H «επίθεση γοητείας» του Αλέξη Τσίπρα
- 05/11/2015, 13:47
- SHARE
Πώς σχολιάζει το Spiegel τις επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού με Σουλτς και Μοσκοβισί.
Η επίσκεψη των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΕ στην Αθήνα βρίσκεται στο επίκεντρο δημοσιεύματος του περιοδικού Spiegel με τον τίτλο «Ανταλλάσσω προσφυγική βοήθεια με χαλάρωση του προγράμματος». Το άρθρο σημειώνει: «Τίποτα δεν αναμένεται με μεγαλύτερη αγωνία από την κυβέρνηση όσο η εκταμίευση της επόμενης δόσης από τους Ευρωπαίους την ερχόμενη εβδομάδα γιατί τα ταμεία είναι σχεδόν άδεια. Αυτός ίσως είναι και ο λόγος που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε την Τετάρτη να επωφεληθεί από την προσφυγική κρίση. Δεδομένων των βαρών, οι Ευρωπαίοι εταίροι θα έπρεπε να μετριάσουν τις απαιτήσεις τους σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες ο Τσίπρας τον περασμένο Αύγουστο αποδέχθηκε με αντάλλαγμα το πακέτο των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ».
Το Spiegel αναφέρει ότι ο Αλ. Τσίπρας ξεκίνησε μια «επίθεση γοητείας» στον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς που επισκέφθηκαν την Αθήνα. «Για πρώτη φορά ο Τσίπρας επίσημα και σε υψηλό επίπεδο συνέδεσε την προσφυγική κρίση με το δανειακό πακέτο». Και παρακάτω το δημοσίευμα διαπιστώνει: «Ο Μοσκοβισί επιβεβαίωσε το καλό κλίμα των συνομιλιών στους δημοσιογράφους. Είναι εντυπωσιασμένος από την προθυμία για μεταρρυθμίσεις της νέας κυβέρνησης Τσίπρα και έκανε λόγο για ένα εντελώς ‘διαφορετικό κλίμα’ σε σχέση με τον πρώτο κυβερνητικό συνασπισμό του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Επί της ουσίας όμως ο Μοσκοβισί έδωσε στον Τσίπρα να καταλάβει χωρίς περιστροφές ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της μελλοντικής ευρωπαϊκής βοήθειας και των μεταρρυθμίσεων».
Το Stern σχολιάζει την αποχώρηση των πρώτων προσφύγων με προορισμό το Λουξεμβούργο: «Περισσότεροι από 600.000 πρόσφυγες κατέφθασαν φέτος στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση στην Αθήνα έχει συχνά εκφράσει την ανησυχία της ότι οι μετανάστες επιβαρύνουν την χώρα σε οικονομικό αλλά και οργανωτικό επίπεδο. Την Τρίτη περίπου 30 πρόσφυγες από την Ελλάδα έφυγαν για το Λουξεμβούργο. 66.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα θα πρέπει να κατανεμηθούν σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Η σύγκριση δείχνει πως σχεδόν το ένα δέκατο των προσφύγων που καταφθάνουν φεύγει από την Ελλάδα. Πολύ μικρός αριθμός για μια χώρα που θα πρέπει να ελαφρυνθεί από την υπόλοιπη ΕΕ. Από την άλλη πλευρά όμως τίθεται και πάλι το ερώτημα. Πού θα πρέπει να κατευθυνθούν οι περισσότεροι από 60.000 πρόσφυγες;».
Πηγή: Deutsche Welle