Τσίπρας: Αυτή θα είναι η τετραετία εξόδου από την κρίση
- 08/10/2015, 02:35
- SHARE
«Αυτή η Βουλή, κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετίας, παρά τις μεγάλες και πραγματικές δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, μπορεί και θα είναι η τετραετία εξόδου από την κρίση και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας την τριήμερη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή μπορεί να είναι η τετραετία που θα χαρακτηριστεί από βαθιές αλλαγές και ρήξεις, που έχει ανάγκη και το πολιτικό σύστημα και η ελληνική κοινωνία.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι πρώτος στόχος είναι εντός του επόμενου μήνα να έχει λήξει η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να έχει ανοίξει επιτέλους η κρίσιμη συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους. «Έτσι θα πληρωθούν οι προϋποθέσεις ώστε να επιστρέψουμε μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016 σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», είπε ο πρωθυπουργός και με τις κατάλληλες αλλαγές, προσέθεσε, να πετύχουμε και την εμπιστοσύνη των επενδυτών ώστε στις αρχές του 2017 να ανακτήσουμε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές δανεισμού.
Ο κ. Τσίπρας διαπίστωσε ότι κατά τις προγραμματικές δηλώσεις, η ΝΔ, αντί να κάνει εποικοδομητική κριτική, να προτείνει εναλλακτικές λύσεις ή να προτάξει μια άλλη στρατηγική, χρησιμοποίησε τη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων ως αρένα του εσωκομματικού αγώνα. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μεγάλες μάχες που έχει μπροστά της η κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι προσδοκά ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες για συμπόρευση για τους αγώνες αλλά αν κόμματα της αντιπολίτευσης εξακολουθούν να παίζουν την ουρά της ΝΔ ,κακό του κεφαλιού τους.
«Περίμενα από την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει εποικοδομητική κριτική, να προτείνει εναλλακτικές λύσεις ή να προτάξει μια άλλη στρατηγική. Φαίνεται ότι η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων χρησιμοποιήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση ως αρένα εσωκομματικού αγώνα», είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε πως οι ίδιοι άνθρωποι που την περίοδο της σκληρής διαπραγμάτευσης παρακαλούσαν τους δανειστές να μην υποχωρήσουν σε καμία από τις απαιτήσεις τους, που έκαναν εκστρατεία υπέρ του «Ναι» και υποστήριζαν μια συμφωνία πολύ σκληρότερη και χωρίς καμία προοπτική για την ελληνική οικονομία, που προσφάτως έλεγαν ότι τα Μνημόνια είναι ευλογία για τον τόπο, δίνουν σήμερα ρεσιτάλ υποκρισίας. Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι κατά τη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων η ΝΔ δεν είπε ποιο είναι το δικό της σχέδιο για την έξοδο από την κρίση και ποιο το στρατηγικό της όραμα. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε για ιδιοτέλεια τη ΝΔ και προέβλεψε ότι με αυτή την τακτική ούτε αυτή αλλά ούτε και την επόμενη τετραετία θα δει εξουσία με όποιον αρχηγό.
Ανέφερε, επίσης, ότι η ΝΔ ασκεί στην κυβέρνηση κριτική για το ασφαλιστικό αν και ευθύνεται η ίδια για τη σημερινή εικόνα των ασφαλιστικών ταμείων μετά το καταστροφικό PSI και με την υλοποίηση μιας πολιτικής που συρρίκνωσε την ελληνική οικονομία κατά 25% και εκτίναξε την ανεργία στο 27%. Ο κ. Τσίπρας σχολιάζοντας την κριτική που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση και τον ισχυρισμό ότι η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης προέκυψε από τα capital control, κατήγγειλε ότι η ΝΔ δεν λέει κουβέντα για το γεγονός ότι δαπανήθηκαν περισσότερα από 40 δισ. για τις ελληνικές τράπεζες χωρίς να έχει αγγίξει το πρόβλημα με τα «κόκκινα» δάνεια.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης και υπογράμμισε: «Περίμενα, λοιπόν, ότι σε αυτά τα μέτωπα οι αυτοαποκαλούμενες προοδευτικές δυνάμεις θα ανταποκρίνονταν στο κάλεσμα για συμπόρευση, ώστε να δώσουμε από κοινού αυτούς τους αγώνες. Αντ’ αυτού εξακολουθούν να παίζουν την ουρά της Νέας Δημοκρατίας».
