Tα νέα για την κινεζική οικονομία προκαλούν ανησυχία

Tα νέα για την κινεζική οικονομία προκαλούν ανησυχία
Photo:

Στο 6,9% διαμορφώθηκε η ανάπτυξη στη χώρα στο γ’ τρίμηνο του 2015-Η χειρότερη επίδοση από το 2009.

Για τους αναλυτές είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η ανάπτυξη της Κίνας θα επιβραδυνθεί. Για την ακρίβεια, «έπρεπε» να επιβραδυνθεί, καθώς το Πεκίνο έκανε μεταρρυθμίσεις με στόχο να βγει η χώρα από το μοντέλο ανάπτυξης που για χρόνια ακολουθούσε και να στραφεί σε ένα οικονομικό μοντέλο που τροφοδοτείται από τις καταναλωτικές δαπάνες.

Κάτι τέτοιο έχει αρχίσει πλέον να συμβαίνει. Ο αναπτυξιακός στόχος του Πεκίνου για το 2015 είναι στο 7% – ένας στόχος που επετεύχθη κατά τους πρώτους έξι μήνες. Ωστόσο, το 7% είναι πολύ μακριά από τις ημέρες εκείνες που η Κίνα κατέγραφε ρυθμό ανάπτυξης 10%.

Ο Louis Kuijs, οικονομολόγος της Oxford Economics, δήλωσε ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ δείχνουν πως η Κίνα έχει αποφύγει μια απότομη επιβράδυνση. Ωστόσο, απαιτούνται στοιχειώδη μέτρα τόνωσης της οικονομίας σε περίπτωση που το Πεκίνο αποφασίσει να διατηρήσει αυτόν τον στόχο της ανάπτυξης.

Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping αναγνώρισε τις ανησυχίες που προκαλεί η επιβράδυνση, η οποία έχει πλήξει παγκοσμίως τις τιμές βασικών εμπορευμάτων καθώς επίσης και χώρες που εξαρτώνται από τις εξαγωγές προς την Κίνα: «Ως μια οικονομία στενά συνδεδεμένη με τις διεθνείς αγορές, η Κίνα δεν μπορεί να μείνει απρόσβλητη από την επίδοση της παγκόσμιας οικονομίας» και προσέθεσε: «Έχουμε ανησυχίες για την κινεζική οικονομία και εργαζόμαστε σκληρά για την αντιμετώπισή τους».

Η κινεζική κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει το κοινωνικό και οικονομικό πενταετές της πρόγραμμα για την περίοδο 2016-2020. Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει πιθανότατα με αποσπασματικά κίνητρα για τη στήριξη της οικονομίας.