Οι επώδυνες προβλέψεις του Μνημονίου στο προσχέδιο του προϋπολογισμού
- 05/10/2015, 13:18
- SHARE
Τι θα προβλέπει το προσχέδιο σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Επώδυνο χαρακτηρίζει το πρακτορείο Reuters το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2016 που θα κατατεθεί σήμερα Δευτέρα σε μια προσπάθεια ικανοποίησης των όρων των δανειστών. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το δημοσίευμα, θα προβλέπει παραμονή της οικονομίας σε ύφεση του χρόνου και επιστροφή στην ανάπτυξη το 2017, σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις του μνημονίου.
«Μετά από επτά μήνες έντονων διαπραγματεύσεων, η Αθήνα συμφώνησε τον Ιούλιο να προχωρήσει σε μια σειρά περικοπών δαπανών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων με αντάλλαγμα ένα νέο – τρίτο πακέτο διάσωσης 86 δις. ευρώ που θα της επέτρεπαν την παραμονή της στην ευρωζώνη. Παρότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την αισιοδοξία τους πως η ύφεση φέτος θα είναι ηπιότερη της αρχικά αναμενόμενης λόγω της αύξησης των τουριστικών εσόδων και των καλύτερων των εκτιμήσεων στοιχείων α’ εξαμήνου, όποια αλλαγή στις οικονομικές εκτιμήσεις θα έρθει αργότερα».
Η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,3% το 2015, ενώ η ύφεση θα συνεχιστεί περιοριζόμενη στο 0,5% το 2016. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί στο 196% του ΑΕΠ το 2015, ενώ θα κορυφωθεί το 2016 αγγίζοντας το 201% του ΑΕΠ περιλαμβανόμενων των νέων δανείων.
«Οι βασικοί στόχοι του προϋπολογισμού δεν θα διαφέρουν από τις προβλέψεις του μνημονίου», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών στο Reuters.
«Οι εκτιμήσεις μας δείχνουν ρηχότερη ύφεση φέτος και αυτό θα αποτυπωθεί στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή το Νοέμβριο, μετά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.
Επιπλέον, κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο πρακτορείο πως ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα στη Βουλή πως η Ελλάδα θα τηρήσει το μνημόνιο, θα καταπολεμήσει την διαφθορά και θα μεταρρυθμίσει το κράτος. Ωστόσο, ο Τσίπρας θα αναφερθεί επίσης και στις λεγόμενες “γκρίζες ζώνες” όπου ο ίδιος θεωρεί πως μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους και εναλλακτικά μέτρα με τον ίδιο δημοσιονομικό αντίκτυπο.