«Οι δυνάμεις της πραγματικής Ευρώπης, της καλής Ευρώπης δεν είστε εσείς. Αλλά είμαστε εμείς που πήραμε τη δύσκολη απόφαση και δώσαμε τη δύσκολη μάχη να ανοίξουμε ρωγμές και να αναδείξουμε την προοπτική μιας εναλλακτικής πορείας στην Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως σήμερα η ΝΔ έχει έλλειμμα στρατηγικής.
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη μάχη για το χρέος, είπε ότι είναι αυτή η κυβέρνηση που κατάφερε να ανοίξει το θέμα χρέους για το οποίο ο κ. Σαμαράς ζητούσε πιστοποιητικό βιωσιμότητας από την κ. Μέρκελ. Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι «σήμερα διεθνείς οργανισμοί και μεγάλοι ηγέτες, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρ. Ολάντ άνοιξε το θέμα του χρέους και είπε ότι είναι υποχρέωση της Ευρώπης να το αντιμετωπίσει».
Είπε ακόμη ότι πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης ήταν να αναδείξει την ανθρωπιστική κρίση που δημιουργήθηκε στη χώρα και αυτή την αλήθεια την ανέδειξε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και βρήκε συμπαραστάτες σε αυτό.
Για τη διαπραγμάτευση που προηγήθηκε, ο κ. Τσίπρας είπε πως η ηγεσία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προσδοκούσε να αποτύχει η προσπάθεια της κυβέρνησης, γιατί «μοναδικό άγχος ήταν η πολιτική τους δικαίωση για την καταστροφή στον πολιτικό λαό. Αυτή όμως δεν είναι στάση ευθύνης απέναντι στη χώρα, στην κοινωνία και απέναντι στον ελληνικό λαό».
«Βάζουμε πράγματι τα χέρια να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά και είμαστε περήφανοι γιατί οι αριστερές δυνάμεις έχουν νόημα όχι μόνο όταν καταγγέλλουν αλλά προσπαθώντας να αλλάξουν τα πράγματα στην πρώτη γραμμή της μάχης», είπε ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε ότι τα κάστανα είναι οι αμαρτίες των προηγούμενων κυβερνήσεων που η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να συμμαζέψει.
Για την κριτική που ασκήθηκε «για μια υποτιθέμενη υποβάθμιση της εξωτερικής πολιτικής», ο πρωθυπουργός είπε: «Αν για κάτι δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς την ελληνική κυβέρνηση σήμερα είναι η απουσία σχεδίου και κινητοποίησης για την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας και της επίλυσης των διεθνών προβλημάτων στα οποία εμπλέκεται». Ανέφερε, επίσης, πως η Κυβέρνηση είναι η πρώτη εδώ και αρκετά χρόνια που έχει καταφέρει να οικοδομήσει στέρεες συμμαχίες και στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής.
«Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση και τους διεθνείς οργανισμούς», είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως ο μόνος δρόμος όμως για να ισχυροποιήσουμε πραγματικά τη θέση της χώρας μας στο διεθνές περιβάλλον είναι να καταφέρουμε να βάλουμε ένα τέλος στη μνημονιακή επιτροπεία.
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες, είπε ότι μετά από τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις κανείς δεν έχει στο τσεπάκι του την κυβέρνηση. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έρχεται με τάσεις ρεβανσισμού, αλλά θέλει να βάλει τάξη και να καθιερώσει κανόνες ισονομίας και προσκάλεσε τα κόμματα να ψηφίσουν μαζί το νομοσχέδιο.