«Αυτά είναι τα δύο ισχυρά χαρτιά της Αθήνας στις διαπραγματεύσεις»
- 29/10/2015, 13:04
- SHARE
Τι αναφέρει η γερμανική εφημερίδα FAZ για τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - θεσμών και για το προσφυγικό.
Μια διαφορετική εκτίμηση για τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – θεσμών κάνει η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, αναφέροντας ότι ο χρόνος είναι υπέρ της Ελλάδας και όχι κατά της. Όπως εξηγεί το δημοσίευμα η Ελλάδα έχει δύο δύο καλά χαρτιά, καθώς το Βερολίνο χρειάζεται την Αθήνα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών προβλεπόταν να έχει ολοκληρωθεί ως τα μέσα Νοεμβρίου, όμως καθώς καθυστερεί η αξιολόγηση των πιστωτών σχετικά με την εφαρμογή των προαπαιτουμένων αυτό δεν φαίνεται εφικτό. Όμως, σύμφωνα με τη FAZ, αν δεν γίνει ανακεφαλαιοποίηση και οι ελληνικές τράπεζες βρεθούν σε κίνδυνο, αυτό είναι κάτι που πολύ γρήγορα θα επηρεάσει και την ευρωζώνη. «Ο ελληνικός κίνδυνος θα μετατραπεί γρήγορα σε ευρωπαϊκό, ανεξάρτητα από το αν οι ελληνικές τράπεζες είναι “συστημικές” ή όχι», τονίζει η εφημερίδα.
Ο άλλος λόγος που η Αθήνα έχει διαπραγματευτικά περιθώρια είναι η προσφυγική κρίση, εκτιμά η FAZ.
Το πολιτικό βαρομετρικό στην Ευρώπη έχει αλλάξει ριζικά εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης. Το πρώτο εξάμηνο του έτους το Βερολίνο είχε έρθει σε αντιπαράθεση με την ελληνική κυβέρνηση, όμως πλέον η Γερμανία δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεργαστεί με την Ελλάδα.
Η δημιουργία 50.000 θέσεων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα είναι απολύτως προς το συμφέρον του Βερολίνου. Όμως το γεγονός παραμένει ότι αυτές δεν θα είναι αρκετές γι’ αυτό τον λόγο η Γερμανίδα καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ εξαρτάται από τα περαιτέρω βήματα που είναι διατεθειμένη να κάνει στο θέμα η Αθήνα, σημειώνει η FAZ. Διότι προκειμένου να περιοριστεί η εισροή μεταναστών στη Γερμανία, η Μέρκελ γρήγορα θα δεχθεί να κάνει κάποιες υποχωρήσεις αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα, εκτιμά η εφημερίδα.
Μια άλλη γερμανική εφημερίδα, η Rheinzeitung σημειώνει: «Οι χώρες της ΕΕ και κυρίως η Γερμανία περιμένουν δικαίως από την Ελλάδα να προφυλάξει καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, να μεταχειρίζεται καλύτερα τους πρόσφυγες και να δημιουργήσει επιτέλους κέντρα καταγραφής στο Αιγαίο. Όποιος γνωρίζει την κακά οργανωμένη δημόσια διοίκηση μπορεί να φανταστεί πόσο δύσκολο θα είναι για την Ελλάδα να υλοποιήσει αυτούς τους στόχους. Μια χώρα που επί πέντε χρόνια δεν είναι σε θέση να οικοδομήσει μια λειτουργική φορολογική διοίκηση, δεν θα είναι και σε θέση να δημιουργήσει τόσο βραχυπρόθεσμα ένα λειτουργικό πλαίσιο καταγραφής και περίθαλψης των προσφύγων. Το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με χρήματα, η Ελλάδα χρειάζεται επιχειρησιακή βοήθεια. Παρά ταύτα με το πρόσθετο επιχείρημα της προσφυγικής κρίσης η Ελλάδα μάλλον θα καταφέρει να αποσπάσει διευκολύνσεις για το χρέος».