O βετεράνος της αλ Κάιντα στα χέρια των ΗΠΑ
- 07/10/2013, 15:25
- SHARE
Ποιος είναι ο Λίβυος Αμπού Άνας αλ Λιμπί που αναζητούσαν επί 15 χρόνια οι Αμερικανοί.
Το πραγματικό του όνομα είναι Ναζίχ Αμπντούλ Χαμέντ Ναμπίλ αλ Ρουκάϊ και φέρεται να γεννήθηκε το 1964 στην Λιβύη. Είχε επικηρυχτεί με 5 εκατομμύρια από την Ουάσιγκτον, κατηγορούμενος για συμμετοχή στις βομβιστικές επιθέσεις των αμερικανικών πρεσβειών στην Κένυα και την Τανζανία πριν από 15 χρόνια, οι οποίες στοίχισαν την ζωή σε 224 ανθρώπους.
Σύμφωνα με μαρτυρία μέλους της Αλ Κάιντα κατά την διάρκεια κατάθεσης σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, ο αλ Λίμπι είχε ενεργή συμμετοχή στις επιθέσεις αυτές στην Αφρική. «Ο Μπιν Λάντεν- από το κρησφύγετο του τότε στο Χαρτούμ του Σουδάν, μελέτησε τις φωτογραφίες των πρεσβειών και αποφάσισε σε ποιο σημείο πρέπει να χτυπήσει ο καμικάζι βομβιστής με το παγιδευμένο φορτηγό» είπε ο μάρτυρας, υποστηρίζοντας ότι την «μελέτη» του χώρου και τις φωτογραφίες είχε τραβήξει – μεταξύ άλλων- και ο αλ Λίμπι, ένας έμπιστος στρατιώτης της Αλ Κάιντα που είχε περάσει αρκετό χρόνο στο πλευρό του Λάντεν όταν ήταν στο Σουδάν και αργότερα, στα μέσα της δεκαετίας του 90, στο Αφγανιστάν.
Διαβάστε ακόμη: Επιβεβαιώθηκε η σύλληψη ηγετικού στελέχους της Αλ Κάιντα
Σύμφωνα με τον Τζαμάλ αλ Φαντι- τον πρώτο καταδότη της Αλ Κάιντα που εξελίχθη σε προστατευόμενο μάρτυρα, όλοι στην οργάνωση θεωρούσαν τον Αλ Λίμπι ως τον ειδικό στους υπολογιστές. Ήταν όμως και ο ιχνηλάτης και σχεδιαστής των χειρότερων επιθέσεων κατά αμερικανικών στόχων πριν την 11η Σεπτεμβρίου. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του δικτύου CBS, ο αλ Λίμπι ήταν μεταξύ τριών μελών της Αλ Κάιντα που παρακολουθούσαν από το 1993 το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στο Ναιρόμπι. Είχαν στήσει ένα «σκοτεινό δωμάτιο» στο διαμέρισμα του Χουσείν Κχερχτου, ενός Μαροκινού τρομοκράτη, που χρημάτισε πιλότος του Μπιν Λάντεν και μετέφερε μαχητές για να πολεμήσουν τις δυνάμεις του ΟΗΕ στην Σομαλία.
«Είχαν μετατρέψει το σαλόνι σε σκοτεινό δωμάτιο, βάζοντας κουβέρτες στα παράθυρα και εμφάνιζαν εκεί τις φωτογραφίες», κατέθεσε ο Κχέρχτου, υποστηρίζοντας ότι είχε δει τον αλ Λιμπι με φωτογραφική μηχανή κοντά στην πρεσβεία στο κέντρο του Ναιρόμπι. Μετά την επίθεση ο αλ Λιμπι «χάθηκε». Υιοθέτησε το όνομα Ναζιχ αλ Ραγκι και ταξίδεψε στην Βρετανία όπου έκανε αίτηση και πήρε πολιτικό άσυλο, με το ισχυρισμό ότι τον καταδίωκε το καθεστώς Καντάφι.
