Γιατί η πρόταση των Ευρωπαίων για το χρέος δεν αρκεί

Γιατί η πρόταση των Ευρωπαίων για το χρέος δεν αρκεί
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (R) walks past his German counterpart Wolfgang Schaeuble (L) at the start of a euro zone finance ministers meeting in Brussels, Belgium, August 14, 2015. Euro zone finance ministers will discuss whether to agree a third bailout package for Greece on Friday at their meeting in Brussels after the Greek parliament voted to approve the terms. REUTERS/Francois Lenoir - RTX1O9M4

Τι θα σημάνει το πλαφόν του 15% του ΑΕΠ για την ετήσια εξυπηρέτηση του χρέους χωρίς τα μέτρα που προτείνει και το ΔΝΤ.

Μετά τις διαρροές ανωνύμων κύκλων της Ε.Ε., ο επικεφαλής του Eurogroup μιλά πλέον ανοιχτά για το τι ακριβώς εννοούν οι Ευρωπαίοι όταν μιλούν για ελάφρυνση χρέους.

Έχοντας απορρίψει το κούρεμα, οι Ευρωπαίοι προβάλουν ως λύση μια ρύθμιση που θα κάνει το χρέος «εξυπηρετήσιμο», θα διασφαλίζει δηλαδή ότι οι δαπάνες που απαιτούνται για την εξυπηρέτησή του δεν «στραγγαλίζουν» την υπόλοιπη οικονομία.

Έτσι, όπως αποκάλυψε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, η πρόταση που βάζουν στο τραπέζι οι Ευρωπαίοι είναι να μπει ένα «πλαφόν» στις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους που δεν θα μπορούν να ξεπεράσουν το 15% του ΑΕΠ ετησίως ή τα 30 δισ. ευρώ στην περίπτωση της Ελλάδας. Μάλιστα, ο ίδιος θεωρεί ότι οι ανάγκες της χώρας φουσκώνουν μετά από 15 χρόνια, άρα είναι πολύ νωρίς για να ανοίξει η συζήτηση για ελάφρυνση χρέους.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μέτρο «φούσκα», που δεν συνιστά φάρμακο, αλλά μάλλον ασπιρίνη για την ελληνική ασθένεια.

Κι αυτό γιατί εάν το συγκεκριμένο μέτρο δεν συνδυαστεί με άλλες δράσεις όπως γενναίες μειώσεις επιτοκίων, μεγάλη επιμήκυνση στις λήξεις των δανείων της τάξεως των 70 ετών και μεγάλη περίοδο χάριτος, τουλάχιστον 30 ετών, δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα.

Η Αθήνα έως το 2021 -και λόγω της περιόδου χάριτος, που έχει λάβει από το προηγούμενο πρόγραμμα- δεν έχει πληρωμές που να υπερβαίνουν τα 18 δισ. ευρώ ή το 10% του ΑΕΠ ετησίως.

Η μόνη χρονιά που οι δαπάνες για την αποπληρωμή χρέους υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ είναι το 2022, που φθάνουν στα 33,3 δισ., ενώ δύσκολες είναι και οι δύο επόμενες χρονιές, το 2023 και 2024 με δαπάνη κοντά στα 30 δισ. και 24,5 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.

Από εκεί και πέρα και έως το 2030 η ετήσια δαπάνη για την εξυπηρέτηση του χρέους δεν ξεπερνά τα 16 με 18 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια, η συγκεκριμένη ρύθμιση (δηλ. το πλαφόν του 15%) θεωρείται δώρον άδωρον.

Ήδη, το ΔΝΤ αντέδρασε με επιφύλαξη στις προθέσεις των Ευρωπαίων, με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος και μέχρι πριν ένα χρόνο υπεύθυνο για το ελληνικό πρόγραμμα, Πολ Τόμσεν, να τονίζει πως εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν να μιλήσουν μόνο για επιμήκυνση αυτή θα πρέπει να είναι «πολύ μεγάλη», ενώ ανεπισήμως το Ταμείο συνεχίζει να διαμηνύει πως το μέτρο δεν αποτελεί απάντηση στο ελληνικό πρόβλημα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ το χρέος το 2016 θα εκτιναχθεί στο 200% του ΑΕΠ, δηλαδή κοντά στα 390 δισ. ευρώ , ενώ το 2022 θα βρίσκεται ακόμη στο εξωπραγματικό 170%, όταν ο στόχος του προγράμματος ήταν να βρίσκεται στο 110% και η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει έως το 2030, 291 δισ. ευρώ σε τοκοχρεολύσια.