Γιατί οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να εφαρμόσει το μνημόνιο ο ΣΥΡΙΖΑ

Γιατί οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να εφαρμόσει το μνημόνιο ο ΣΥΡΙΖΑ
Outgoing Greek Prime Minister Alexis Tsipras waits for Greece's Supreme top Court judge Vassiliki Thanou (not pictured) to arrive after her swearing in ceremony as the country's caretaker Prime Minister, at the prime minister's office at Maximos Mansion in Athens, Greece August 27, 2015. Thanou, the country's first female prime minister, was named the head of a caretaker government to lead the country to elections expected next month, the president's office said on Thursday. REUTERS/Alkis Konstantinidis - RTX1PXZE

Πώς ο «αντιμνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ» προκαλεί πολύ μεγαλύτερους πονοκεφάλους από τον «μνημονιακό».

Την…προτίμησή τους σε κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν σε ανεπίσημες συνομιλίες τους οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Αν και δεν κρύβουν την ανησυχία τους από τα συνεχή «σκαμπανεβάσματα» στους τόνους της προεκλογικής ρητορικής του, ωστόσο, εκτιμούν πως μόνο με συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση δεν θα έμπαινε σε κίνδυνο η εφαρμογή των μέτρων που ψηφίστηκαν με το τρίτο Μνημόνιο. Σε αντίθετη περίπτωση, ο σχηματισμός κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ εκτός, θα μπορούσε να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι αιτιολογούν αυτή την προτίμησή τους ως εξής: εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρώτο κόμμα μετά τις εκλογές, υπάρχει ο κίνδυνος να μην δεχθεί να μπει σε κυβέρνηση συνεργασίας υπό τη ΝΔ. Κατά συνέπεια, ο «μνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ» θα έβρισκε ευκαιρία να ξαναθυμηθεί τον αντιμνημονιακό εαυτό του και να δημιουργεί προβλήματα στην ψήφιση των εφαρμοστικών μέτρων και στην υλοποίησή τους.

Στο ερώτημα πώς είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ να αρνηθεί την υλοποίηση των μέτρων που ο ίδιος ψήφισε ως κυβέρνηση, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απαντούν πως «οι Έλληνες πολιτικοί έχουν μια τρομακτική ευκολία στην αλλαγή γλώσσας, ανάλογα με το εάν είναι ή δεν είναι στην κυβέρνηση».

Ευρωπαίοι και ΔΝΤ «βλέπουν» ως πιο εύκολη τη συμμετοχή της ΝΔ σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, καθώς ο πρόεδρός της δεν έχει απορρίψει τη συνεργασία.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, κλειδί παραμένει το πρόσωπο που θα ηγηθεί μιας τέτοιας κυβέρνησης, καθώς το ενδεχόμενο τεχνοκράτη Πρωθυπουργού φαίνεται πως απορρίπτεται και να προτιμάται πολιτικό πρόσωπο ευρείας αποδοχής.

Τα βαριά μέτρα του φθινοπώρου

Όποιο και να είναι το κυβερνητικό σχήμα, πάντως, το μήνυμα που φέρνει στην Αθήνα από το Eurogroup του Σαββάτου, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης είναι ότι τα επόμενα 3 δισ. ευρώ δεν θα εκταμιευθούν αν δεν υλοποιηθούν όλα τα ορόσημα που προβλέπει το νέο Μνημόνιο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από τον Οκτώβριο πρέπει να έρθει στη Βουλή «Αρμαγεδδών» μέτρων.

Πρώτο και σημαντικότερο, η δεύτερη φάση των μεταρρυθμίσεων του Ασφαλιστικού, που οδηγεί σε μειώσεις συντάξεων, με τη σύνδεση εισφορών- παροχών, με αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ, με την κατάργηση όλων των Φόρων Υπέρ Τρίτων, με ισοδύναμα για τις αποφάσεις του ΣτΕ και πάνω απ’ όλα με την κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Παράλληλα, η νέα κυβέρνηση πρέπει να ψηφίσει τη νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους, στην οποία θα ενσωματωθεί η έκτακτη εισφορά, την αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ όπου χρειαστεί λόγω της επικείμενης αναπροσαρμογής των Τιμών Ζώνης, την αύξηση του φόρου στο εισόδημα από ενοίκια, την αύξηση του φόρου εισοδήματος στους αγρότες, οι οποίοι από 1/10 θα πληρώνουν πιο ακριβά και το πετρέλαιο, την επαναφορά του εισιτηρίου των 5 ευρώ για τα εξωτερικά ιατρεία ή τη λήψη ισοδύναμων, το “κόψιμο” κατά 50% του κονδυλίου για επίδομα θέρμανσης.

Τον Οκτώβριο θα πρέπει να ψηφιστεί, επίσης, το νέο Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο καθώς και τα αναγκαία βήματα για την επέκτασή του στα ειδικά μισθολόγια σε δεύτερη φάση, να τεθεί πλαφόν ως το 2019 στη μισθολογική δαπάνη Δημοσίου, να αυξηθεί η φορολογία στη ναυτιλία, να καταργηθούν φοροαπαλλαγές και εξαιρέσεις για τις επιχειρήσεις.