Το Λονδίνο «ξύπνησε» όταν ζητήθηκε η συνδρομή της Σκότλαντ Γιαρντ από την Ουάσιγκτον. Το 1999 η αντιτρομοκρατική έκανε έφοδο στο διαμέρισμα του αλ Λιμπι στο Μάντσεστερ, αλλά ο καταζητούμενος είχε κάνει φτερά. Άφησε πίσω του έναν φορητό υπολογιστή, όπου είχε σώσει έγγραφο, γνωστό πλέον ως «Οδηγός Τρομοκρατίας». Γραμμένο στα αραβικά, ήταν ένα πόνημα 180 σελίδων με τον τίτλο «Στρατιωτικές μελέτες στη τζιχάντ κατά των τυράννων». Ο οδηγός αυτός κάλυπτε όλη την τέχνη της τρομοκρατίας, από την παραποίηση εγγράφων, την κωδικοποίηση μηνυμάτων, την εξεύρεση καταφυγίων, δολοφονίες με μαχαίρι ή αιχμηρό αντικείμενο, σχοινί, δηλητήριο και τοξικά ακόμα και με γυμνά χέρια. Μπήκε στην λίστα του FBI, με τους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Διαβάστε επίσης: Η άγνωστη «πολυεθνική» Αλ Σαμπάμπ
Για την σύζυγό του και τον γιό του, ο 49χρονος Αμπου Ανας αλ Λιμπι είναι «αθώος». Μιλώντας στο CNN, η Ουμ Αμπντούλ Ραχμάν υποστήριξε ότι ο συλληφθείς αλ Λιμπι είχε εγκαταλείψει την Αλ Κάιντα από το 1996 και δεν είχε απολύτως καμία σχέση με τις βομβιστικές επιθέσεις στην Αφρική το 1998. «Συμμετείχε στη τζιχάντ στο Αφγανιστάν, παραδέχθηκε η Ουμ, ήταν μέλος της οργάνωσης και ανήκε στην προσωπική ασφάλεια του Μπιν Λάντεν. Αυτό είναι αλήθεια. Αλλά δεν συμμετείχε σε καμία επιχείρηση».
Ο αλ Λιμπι γυρνούσε στο σπίτι τους στην Τρίπολη το πρωί του Σαββάτου, είπε η Ουμ, «όταν μια ομάδα περίπου 10 ανδρών με τέσσερα οχήματα τον αιφνιδίασαν. Μερικοί από αυτούς φορούσαν μάσκες, έμοιαζαν Λίβυοι και μιλούσαν αραβικά με λιβυκή προφορά. Μπορεί να είχαν και Αμερικανούς μαζί τους».
Η Ουάσιγκτον ανέφερε ότι ήταν άνδρες της ομάδας ελίτ του στρατού Delta Force, ότι η αποστολή ήταν εν γνώση της λιβυκής κυβέρνησης και ότι πλέον ο συλληφθείς κρατείται σε «ασφαλή τοποθεσία» εκτός Λιβύης.
Ο αλ Λιμπι- αναφέρει το CNN – ζούσε στη Λιβύη ανοιχτά, χωρίς να κρύβεται για περισσότερο από ένα χρόνο. Σύμφωνα με τη σύζυγο του, πάσχει από ηπατίτιδα C και προσπαθούσε να συντηρήσει την οικογένεια του ζητώντας δουλειά στο υπουργείο Πετρελαίου. Για τον βετεράνο δημοσιογράφο του αμερικανικού καναλιού, Νικ Ρόμπερτσον, η σύλληψη του αλ Λιμπι «ήταν μια εξαιρετικά σημαντική υπόθεση». Παρότι υπάρχουν αναλυτές που αμφισβητούν την συνεχιζόμενη εμπλοκή του αλ Λίμπι στην Αλ Κάιντα, ο Ρόμπερτσον εκτιμά ότι παραμένει «μεγάλος παίκτης» στους κόλπους της οργάνωσης και μάλιστα σε μια περιοχή- κλειδί , την βόρεια Αφρική.
Το βιογραφικό του στο FBI αναφέρει ότι ο αλ Λίμπι εντάχθηκε στην Αλ Κάιντα μετά την ίδρυση της , όταν άρχιζε να κτίζει την παρουσία της στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Οταν ο αρχηγός της Μπιν Λάνετν εγκαταστάθηκε στο Σουδάν, το 1992, ο αλ Λιμπι τον ακολούθησε.
Υπάρχει κενό για τις κινήσεις του μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αναζήτησε καταφύγιο στο Ιράν.
Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι, εκτός από τις κατηγορίες που τον βαραίνουν για τις βομβιστικές επιθέσεις στην Κένυα και την Τανζανία, ο αλ Λιμπι έχει πολλά να πει όχι μόνο για την Αλ Κάιντα, αλλά και για άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, που διατηρούν επαφές μαζί της, αλλά και για εξτρεμιστές που δρουν σε πολλές περιοχές του πλανήτη.