Ο Πορτογάλος πρόεδρος «απαγόρευσε» κυβέρνηση φιλοαριστερού συνασπισμού
- 24/10/2015, 17:31
- SHARE
Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε ένα κράτος–μέλος της, αποφάσισε να απαγορεύσει σε φιλοαριστερό κόμμα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης λόγω νομισματικών θέσεων.
Χρήστος Δεμέτης
Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Καβάκο Σίλβα, αρνήθηκε τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον φιλοαριστερό συνασπισμό κομμάτων.
Με μια πρωτοφανή απόφαση του, ξαναδιόρισε χθες τον απερχόμενο πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο στην πρωθυπουργία μετά τις εκλογές της Κυριακής που ανέδειξαν το κόμμα του νικητή χωρίς όμως να πάρει την πλειοψηφία. Επί της ουσίας, παρέκαμψε την δεύτερη συμμαχία, αρνούμενος να δώσει τη διερευνητική εντολή.
Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του Κοέλιο πήρε 38,6% στις εκλογές, παρά τα τέσσερα χρόνια δύσκολων μέτρων λιτότητας στη χώρα, ακολουθούμενος με απόσταση από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (32,3%), του οποίου ο ηγέτης Αντόνιο Κόστα είπε την Τρίτη ότι ήταν σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση με πλειοψηφία στη βουλή.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Αριστερό Μπλοκ και ο συνασπισμός κομμουνιστών-πρασίνων κέρδισαν συνολικά 122 έδρες από τις 230 που διαθέτει η Βουλή, έναντι 107 για τον συνασπισμό της δεξιάς.
Ωστόσο ο Καβάκο Σίλβα σε δήλωσή του σημείωσε πως ο Κοέλιο είναι καλύτερη εναλλακτική για τη χώρα:
“Ακόμα και η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί δεν εγγυάται την πολιτική σταθερότητα που έχει ανάγκη η χώρα, πιστεύω πως θα είναι πολύ πιο σοβαρές οι οικονομικές και οι κοινωνικές επιπτώσεις με μία ασταθή εναλλακτική (κυβέρνηση)”.
Μετά την αποτυχία συνομιλιών μεταξύ του Κοέλιο και του Κόστα για σχηματισμό κυβέρνησης, ο συντηρητικός πρόεδρος Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα δήλωσε σε διάγγελμα στην τηλεόραση, “Έχω διορίσει τον κ. Κοέλιο ως πρωθυπουργό γιατί ηγείται ενός συνασπισμού ο οποίος κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στις 4 Οκτωβρίου.
Στα 40 χρόνια της δημοκρατίας, καμία κυβέρνηση στην Πορτογαλία δεν στηρίχθηκε σε αντι-ευρωπαϊκές δυνάμεις, οι οποίες ζητούν την ακύρωση της συνθήκης της Λισαβόνας και του συμφώνου δημοσιονομικής σταθερότητας, όπως επίσης τη διάλυση της νομισματικής ένωσης αλλά και του ΝΑΤΟ”.
“Η Πορτογαλία οδεύει προς πολύ επικίνδυνα νερά, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα κράτος – μέλος έχει αποφασίσει να απαγορεύσει σε φιλοαριστερό κόμμα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης”, γράφει η Telegraph.
Η απόφαση αυτή του προέδρου της Πορτογαλίας προκάλεσε την άμεση αντίδραση των κομμάτων του αριστερού στρατοπέδου που από κοινού έχουν περισσότερες έδρες στο Κοινοβούλιο. Τα κόμματα αυτά έχουν αναφέρει πως προτίθενται να “ρίξουν” με την πρώτη ευκαιρία τη νέα κυβέρνηση του Κοέλιο παρά την απόφαση του προέδρου της χώρας.
Ο πρόεδρος Σίλβα αναγνώρισε την πιθανότητα αυτή, λέγοντας ότι “η τελευταία λέξη τώρα ανήκει στη βουλή” και προσθέτοντας ότι η απόρριψη του προγράμματος της κυβέρνησης από μια απόλυτη πλειοψηφία βουλευτών θα εξαναγκάσει τη νέα κυβέρνηση σε παραίτηση.
Το νέο πρόγραμμα θα κατατεθεί μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι μια τέτοια σοσιαλιστική συμμαχία στην Πορτογαλία θα ήταν “πολύ αρνητική” εξέλιξη.
Ενόψει παραίτησης του Κοέλιο
Σε περίπτωση λοιπόν που το κυβερνητικό πρόγραμμα του πρωθυπουργού δεν εγκριθεί από την πλειοψηφία των βουλευτών, ο Κοέλιο θα πρέπει, βάσει Συντάγματος, να παραιτηθεί. Αυτό θεωρείται προς στιγμήν και το πιθανότερο σενάριο, δεδομένου ότι τα αριστερά κοινοβουλευτικά κόμματα -Σοσιαλιστές, Ενωτική Δημοκρατική Συμμαχία και Αριστερό Μπλοκ- διαθέτουν μαζί την πλειοψηφία των εδρών.
Και τα τρία κόμματα απορρίπτουν την σκληρή πολιτική των περικοπών, ωστόσο το PS (Σοσιαλιστικό Κόμμα) εμφανίζεται αρκετά πιο μετριοπαθές σε σύγκριση με τα υπόλοιπα δυο κόμματα.
Παράλληλα και σε συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο επικεφαλής του PS Αντόνιο Κόστα έλαβε την εντολή να συνεχίσει τις συνομιλίες για το σχηματισμό αριστερής κυβέρνησης. Αν τελικά αυτό συμβεί, θα είναι η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Πορτογαλία μετά τη λεγόμενη “Επανάσταση των Γαρυφάλλων”, του 1974.
Πηγή: news247.gr