Fortune: Τι δεν κάνουν οι ΗΠΑ για την προσφυγική κρίση
- 23/09/2015, 18:27
- SHARE
Οι ΗΠΑ θα έπρεπε να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες, εφόσον φέρουν ευθύνη για την κρίση.
του Ντανιέλ Κόστα
Οι φοβερές εικόνες προσφύγων και μεταναστών από την Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και κάποιες αφρικανικές χώρες να φτάνουν στα ευρωπαϊκά σύνορα και στις ακτές της Ελλάδας και της Ιταλίας έχουν σοκάρει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη.
Είναι αδύνατον να μην νοιώσει κάποιος συμπόνια για όσους εγκαταλείπουν τα κράτη τους, στα οποία μπορούν να χάσουν ανά πάσα στιγμή τη ζωή τους από μια βόμβα ή από έναν ελεύθερο σκοπευτή. Κι εμείς μπορεί να μην έχουμε να πηδήξουμε φράχτες και συρματοπλέγματα, ή να μπούμε σε μια λαστιχένια βάρκα και να περάσουμε απέναντι – αλλά θα το κάναμε αν ήμασταν αντιμέτωποι με τις ίδιες πραγματικότητες.
Το υπάρχον παγκόσμιο πλαίσιο για την προστασία των προσφύγων και τη διαχείριση μικτών μεταναστευτικών ροών δεν έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει πληθυσμούς τόσο ευάλωτους και τέτοιου όγκου. Πώς θα έπρεπε η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες – και ο κόσμος ολόκληρος – να αντιδράσουν απέναντι σε αυτή την πρόκληση;
Οι ΗΠΑ μπορούν και πρέπει να κάνουν περισσότερα.
Η σύγκρουση στη Συρία είναι εν μέρει αποτέλεσμα των αμερικανικών προσπαθειών να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση Άσαντ. Η Αμερική υποτίθεται ότι νοιαζόταν για τις ζωές των Σύριων πολιτών υπό το καθεστώς Άσαντ· θα πρέπει να νοιαστεί και τώρα, εφόσον οι ζωές τους βρίσκονται σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο.
Επίσης, οι ΗΠΑ φέρουν ευθύνη για την κρίση επειδή οι στρατιωτικές τους επεμβάσεις διέλυσαν τις κρατικές δομές σε Αφγανιστάν και Ιράκ – δύο άλλες χώρες προέλευσης των αιτούντων ασύλου – καθώς και στη Λιβύη, όπου οι αμερικανικές επιδρομές δημιούργησαν μια περιοχή λαθρεμπορίου και εμπορίας ανθρώπων.
Μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ έχουν δώσει περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια για τις προσπάθειες ανακούφισης των προσφύγων αλλά έχουν δεχτεί μόλις 1.500 Σύριους πρόσφυγες, έχοντας παραχωρήσει προσωρινή άδεια παραμονής σε άλλους 2.600 που βρίσκονται ήδη στη χώρα.
Πρόσφατα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ανακοίνωσε ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια η κυβέρνηση Ομπάμα θα αυξήσει τον αριθμό προσφύγων που η Αμερική δέχεται ετησίως: το 2016, το τρέχον όριο των 70.000 προσφύγων θα αυξηθεί στους 85.000, και το 2017 θα αυξηθεί περαιτέρω στους 100.000. Αυτή είναι μια αξιέπαινη πρωτοβουλία, αλλά ο αριθμός των Σύριων προσφύγων στις ΗΠΑ παραμένει σαφώς χαμηλότερος από τον αντίστοιχο στην Ευρώπη, παρόλο που οι ΗΠΑ έχουν περίπου τον ίδιο πληθυσμό με εκείνον της Ευρώπης. Δυστυχώς, το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους Κογκρέσο δεν φαίνεται διατεθειμένο να εγκρίνει τους απαραίτητους πόρους για να αυξηθεί αυτός ο αριθμός.
Όλος ο πλανήτης πρέπει να φανεί γενναιόδωρος βραχυπρόθεσμα, δεχόμενος πρόσφυγες και αυξάνοντας την ξένη βοήθεια. Μακροπρόθεσμα, οι πολίτες όλων των χωρών πρέπει να απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις τους να καταβάλλουν εντατικές προσπάθειες για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στη Συρία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, επιλύοντας πολιτικά τις συγκρούσεις. Αλλιώς, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να εγκαταλείπουν αυτές τις ζώνες πολέμου, και θα παραμένει αδύνατη η επίλυση του προβλήματος στο εγγύς μέλλον.
Πηγή: fortune.com