Οι χώρες που οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς τους
- 08/10/2015, 15:10
- SHARE
Δείτε σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα.
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δημοσιοποίησε πρόσφατα την Έρευνα για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα. Στο πλαίσιο αυτής, δεν εξετάστηκε μόνο η οικονομική ευρωστία των 34 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, αλλά και ενδιαφέρουσες παράμετροι όπως η εμπιστοσύνη που τρέφουν οι πολίτες προς τους πολιτικούς και την πολιτική.
Η ερώτηση της δημοσκοπικής έρευνας ήταν «Πώς αξιολογείτε τα ηθικά πρότυπα των πολιτικών στη χώρα σας;» και στην κλίμακα των απαντήσεων το 7 ήταν η υψηλότερη βαθμολογία και το 1 η χαμηλότερη.
Αυτές είναι, λοιπόν, οι χώρες που οι πολίτες εμπιστεύονται λιγότερο τους πολιτικούς:
13. Τουρκία
Αξιολόγηση: 3,1
Οι Τούρκοι πολιτικοί είναι διάσημοι τόσο για το ξύλο που πέφτει στο κοινοβούλιο, όσο και για τις υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονται.
12. Πορτογαλία
Αξιολόγηση: 3
Τον τελευταίο χρόνο, ένα σκάνδαλο διαφθοράς οδήγησε στην παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Miguel Macedo.
11. Ισραήλ
Αξιολόγηση: 2,8
Η δυσπιστία των πολιτών απέναντι στους πολιτικούς πηγάζει από την πεποίθηση δεκαετιών ότι το κράτος λειτουργεί με νεποτισμό. Σύμφωνα σχετική έρευνα, πάνω από το 80% των πολιτών πιστεύει πως οι προσωπικές επαφές είναι σημαντικές ή πολύ σημαντικές για να γίνουν πράγματα στο δημόσιο τομέα.
10. Νότια Κορέα
Αξιολόγηση: 2,4
Οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο πολιτικό σύστημα λόγω των σκανδάλων εκτεταμένης διαφθοράς που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.
9. Πολωνία
Αξιολόγηση: 2,4
Η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά τα τελευταία χρόνια για να παταχθεί η εκτεταμένη διαφθορά στο δημόσιο μέσα από ένα συνδυασμό δράσεων επιβολής του νόμου και πολιτικής βούλησης. Παρόλα αυτά, οι Πολωνοί δεν έχουν πειστεί ακόμη.
8. Ελλάδα
Αξιολόγηση: 2,3
Οι πολίτες δεν έχουν ακόμη πειστεί για το αν οι πολιτικοί είναι σε θέση να εξασφαλίσουν μια καλύτερη συμφωνία για την χώρα.
7. Ουγγαρία
Αξιολόγηση: 2,2
Το κυβερνών κόμμα έχασε την εμπιστοσύνη των πολιτών όταν η ΕΕ ανέστειλε τις πληρωμές προς τη χώρα λόγω υποψιών για διαφθορά κατά την ανάθεση συμβάσεων.
6. Μεξικό
Αξιολόγηση: 2,2
Το σκάνδαλο γύρω από τους 43 φοιτητές που εξαφανίστηκαν τη νύχτα της 26ης Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους καταδεικνύει γιατί οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους πολιτικούς.
5. Ισπανία
Αξιολόγηση: 2,2
Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα έχει εμπλακεί σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς που αφορά σε συμβάσεις 250 εκατομμυρίων ευρώ.
4. Σλοβακία
Αξιολόγηση: 2,1
Η δωροδοκία εξακολουθεί να θεωρείται συνήθης πρακτικής εντός της κυβέρνησης και κατατάσσει τη χώρα σε μία από τις χειρότερες θέσεις στην αξιολόγηση του ΟΟΣΑ.
3. Σλοβενία
Αξιολόγηση: 1,9
Η κακοδιαχείριση των δημόσιων δαπανών και η εκτεταμένη διαφθορά εξακολουθεί να προκαλεί ζημιές και να απειλεί τη νομισματική ελευθερία.
2. Τσεχία
Αξιολόγηση: 1,7
Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται καθόλου πια την κυβέρνηση, ενώ την κατηγορούν για την εκτεταμένη διαφθορά, τη δωροδοκία και τις παράτυπες επιχειρηματικές σχέσεις.
1. Ιταλία
Αξιολόγηση: 1,7
Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα ροζ σκάνδαλα και τα σκάνδαλο διαφθοράς που κυριαρχούσαν στην κυριαρχήσει ιταλική πολιτική σκηνή για δεκαετίες.