Οι ΑΝΕΛ ζητούν να αποσυρθεί το άρθρο για τη φορολόγηση της ελληνικής μπύρας

Οι ΑΝΕΛ ζητούν να αποσυρθεί το άρθρο για τη φορολόγηση της ελληνικής μπύρας

Παρέμβαση πολιτικών, επιχειρηματικών και κοινωνικών παραγόντων για το ζήτημα που έχει προκύψει.

Δύο άρθρα, η επιβολή ειδικού φόρου στις μικρές επιχειρήσεις ζυθοποιίας και η διαχείριση των απορριμμάτων, βρέθηκαν στο επίκεντρο των αντιρρήσεων των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων, οι οποίοι και ζήτησαν την απόσυρση τους, κατά την τοποθέτηση τους στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής επί του νομοσχεδίου με συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για ενεργειακά θέματα.

Ειδικότερα, την απόσυρση του άρθρου 52 που προβλέπει την επιβολή ειδικού φόρου στις μικρές επιχειρήσεις ζυθοποιίας ζήτησε ο εκπρόσωπος του κλάδου Δημήτρης Πολιτόπουλος, ενώ και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα την καταψηφίσει.

Επίσης, την κάθετη αντίθεση τους στην διάταξη που αφορά την διαχείριση των στέρεων αποβλήτων, εξέφρασαν τόσο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, όσο και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργος Πατούλης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκούρλετης δήλωσε ότι άκουσε με προσοχή και έλαβε σοβαρά υπόψη του τους εκπροσώπους των μικρών επιχειρήσεων ζυθοποιίας, προτείνοντας τους να επισκεφθούν τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, ώστε να συζητήσουν μαζί του το πρόβλημα. Προσέθεσε δε ότι αυτά που υποστήριξαν περί δημιουργίας καρτέλ «χρίζουν έρευνας, και πρέπει να υπάρξει ένα μέτωπο απέναντι σε αυτές τις καταστάσεις».

«Μην μας καταστρέφετε για τρία εκατομμύρια ευρώ που θα εισπράξετε. Καταστρέψτε μας γιατί δεν κάνουμε καλή μπύρα», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή, νωρίτερα, του Δημήτρη Πολιτόπουλου.

«Πώς δημιουργήθηκε το άρθρο 52; Βάσει της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που στηρίζεται σε στοιχεία του 2012. Ο ΟΟΣΑ είναι ένα εργαλείο των λόμπι. Εμείς που δημιουργήσαμε αυτό τον κλάδο δεν ρωτηθήκαμε, δεν διαβουλευθήκαμε. Μιλάνε για κλειδοθήκες του ΟΟΣΑ. Εμείς είμαστε οι κλειδοθήκες της ανάπτυξης της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Πολιτόπουλος.

Απαντώντας στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, ο αναπληρωτής Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, απέρριψε τις ενστάσεις περί προσπάθειας να καταργηθεί ο ρόλος των Περιφερειών, τονίζοντας ότι «είναι προφανές ότι πρόθεση μας δεν είναι να αντικατασταθούν οι περιφέρειες» και διαβεβαίωσε ότι «παραμένουν κυρίαρχες».

Προσέθεσε ακόμα ότι για πρώτη φορά το Αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) εισάγει ανώτερες μορφές διαχείρισης των απορριμμάτων.

«Αποσύρετε τη διάταξη. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ώριμα έργα, μπορεί να αναλάβει τη διαχείριση των αποβλήτων. Είναι πολιτικό ζήτημα. Μην το πάρετε στους ώμους σας. Διαφορετικά δεν διαφυλάσσετε το κύρος της κυβέρνησης», ανέφερε νωρίτερα ο κ. Τατούλης.

Κατά τα άλλα, θετικά εκφράστηκαν για το νομοσχέδιο οι εκπρόσωποι, της ΟΛΜΕ Ελένη Ζωγράφακη και της ΔΟΕ Θανάσης Κικινής, εκφράζοντας ωστόσο ενστάσεις για το άρθρο που αφορά τα υπηρεσιακά συμβούλια και πρότειναν να συμμετέχει και τρίτος αιρετός και να μην γίνεται η επιλογή τους με κριτήρια μόνο την προϋπηρεσία.

Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ Θεόδωρος Σιετής, χαρακτήρισε σημαντικό το νομοσχέδιο, τονίζοντας πάντως την ανάγκη να συνδεθεί η έκδοση των εγγυητικών επιστολών των τραπεζών για την άδεια με την ανακεφαλαιοποίηση τους.

Για αρκετά θετικά στοιχεία που έχει το νομοσχέδιο, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Βασίλης Κίλιας, δίνοντας έμφαση στην πρόβλεψη για εξοικονόμηση ενέργειας από τα δημόσια κτίρια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της ΔΕΔΔΗΕ Ιωάννης Μάργαρης.

«Το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση», υποστήριξαν επίσης ο εκπρόσωπος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) Νικόλαος Φαραντούρης και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.

Την αντίθεση του στις διατάξεις που αφορούν τα δάση, παρά τις βελτιωτικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Μενέλαος Γαρδικιώτης, κάνοντας λόγο για αποσπασματικές ρυθμίσεις.

Για κατάργηση κατοχυρωμένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και κατάρρευση “της κόκκινης γραμμής του ασφαλιστικού”, μίλησε ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Σταύρος Κουτσιουβέλης.