Πώς θα γίνει η Αιγιλεία το ελληνικό «θερινό Νταβός»
- 18/10/2015, 16:18
- SHARE
Διευκρινήσεις έδωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας - Το σχέδιο της κυβέρνησης.
Στο Mega μίλησε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας αποκαλύπτοντας ότι στο νησί Αιγιλεία απέναντι από τα Στύρα Ευβοίας σχεδιάζει η κυβέρνηση να δημιουργήσει το «θερινό Νταβός», με στόχο να δημιουργήσει ένα διεθνές συνεδριακό κέντρο.
«Η σκέψη είναι να γίνει ένα κέντρο των τεχνών και της φιλοσοφίας που σημαίνει να γίνει ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο διεθνών συνεδρίων και στο πλαίσιο όλης αυτής της διαδικασίας να υπάρχει και μια περίοδος, όπου θα συναντώνται αρχηγοί κρατών κατά το καλοκαίρι και θα έχουμε το λεγόμενο θερινό Νταβός», ανέφερε ο κ. Μάρδας.
Σημείωσε ακόμη ότι το σχέδιο δεν περιλαμβάνει σημαντικές δαπάνες από το ελληνικό Δημόσιο καθώς το κόστος για τις πολυτελείς κατοικίες επί του νησιού Αιγιλεία, που έχει έκταση περίπου 3.200 στρέμματα, θα το αναλάβουν κράτη του ΟΗΕ.
«Το χτίσιμο δεν θα γίνει από εμάς, η σκέψη είναι τα χρήματα να μην δοθούν από εμάς. Εμείς θα καλέσουμε κράτη – μέλη του ΟΗΕ να έρθουν σε αυτό το νησί να τους παραχωρήσουμε μια περιοχή κάποια τετραγωνικά και θα χτίσουν τη δική τους ευθεία, η οποία θα έχει ένα μικρό σύνολο δωματίων πολυτελούς διαβίωση, ένα σύνολο κοινών υποδομών που θα εξυπηρετούν παράλληλες συνεδρίες σε μεγάλα διεθνή συνέδρια και ως εκ τούτου αυτό το κόστος θα ζητήσουμε να το επωμιστούν τα κράτη, που δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο κόστος για ένα κράτος», εξήγησε.
Η Αιγιλεία
Τα Στυρονήσια βρίσκονται στον κόλπο των Στύρων και είναι σύμπλεγμα μικρών νησιών. Είναι απομεινάρια από καταβύθιση χέρσας γης, που ήταν ενωμένη με την Εύβοια και την Αττική.
Η Αιγιλεία είναι το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος. Στο νησί υπάρχει το εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής, που γιορτάζεται στις 13 Μαϊου. Τον χειμώνα βόσκουν στο νησί γιδοπρόβατα και βοοειδή.
Θεωρείται ότι ήταν η Αιγιλεία των αρχαίων. Στο νησί υποστηρίζεται ότι αποβίβασε και άφησε για λίγο τους αιχμαλώτους του ο Δάτις, μετά την καταστροφή της Ερέτριας το 490 π.Χ., προτού οδηγήσει τους Πέρσες στον Μαραθώνα. Στην επανάσταση του ’21 το νησάκι χρησιμοποιήθηκε και ως στρατόπεδο του Νικόλαου Κριεζώτη.
Το πλάνο Μάρδα για τον «θρόνο του Δία» σε Όλυμπο και Λιτόχωρο
Στο μεταξύ νέα δημοσιεύματα αναφέρονται και σε άλλο πλάνο του υφυπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Μάρδα.
Το «Βήμα» αποκαλύπτει ότι το πλάνο «ο θρόνος του Δία» περιλαμβάνει επενδύσεις στον Όλυμπο. Σύμφωνα με τον «Βηματοδότη», αφορά σκέψεις κατασκευής τεσσάρων καταφυγίων -άλλων δύο δηλαδή εκτός από τα ήδη υπάρχοντα- τη δημιουργία δρόμων που να τα συνδέουν και τη φωταγώγησή τους, ώστε κοντά στα καταφύγια να έρθουν και οι ταβερνούλες.
Όσο για το πρόβλημα που αφορά τη μετάβαση των τουριστών στο «Θρόνο του Δία», ο κ. Μάρδας πρότεινε διαδρομές με ελικόπτερο, από το Λιτόχωρο.