πέθανε ο Τζομπς, η Apple παρουσίασε ένα μεγαλύτερο iPhone 5, και ένα ακόμα μεγαλύτερο iPhone 6 και iPhone 6 Plus πέρυσι.
Σχεδιασμός λογισμικού που να μην παραπέμπει στην πραγματική ζωή
Ο Στιβ Τζομπς ήθελε το λογισμικό των iPhone να μιμείται την πραγματική ζωή. Για παράδειγμα, είπε στους σχεδιαστές της Apple να φτιάξουν το δέρμα του iCal έτσι ώστε να παραπέμπει στο αεροπλάνο Gulfstream που διέθετε. Παρόμοια λογική ακολουθείτο στο iBookstore που διέθετε ξύλινα ράφια, και αλλού. Ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Τζομπς, η Apple απέλυσε τον Σκοτ Φόρσταλ που συμμεριζόταν τις σχεδιαστικές προτιμήσεις του Τζομπς. Και το iOS7 που ακολούθησε δεν είχε καμία σχέση με μοτίβα από την πραγματική ζωή.
Φιλανθρωπία
Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ο Τζομπς όταν επέστρεψε στην Apple το 1997 ήταν να τερματίσει τα φιλανθρωπικά προγράμματα της Apple. Ο ίδιος είπε ότι ήθελε να ξανακάνει την Apple κερδοφόρα, αλλά δεν επανέφερε ποτέ τα προγράμματα αυτά, ακόμα κι όταν η Apple παρουσίασε μερικά από τα μεγαλύτερα κέρδη που κατέγραψε ποτέ μια εταιρεία. Όταν ο Τιμ Κουκ ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας το 2011, μία από τις πρώτες ενέργειές του ήταν να επαναφέρει το πρόγραμμα δωρεών της Apple.