«Ανώμαλη προσγείωση» για το ελληνικό χρέος από τον Κλάους Ρέγκλινγκ
- 01/10/2015, 21:06
- SHARE
Ο επικεφαλής του ESM θεωρεί ότι μια μεγάλη μείωση χρέους δεν θα φέρει απαραίτητα και ανάκαμψη τη οικονομίας.
Η Ελλάδα επωφελείται ήδη από τους όρους δανειοδότησης, οι οποίοι είναι οι πλέον ευνοϊκοί «στην παγκόσμια ιστορία», δήλωσε στους Financial Times ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας ότι μια μεγάλη μείωση χρέους δεν είναι απαραίτητη για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης επιχείρησε να «προσγειώσει» τις ελληνικές προσδοκίες σημειώνοντας ότι καθώς οι δύο πλευρές ετοιμάζονται να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις για το χρέος οι διαφορές τους έχουν μειωθεί αισθητά. «Νομίζω ότι τώρα υπάρχει μεγάλη σύγκλιση. Η ελληνική κυβέρνηση συνειδητοποιεί ότι δεν θα υπάρξει ονομαστικό κούρεμα χρέους -και για καλούς λόγους».
Παρότι ο κ. Ρέγκλινκ συμφωνεί ότι η συμφωνία του Ιουλίου θα οδηγήσει σε κάποιας μορφής ελάφρυνση χρέους, έχει επανειλημμένα αρνηθεί την ανάγκη για μεγάλης κλίμακας απομείωσης.
Το επιχείρημά του είναι ότι το χρέος της Ελλάδας πρέπει να μετρηθεί με το πόσα η Αθήνα θα πρέπει να πληρώνει σε ετήσια βάση, αντί για το συνολικό μέγεθος του χρέους ως προς το ΑΕΠ, θεωρώντας ότι οι ιδιώτες επενδυτές, που εν τέλει θα πρέπει να αντικαταστήσουν τους επίσημους δανειστές, ενδιαφέρονται περισσότερο για αυτές τις ροές πληρωμών αντί για το συνολικό ύψος του χρέους.
«Υπερβολικό το ΔΝΤ»
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε υπερβολική την τοποθέτηση του ΔΝΤ υπέρ μίας επιμήκυνσης των ωριμάνσεων κατά δεκαετίες με περιόδους χάριτος. «Μου φαίνεται λίγο υπερβολικό», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, αναφερόμενος σε ανάλυση του ΔΝΤ που υποστηρίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται επιμήκυνση των ωριμάνσεων με περίοδο χάριτος 30 ετών.
«Κάποιος μπορεί να το εξετάσει αυτό, αλλά δεν μου φαίνεται απαραίτητο να είναι τόσο μεγάλη η περίοδος» σημείωσε. «Και πολλές μεταβλητές αλλάζουν συνέχεια, συμπεριλαμβανομένων των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη, η οποία είναι φυσικά εξαρτάται και από το πόσο γρήγορα εφαρμόζονται τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων» αναφέρει.
Ο επικεφαλής του ESM εκτιμά τέλος ότι ο Αλέξης Τσίπρας «τώρα έχει μια ξεκάθαρη εντολή να εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις» ενώ αφήνει αιχμές κατά του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος «είχε τόσες περίεργες ιδέες και δεν νομίζω ότι θέλω να κάνω σχόλιο για συγκεκριμένα σημεία».