Τα σημάδια που αποδεικνύουν πως η θέση εργασίας δεν είναι για εσάς

Τα σημάδια που αποδεικνύουν πως η θέση εργασίας δεν είναι για εσάς

Γιατί κάποιες φορές πρέπει να λέτε "όχι" όταν σας κάνουν μια πρόταση για δουλειά.

Όταν ακούμε τον όρο κακή ή λανθασμένη πρόσληψη σκεφτόμαστε συνήθως τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η πρόσληψη αυτή στην επιχείρηση. Λίγοι, όμως, έχουν σκεφτεί ποια είναι η επίδραση στο ίδιο το άτομο.

Μπορεί μια λάθος πρόσληψη να στοιχίσει χρόνο και χρήμα για την εταιρεία, αλλά εξίσου σημαντικές είναι οι επιπτώσεις και για τον/την προσληφθείσα αφού μπορεί να χάσει τη δουλειά του σύντομα, μπορεί να χαλάσει η φήμη του, να ζημιωθούν οι μελλοντικές του επιλογές ή ακόμα και να αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα αν αναγκαστούν να φύγουν απ’ την εργασία.

Για να αποφευχθούν οι κακές προσλήψεις, οι υποψήφιοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν κάνουν αιτήσεις για δουλειές. Θα πρέπει να επικεντρωθούν μόνο στους ρόλους και στις εταιρείες που μοιράζονται τους ίδιους στόχους και αξίες, ώστε να δημιουργήσουν ισχυρούς δεσμούς και να αποφύγουν εκείνο το περιβάλλον που προμηνύει μια «σύντομη παραμονή» στην εταιρεία.

Είναι αρκετά εύκολο να αναγνωρίσετε αυτές τις εταιρείες που θα είναι κακές για εσάς, αρκεί να προσέξετε τα παρακάτω σημάδια.

  1. Δεν ταιριάζετε με το μοντέλο ηγεσίας του διευθυντή σας

Η σχέση σας με το μελλοντικό σας αφεντικό μπορεί να «φτιάξει» ή να «χαλάσει» την απόδοση σας στη δουλειά.

Σύμφωνα με έρευνα του Gallup, περίπου το 50% των εργαζομένων που έχουν αφήσει μια δουλειά είναι για να «ξεφύγουν» από κάποιον μάνατζερ. Αυτό αποδεικνύει πως η σχέση σας με το αφεντικό σας είναι πρωταρχικός παράγοντας για να αποφασίσετε αν δε θα δεχτείτε ή όχι μια πρόταση απασχόλησης  και αν θα είστε μια «καλή» ή «κακή πρόσληψη».

Αν δείτε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης πως υπάρχουν έντονες διαφορές αναφορικά με την επιχειρηματική ηθική, τους κώδικες δεοντολογίας, την εταιρική κοινωνική ευθύνη, την αυτονομία των εργαζομένων, την ειλικρίνεια και την διαφάνεια και τις μεθόδους της εργασίας, υπάρχουν πολλές πιθανότητες αυτή η δουλειά να μην είναι τελικά η καλύτερη για εσάς.

Να θυμάστε πάντα πως η σχέση που έχετε με την εταιρεία και τα άτομα της είναι αυτή που θα καθορίσει την πορεία σας.

  1. Η θέση έχει υψηλό turnover rate (Αναλογία Παραιτήσεων)

Μια αναλογία παραιτήσεων πάνω απ’ τον μέσο όρο θα μπορούσε να είναι αιτία ανησυχίας, γιατί ενδεχομένως υπονοεί ένα τοξικό περιβάλλον στο οποίο οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ένα υψηλό turnover rate, όμως, από μόνο του δεν σημαίνει απαραίτητα ένα «τοξικό χώρο εργασίας», μπορεί να δείχνει μια δυναμική κουλτούρα που προσελκύει τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ένα πιο παροδικό και πειραματικό στάδιο της σταδιοδρομίας τους.

Γι αυτό όταν ψάχνετε για εργασία, επικεντρωθείτε λιγότερο στο συνολικό turnover και περισσότερο στο πόσα άτομα αποχωρούν απ’ τη θέση εργασίας για την οποία κάνετε αίτηση.

Αν δείτε πως κάποιος ρόλος έχει υπερβολικά υψηλό ποσοστό παραιτήσεων, θα πρέπει να διερευνήσετε γιατί το ποσοστό αυτό είναι τόσο υψηλό πριν αποφασίσετε εάν η θέση είναι κατάλληλη για εσάς ή όχι.

  1. Η εταιρεία φαίνεται να έχει έναν αποδιοργανωμένο, χαοτικό τρόπο προσλήψεων

Μια χαοτική διαδικασία πρόσληψης είναι συχνά το σημάδι μεγαλύτερων οργανωτικών προβλημάτων. Σκεφτείτε το: αν η διαδικασία πρόσληψης δεν λειτουργεί καλά, δεν θα δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό εργατικό δυναμικό. Αυτή η αποδιοργανωμένη διαδικασία πρόσληψης την οποία μπορεί να αντιμετωπίσετε ίσως είναι μια αντανάκλαση της μη σωστής λειτουργίας της εταιρείας.

Άλλα σημάδια που μπορεί να προμηνύουν μια «κακή πρόσληψη» είναι:

  • έλλειψη σαφούς περιγραφής εργασίας
  • έλλειψη σαφών στόχων για τον ρόλο της θέσης
  • απουσία βασικών ενδιαφερομένων από τη διαδικασία της συνέντευξης
  • άσκοπες συνεντεύξεις

Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά σημάδια. Για κάποιους ανθρώπους μπορεί αυτές διαδικασίες να μην αποτελούν απαραίτητο στοιχείο, αλλά να είναι απλά «τυπικές».