Πώς το προσφυγικό πλήττει την κρουαζιέρα
- 04/10/2015, 20:00
- SHARE
Η προσφυγική κρίση δημιουργεί προβλήματα στην αγορά κρουαζιέρας.
του Φιλ Γουάμπα
Η Carnival, η μεγαλύτερη εταιρεία κρουαζιέρας στον κόσμο, επισημαίνει ότι η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη θα πλήξει την αγορά κρουαζιέρας, κάνοντας δυσκολότερη την τιμολόγηση των υπηρεσιών για το 2016. Η Carnival Corp χαρακτήρισε την κρίση των προσφύγων στην Ευρώπη ως έναν παράγοντα που αποτελεί πρόκληση για την αγορά κρουαζιέρας.
Μιλώντας σε αναλυτές της Wall Street, ο διευθύνων σύμβουλος της Carnival Άρνολντ Ντόναλντ είπε ότι η προσφυγική κρίση – με τους χιλιάδες ανθρώπους που προσπαθούν να μεταβούν στην Ευρώπη από τις ζώνες πολέμου της Μέσης Ανατολής – συνιστά ένα πρόβλημα για τον κλάδο. Συγκεκριμένα, καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την πρόβλεψη της ζήτησης για τις κρουαζιέρες εκεί, καθώς και τον ορισμό των τιμών για το επόμενο έτος.
Ο CEO της Carnival χαρακτήρισε την κατάσταση «έντονη» και επεσήμανε ότι «έχει πλήξει όλο τον ταξιδιωτικό κλάδο και όχι μόνο την κρουαζιέρα». Η εταιρεία, στην οποία ανήκουν τα γνωστά brands Costa Cruises και AIDA, διαθέτει περίπου 28% της δυναμικότητας επιβατών της στην περιοχή της Ευρώπης και της Μεσογείου. Εκεί, η κρουαζιέρα είναι σαφώς μικρότερο κομμάτι του ταξιδιωτικού κλάδου σε σχέση με τη Βόρεια Αμερική και την Καραϊβική. Επίσης, η Carnival αντιμετώπισε προβλήματα με τις δραστηριότητές της στην Ευρώπη μετά τη βύθιση του Costa Concordia στις αρχές του 2012 και τον θάνατο 32 ανθρώπων.
«Συνολικά, η ηπειρωτική Ευρώπη παρουσιάζει τις περισσότερες προκλήσεις» δηλώνει ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Ντέιβιντ Μπερνστάιν. «Αν σκεφτείτε τις οικονομικές δυσκολίες και τα γεωπολιτικά ζητήματα, μαζί με την αυξανόμενη ανησυχία γύρω από το προσφυγικό πρόβλημα, τότε καθίσταται σαφές ότι η τιμολόγηση για το 2016 θα είναι πολύ δύσκολη».
Σε παγκόσμιο επίπεδο, πάντως, τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα για την εταιρεία, καθώς οι προ-κρατήσεις για το πρώτο μισό του 2016 είναι σαφώς περισσότερες από τις αντίστοιχες πέρυσι.
Η Ευρώπη, εντωμεταξύ, συνεχίζει να αντιμετωπίζει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση εδώ και δεκαετίες, με τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να προσπαθούν να βρουν τρόπο διαμοιρασμού 120.000 προσφύγων μεταξύ τους.