Πώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν χόρεψε πεντοζάλη τις αγορές

Πώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν χόρεψε πεντοζάλη τις αγορές
Alexis Tsipras, Greece's prime minister, speaks to the media following a meeting at the Ministry of Culture, Education and Religious Affairs in Athens, Greece, on Tuesday, June 2, 2015. The brinkmanship over Greece's future intensified after Tsipras said his government submitted a new proposal aimed at breaking the stalemate just as creditors set about finalizing theirs. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg via Getty Images

Η Κίνα ήταν η μεγαλύτερη ανησυχία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σύμφωνα με την ΕΚΤ.

Μόνο πεντοζάλη δεν… χόρεψαν οι αγορές το καλοκαίρι λόγω της Ελλάδας, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που δίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο μηνιαίο δελτίο της για τις εξελίξεις στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.  Συγκεκριμένα η ΕΚΤ σημειώνει ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα στα τέλη Ιουνίου και αρχές Ιουλίου είχαν σε γενικές γραμμές σχετικά ήπιες επιπτώσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Σημειώνεται ότι εκείνη την περίοδο ξεκίνησαν η τραπεζική αργία στην Ελλάδα και η επιβολή των μέτρων περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων (capital controls), ενώ οι διαπραγματεύσεις είχαν πάρει τέτοια τροπή που το σενάριο του Grexit είχε επιστρέψει για τα καλά.

Και μπορεί το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ να σημαίνει σίγουρα μεγάλες απώλειες για τους πιστωτές (και ακόμα μεγαλύτερες για την Ελλάδα), όμως οι αγορές φαίνεται ότι προεξοφλήσει την κρίση, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του δελτίου. Τα spread διευρύνθηκαν οριακά κατά τη διάρκεια των παραπάνω εξελίξεων και γρήγορα επέστρεψαν στα προηγούμενα επίπεδά τους. Μάλιστα, όπως σημειώνει η Κεντρική Τράπεζα, στο αποκορύφωμα της αναταραχής, το μέγιστο που ενισχύθηκαν τα spreads ήταν κατά 35 μονάδες βάσης στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, η ΕΚΤ επισημαίνει πως τα γεγονότα στην Ελλάδα είχαν κάπως εντονότερη επίπτωση στις τιμές των μετοχών, που κατέγραψαν πιο αισθητή υποχώρηση. Μεταξύ 26 Ιουνίου και 7 Ιουλίου ο δείκτης Dow Jones EURO STOXX 50 υποχώρησε περισσότερο από 8%, με τη μεταβλητότητα να ενισχύεται σημαντικά. Επίσης, το ευρώ αποδυναμώθηκε σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο.

Από την άλλη πλευρά, στο δεύτερο μισό του Αυγούστου, προκλήθηκε έντονη αναταραχή στην οικονομία διεθνώς από τις εξελίξεις στην Κίνα. Εξελίξεις που είχαν σημαντικό αντίκτυπο στις αγορές μετοχών και ξένου συναλλάγματος καθώς και στην αντίληψη του κινδύνου. Η υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος, η οποία ξεκίνησε στις 11 Αυγούστου, ακολούθησε μια περίοδο μεγάλης πτώσης των τιμών των κινεζικών μετοχών και μεγάλης ενίσχυσης της παγκόσμιας αβεβαιότητας.

Μάλιστα, η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι έχουν έρθει στην επιφάνεια νέοι κίνδυνοι για τις προοπτικές της ανάπτυξης και του πληθωρισμού ως αποτέλεσμα της πρόσφατης μεταβλητότητας στις χρηματοοικονομικές αγορές. Παράλληλα, η υποτίμηση του νομίσματος της Κίνας σε συνδυασμό με την ταχεία υποχώρηση των τιμών πετρελαίου, θεωρήθηκαν ως ένδειξη ότι οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας αποδυναμώνονται, επιβαρύνοντας τις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές.