Ο πραγματικός λόγος που το Playboy εγκαταλείπει το γυμνό
- 19/10/2015, 13:30
- SHARE
Φυσικά και το σεξ πουλάει. Αλλά μόνο όσο είναι δωρεάν.
Πριν λίγες ημέρες το περιοδικό «Playboy» ανακοίνωσε πως θα σταματήσει τα γυμνά εξώφυλλα, σε μία προσπάθεια να ανασυγκροτήσει την αυτοκρατορία του. Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «το πολιτικό και σεξουαλικό κλίμα του 1953-της χρονιάς που ο Χιου Χέφνερ σύστησε στον κόσμο το Playboy-δεν θυμίζει σε τίποτα το σήμερα». Φυσικά, ο πραγματικός λόγος για τον οποίο το περιοδικό έλαβε αυτή την απόφαση δεν σχετίζεται σε τίποτα με τον φεμινισμό.
Ο Χιου Χέφνερ θεωρείται από πολλούς ο πατέρας της σεξουαλικής επανάστασης της δεκαετίας του ’50, όμως το επιχειρηματικό του μοντέλο είναι ξεπερασμένο. Για τους άνω των 40, το Playboy αποτέλεσε μία απαγορευμένη, σχεδόν μυστικιστική γοητεία. Σήμερα, όμως, η πορνογραφία είναι ευρέως διαθέσιμη και μάλιστα δωρεάν στο διαδίκτυο.
Ευτυχώς για το Playboy, αυτό που προσέλκυε τους άντρες δεν ήταν μόνο το γυμνό. Πέρα από τα ανέκδοτα για τα άρθρα του, υπάρχει η αλήθεια σχετικά με το γεγονός ότι το περιοδικό προσέλκυε ανέκαθεν μία μερίδα ανδρών, οι οποίοι είναι μορφωμένοι και καλλιεργημένοι και απολαμβάνουν παράλληλα τις γυμνές φωτογραφήσεις. Παράλληλα, το περιοδικό έχει φιλοξενήσει συνεντεύξεις-σταθμούς που έμειναν στην ιστορία.
Με την απόφαση να αλλάξει προφίλ, το Playboy φαίνεται να καταλαβαίνει ότι οι επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια και σαρώνουν-όπως η Uber και η Airbnb– έχουν εκμεταλλευτεί με επιτυχία και το κενό που αφήνουν ξεπερασμένες επιχειρήσεις.
Φαίνεται ότι τα στελέχη του Playboy τελικά συνειδητοποίησαν ότι ακόμη και νόμιμες εταιρείες έχουν ανάγκη είτε να καινοτομήσουν, είτε να εγκααταλείψουν. Η νούμερο ένα πηγή κυκλοφορίας είναι τα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, το Twitter και το Instagram, που απαγορεύουν το γυμνό. Αυτομάτως, πετούν «απ’ έξω» και το Playboy, έτσι προκειμένου να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της εποχής έπρεπε να αλλάξει.
Θα «δουλέψει» η αλλαγή; Η αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου και η στροφή προς την ουσιώδη δημοσιογραφία και τις καλλιτεχνικές φωτογραφήσεις τύπου Vanity Fair είναι ένα μεγάλο στοίχημα και μπορεί να καταλήξει με δύο τρόπους: είτε θα εντυπωσιάσει διαφημιστές και αναγνώστες, είτε θα γελοιοποιηθεί.